Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 106 obrotomierz i licznik

staszekk7 12 May 2005 15:20 10533 23
    staszekk7
    Level 18  
    Witam
    Mam takie pytanie, nie chodzi licznik i obrotomierz czy ktoś jest mi w stanie pomóc gdzie szukać usterki , dodam ze wczesniej na dziurach podczas jazdy czasem sie właczyly proszę o pomoc
    kordel
    Level 25  
    Sprawdz kostki. Ktoras sie wypiela.
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Jak sprawdzisz kostki i nie bedzie efektu to zobacz czy nie masz gdzies na plytce zimnych lutow.

Pozdrawiam
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Szukaj po calej plytce.

Pozdrawiam
    staszekk7
    Level 18  
    Sprawdziłem luty wszystkie raczej sprawne miezyłem omomierzem , może gdybym miał schemat przyłącza licznika było by mi łatwiej sprawdził bym które przewody to zasilanie a które impulsy sterujące moze ktoś ma schemat
    Witold5
    Level 32  
    Witam.Tematu nie zakończyłeś więc może ja pomogę,bo kiedyś w tym grzebałem.Więc sprawdż samą linkę,ona jest bardzo czuła na złe umiejscowienie w gnieżdzie,szczególnie przy silniku.Tam właśnie przy silniku jest gumowa zatyczka,którą bardzo dokładnie trzeba umieścić w otworze.Ewentualnie może linka się ukręciła i trzeba tylko ją wymienić.Pozdrawiam.
    Alpha
    Level 24  
    Witold, czy mógłbys mi pomóc w zlokalizowaniu tej linki? Gapiłem się wczoraj w silnik 106 (95 rok) i nie mogłem jej namierzyć. Możesz mi podesłac jakieś fotki lub link do strony gdzie to jest opisane? Z góry dzięki.
    max04
    Level 11  
    Witam przykleiłem się do tematu ponieważ mam podobny problem jak u kolegi wyżej a mianowicie u mnie licznik działa tzn wskazuje z jaką prędkością jadę tylko problem polega na tym ze nie nabija dziennego przebiegu jak i całkowitego :cry: nie wiem co mam zrobić... jak ktoś wie co może być przyczyną to prosił bym o pomoc i ewentualne wskazówki Pozdrawiam
    wujaer
    Level 13  
    mialem juz takie 2liczniki do naprawy najczesciej pada uln2003 ;) pozdrawiam
    max04
    Level 11  
    wujaer wrote:
    mialem juz takie 2liczniki do naprawy najczesciej pada uln2003 ;) pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź ale możesz przybliżyć co to ten " uln2003 " i gdzie się znajduje może jakieś wskazówki, czy warto naprawiać ten licznik czy już nie ma sensu czy szukać na allegro jakiegoś czy na szrotach? poradźcie coś jak ktoś może to niech poda jakiś link do aukcji model peugeota to 106 1.1XR 92r, jestem trochę laikiem w tej dziedzinie:D Pozdrawiam;]
    emeryt2
    Level 42  
    Witam.ULN 2003, to układ scalony,taka kostka prostokątna z kilkunstoma nóżkami.Znajduje sie wewnątrz deski wskaznikow.
    Pozdrawiam
    max04
    Level 11  
    emeryt2 wrote:
    Witam.ULN 2003, to układ scalony,taka kostka prostokątna z kilkunstoma nóżkami.Znajduje sie wewnątrz deski wskaznikow.
    Pozdrawiam

a da się tę koste jakoś wymienić? czy trzeba kupywać nowy licznik?:?:
    Witold5
    Level 32  
    Witam.
    Podaj rocznik auta, typ silnika. Jeżeli licznik masz na linkę, to tej kości nie masz.
    max04
    Level 11  
    Witold5 wrote:
    Witam.
    Podaj rocznik auta, typ silnika. Jeżeli licznik masz na linkę, to tej kości nie masz.

witam, rocznik to 92r pojemność silnika to 1.1 XR 60 km
    max04
    Level 11  
    Witam odpowie mi ktos na to pytanie?:?:
    emeryt2
    Level 42  
    Witam.
    Nie trzeba sie spieszyć.Patrzyleś jaki masz licznik ,jak pytal koelega. Patrzyles do środka,czy jest taka kość,ktorą do sie wymienić.
    Pozdrawiam
    Witold5
    Level 32  
    Witam.
    Najpierw trzeba samemu dokonać pewnych ustaleń, aby odpowiadający wiedział czego się trzymać. Rocznik podałeś, pojemność też, jeszcze zobacz czy do licznika dochodzi linka czy przewody elektryczne. Żeby to sprawdzić, nie potrzeba przeciż samochodu rozbierać.
    Mad Max
    Level 23  
    Rocznik 92 to licznik na linkę.
    adam7009

Level 40  
    jak na linkę to wymień cały licznik i po sprawie grosze kosztuje mam nawet coś takiego .
    patrol3331
    Level 10  
    Witam Panowie mam problem z moim licznikiem.
    Moje auto to Peugeot 1.5D 98R WERSJA Z ELEKTRONICZNYM LICZNIKIEM ;/
    Nie działa ani licznik kilometrów ani nie pokazuje ile jest paliwa , mam dość jeżdżenia z bańka paliwa ;/ Jest tam wyjść na 4 kostki ;/ Chętnie bym kupił od kogoś taki używany ale nie mogę nigdzie znaleźć jest jakaś opcja tego naprawy ?
    Dodam że wcześniej działaś licznik ale przy wyciąganiu go z auta zahaczyłem widocznie plusem do masy i zrobiło zwarcie ;/

Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić ?
    Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek odpowiedzi ;)
    patrol3331
    Level 10  
    Nikt mi nic nie doradzi ?
    Dodam że kupiłem już inny licznik od Saxo ale dalej to samo nie działa tak jak pisałem wcześniej.
    Są tam jakieś bezpieczniki czy jak od tego , może jakiś komputer który tym steruje ?
    Nie palą mi się kontroli od oleju , od przegrzania silnika i od płynu hamulcowego lub gdy zaciągnę h. ręczny.

Dodano po 29 [sekundy]:

Nikt mi nic nie doradzi ?
    Dodam że kupiłem już inny licznik od Saxo ale dalej to samo nie działa tak jak pisałem wcześniej.
    Są tam jakieś bezpieczniki czy jak od tego , może jakiś komputer który tym steruje ?
    Nie palą mi się kontroli od oleju , od przegrzania silnika i od płynu hamulcowego lub gdy zaciągnę h. ręczny.
    emeryt2
    Level 42  
    Dziwisz się , wpie... łeś się w cudzy temat i czekasz na trzęsienie ziemi. Załóż własny!!!
    patrol3331
    Level 10  
    Wpiąłem się w ten bo jest podobny, a Ty mi tu z trzęsieniem ziemi .....
    Ale ok założę nowy ....