Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DELL/E6410/ - Matryca na obwodzie "paskuje" obraz

xfiless 13 Sty 2015 23:31 1635 15
  • #1 13 Sty 2015 23:31
    xfiless
    Poziom 10  

    Witam,

    Chodzi o Dell E6410 i obraz na jego matrycy.
    Na całym obwodzie, szerokość od krawędzi ramki - około 5 cm - są wąskie paski, tzn obraz jest wyświetlany ale poszatkowany wąskimi paskami.

    Na dołączonym zdjęciu efekt ten jest mocniejszy niż w rzeczywistości, pewnie aparat to uwydatnił, a oko łagodzi ten efekt. Paski drgają, a kiedy skupię uwagę w jednym punkcie to znikają, kiedy przemieszczę wzrok z punku A do B na ekranie to się uwydatniają. Czasami natężenie ich jest mniejsze czasami większe, nie wiem o czego to zależy. Generalnie przeszkadza to np podczas czytanie pdf, internetu itd. Obszar środkowy ekranu laptopa prawidłowy.

    Rozdzielczość 1280x800, odświeżanie 60Hz, gdy zmiejszę na 40 Hz efekt pasków się uwydatnia bardziej, innych nie mam opcji w ustawieniach odnośnie odświeżania.

    Gdy zwiększę jasność podświetlania matrycy paskowanie jest większe.

    Dodam, że obraz na monitorze zewnętrznym prawidłowy.

    Sterowniki najnowsze ze strony NVIDIA 2014.09.12 v 9.18.13.4084
    Grafika NVIDIA NVS 3100M, ale efekt ten jest już na starcie laptopa, czyli wchodząc do biosu paski są na ekranie, więc to nie sterownik.

    Prośba i pytanie do forumowiczów.. co jest przyczyną?
    Może ktoś miał podobny problem?
    Mam wrażenie, że jakby coś nie łączyło, ale mogę się mylić..

    Proszę o merytoryczne posty.
    Nie udało mi się znaleźć podobnego problemu w sieci.

    Laptop ma już 4 lata.

    Pozdrawiam

    0 15
  • #2 13 Sty 2015 23:38
    sosarek

    Poziom 43  

    Wypadałoby na początek podmienić matrycę na inną i sprawdzić czy problem się powtarza.

    0
  • #3 13 Sty 2015 23:47
    xfiless
    Poziom 10  

    Niestety, nie mam drugiej takiej matrycy, jestem osobą prywatną, tzn nie serwis.

    0
  • #4 13 Sty 2015 23:48
    sosarek

    Poziom 43  

    Bez tego to tylko wróżenie.

    0
  • #5 14 Sty 2015 12:47
    xfiless
    Poziom 10  

    Jasne rozumiem, dzięki za odpowiedź.

    Dziś np widzę, że nie ma pasków zupełnie, więc już kompletnie nic nie rozumiem, oczywiście nic nie zrobiłem.

    0
  • #6 14 Sty 2015 13:19
    Pan Szyszka
    Poziom 31  

    Prawdopodobnie taśma matrycy jest uszkodzona i w odpowiednim położeniu działa normalnie. Bez podmiany taśmy i sprawdzeniu na nowej nie przekonasz się czy to taśma czy matryca. W obu przypadkach problem na pewno się pogłębi.

    0
  • #7 14 Sty 2015 14:39
    xfiless
    Poziom 10  

    Dziękuję za odpowiedzi, taśma chyba nie jest taka droga, na pewno tańsza, niż matryca, więc zaryzykuję.
    Tylko pytanie, bo Dell E6410 występuje w dwóch wersjach jeśli chodzi o matrycę - jedna z rozdzielczością 1280x800, a druga 1440x900, domyślam się, że kupić taśmę dokładnie z wersji z taką samą rozdzielczością? Czy wszystko jedno?

    Pozdrawiam.

    0
  • #8 14 Sty 2015 14:49
    adeq4
    Poziom 30  

    Mogą być różnice w taśmie. Zasilacz masz oryginalny ?

    0
  • #9 14 Sty 2015 14:56
    xfiless
    Poziom 10  

    Tak oryginalny zasilacz Dell, wersja mocniejsza zasilacza pod stacje dokującą.

    Po odłączeniu od zasilacza, laptop na akumulatorze, problem z paskami jest nadal, więc odpada zasilacz jako przyczyna.

    0
  • #10 14 Sty 2015 15:03
    Pan Szyszka
    Poziom 31  

    Najlepiej wyjmij taśmę ze swojego laptopa i poszukaj dokładnie takiej samej.

    0
  • #11 25 Lut 2015 20:25
    xfiless
    Poziom 10  

    Tak, też zrobię, bo widzę, że tą taśmę można kupic dość tamio, kilkanaście złotych. Można więc zaryzykować. Gorzej jeśli to matryca, ale o to później będę się martrwił..

    Dziękuję za podpowiedzi.

    Pozdrawiam

    Edit:

    Witam,

    Zmieniłem taśmę. Paski niestety dalej są...nie sądzę, aby taśma zakupiona na allegro była uszkodzona, sprzedający miał same pozytywy.

    Co ciekawe, zacząłem instalować różne wersje sterowników do grafiki, starsze, najnowsze.

    Obecnie jestem na sterowniku wersja ze strony NVIDIA:

    Wersja sterownika: 9.18.13.4084 - nVIDIA Detonator 40.84

    Chyba objaw jest mniejszy, czasami jest, czasami nie.

    Nie potrafię powiedzieć od czego to zależy, jest zarówno na baterii jak i na zasilaniu AC.

    Zastanawiam się, czy to matryca czy może jednak układ grafiki nVIDIA już pada, niestety nie potrafię jednoznacznie tego ustalić.

    Czy może ktoś powiedzieć jaką ma temperaturę układu graficznego nvidia NVS3100M w notebooku Dell e6410 ?
    Ile wynosi temperatura w minimalnym obciążeniu - przeglądanie internetu, a ile np przy szybkim przeglądaniu zdjęć w RAW

    Zmieniłem pastę na tą z lepszych, przynajmniej według statystyk. Temperatura GPU DIODE 80 st Celsjusza, jak zupełnie nic nie robię to w okolicy 60 st.

    Generalnie oscyluje pomiędzy 60-80stC, przy przeglądaniu internetu i dokumentów.

    Chyba dobrze - ale może jeszcze ktoś mógłby to potwierdzić - tu prośba..



    Dell umożliwia testowanie podzespołow, F12 przy uruchamianiu, potem wybór diagnotyki.

    Taka diagnostyka przechodzi prawidłowo.

    Co ciekawe w trakcie jest testowana matryca, wyświetlane są różne kolory - tu ok, nie ma tych paseczków przezroczystych migających.

    Również jest taki test, wciśnięcie i przytrzymanie klawisz D i włączenie laptopa. Wtedy włącza się też test matrycy, wyświetlają się różne kolory - ok, nie ma wtedy tych paseczków (przezroczystych migających).


    Czasami jest tak, że nie widać tych pasków, a jak przemieszczę wzrok to się pojawiają a potem znikają - gdy wzrok zatrzymam.
    Taki sam efekt jest gdy poruszę laptopem, paseczki się pojawiają, brak ruchu laptopem i znikają, patrząc w ten sam punkt ma matrycy.


    Czasami kompletnie nie ma tych pasków.

    Czasami jest też tak, że obraz miga, tak jakby było małe odświeżanie, a po jakimś czasie obraz jest idealny na całym ekranie, po włączeniu laptopa, czy też przejściu z monitora zew na wewn, wciskając przycisk zwalniania w stacji dokującej.


    Obraz na monitorze zewnętrzny ok, obraz bez paseczków, obraz wzorowy
    Czy na podstawie tego, że obraz na monitorze zew jest ok, można stwierdzić, że układ grafiki jest ok?


    Czy ktoś z tego może wyciągnąć jakieś wnioski?Możliwe, że jest to niemożliwe, za duży chaos?

    Nie mam jak sprawdzić czy matryca, bo musiałbym zakupić matrycę..i dopiero wtedy sprawdzać.

    A może przynajmniej można powiedzieć czy to bardziej matryca czy układ NVIDIA - czyli płyta główna do wymiany?


    Z każdą podpowiedź będę wdzięczny.

    Pozdrawiam

    Edit:


    Witam ponownie,

    Nikt nie pomoże?

    Miałem kilka dni spokoju.. zero paskowania i migotania na ekranie LCD.

    A dziś znowu..paski i też migotanie.
    Nie tylko pod Windows ale i pod Ubuntu Live.
    Pod uruchomieniu Biosu to samo.


    Test sprawdzający matrycę, polegający na wciśnięciu i przytrzymaniu klawiszu D + naciśnięcie przycisku POWER pokazuje na ekranie LCD kolejne kolory: czerwony, niebieski, zielony, czarny.
    Nie widać tego efektu gdy są wyświetlane kolory, a jedynie gdy kolor czarny.

    Co obstawiać matrycę czy grafikę (wymiana płyty głównej)?

    Pozdrawiam

    Dodano po 3 [minuty]:

    A może tak: kość grafiki ma większe prawdopodobieństwo, że jest uszkodzona?

    Muszę kupić albo płytę albo matrycę.

    Jak dobrze strzelę zaoszczędzę sporo czasu..

    0
  • #12 25 Lut 2015 20:31
    sosarek

    Poziom 43  

    Jeśli masz możliwość podmień matrycę na inną, sprawdź połączenie taśm sygnałowych przy okazji.

    0
  • #13 25 Lut 2015 21:17
    xfiless
    Poziom 10  

    Dziękuję za odzew.

    Zmieniłem taśmę matrycy, kupując drugą - nic nie pomogło - ten sam objaw.

    Taśma sygnałowa, to znaczy taśma matrycy?
    Czy o inną taśmę chodzi?

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 25 Lut 2015 22:19
    sosarek

    Poziom 43  

    Tak, chodzi o tą taśmę. Pozostaje jeszcze podmiana matrycy na inną - dobrze by było gdybyś utrwalił to zjawisko w formie filmu i wrzucił na Forum.

    0
  • #15 02 Mar 2015 21:15
    xfiless
    Poziom 10  

    Witam ponownie,

    Załączam filmik na którym widać te paski.

    Najbardziej je widać na górze.
    Widać je również po lewej stronie, po prawej również są, choć na filmiki słabo to widać.
    Na dole efekt paskowania jest najmniejszy.


    Czy może to mieć związek z faktem, że notebook pracuje w stacji dokującej?
    I coś nie tak jest z przełączaniem pomiędzy monitorem zewnętrznym a wewnętrznym, poprzez stację?

    Czy fakt, że na monitorze zewnętrzym obraz jest prawidłowy, grafika na 100% jest sprawna? Można taki wniosek wyciągnąć?

    Pomoże ktoś?


    0
  • #16 06 Maj 2015 22:47
    xfiless
    Poziom 10  

    Wywaliłem z układu: zewnętrzny monitor, stacja dokująca PR03X, notebook e6410,

    stację dokującą.

    I od tego czasu efektu paskowania nie ma. Pond tydzień.

    Oczywiście nie jest to dla mnie rozwiązanie, ale przynajmniej widać w którym kierunku trzeba patrzeć, aby dostrzec usterkę.

    Czy ktoś miał taki problem ze stacją dokującą?
    Może wie jak go rozwiązać?

    Stacja 4 lata pracowała z innym e6410 - nie było takich problemów.
    Potem leżała nieużywana - 3 lata.

    Edit:

    Sprawdzone podmianą - matryca, uszkodzona, była powodem takiego zachowania.

    Temat zamknięty.

    Moderowany przez swiercm:

    Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

    DELL/E6410/ - Matryca na obwodzie "paskuje" obraz

    0