tom_ex napisał: dondu napisał: 1. gdyby ktoś chciał kupić wszystkie wskazane elementy będzie musiał wydać sporo, a znaczą część tych elementów nie wykorzysta.
Czy rzeczywiście aż tak dużo? "Dużo" to oczywiście pojęcie względne, ale zakładając, że ktoś będzie kontynuował zabawę z elektroniką, większość elementów wykorzysta. Przynajmniej chciałbym, aby na tej liście wyłącznie takie elementy się znajdowały.
Przeciętny początkujący przeznacza od 50-300zł (z czego 80% z nich, to kwota do 150zł) na wszystko - łącznie z programatorem, lutownicą, multimetrem, silnikami, serwami, itp. Często także książka jest w tej kwocie. A jeśli to student ... robiłem 2 lata temu ankietę, w tym zakresie - dane podane wyżej
Do tego dochodzi minimalna ilość kupionych sztuk każdego elementu ... policz sobie ile Twój magazyn będzie kosztował początkującego. Do tego weź pod uwagę, że będzie potrzebował elementy THT (bo np. korzysta z płytki stykowej), a później często SMD ... i znowu wydatek.
tom_ex napisał: dondu napisał: 2. znacznie lepszym sposobem jest najpierw określenie jakie projekty na początek chce realizować, a dopiero później ukierunkowywać zakupy.
Być może tak, np. podział na elementy ogólne (dla wszystkich przydatne), elementy do robotyki, do inteligentnego domu, itp.
To już prędzej, ale dla początkującego nadal lepiej jest kupować pod konkretne potrzeby na bazie opracowanego schematu niż w ciemno coś, co później będzie leżało "zamrożone" w foliowych woreczkach.
tom_ex napisał: dondu napisał: Niestety, każdy ma inne cele i pomysły na ich realizację, stąd wszelkie ogólne zestawienia nie mają racji bytu. Później okazuje się, że brakuje jakiegoś rezystora i sklepu w okolicy ... klej do wszystkiego jest do niczego.
Przyznaję, że jestem amatorem, ale mam tu pewne spostrzeżenia. Z czego wynika popularność Arduino? Moim zdaniem głównie z tego, że klient dostaje gotową bazę - zestaw wielu elementów, z których może stworzyć wiele różnorakich rozwiązań.
Przede wszystkim dlatego, że nie trzeba budować modułów samemu, co znacznie ułatwia zabawę osobom nie znającym elektroniki.
Ale oprócz tego sądzisz, że większość arduinowców także kupuje w ciemno wiele modułów, czy pod konkretne potrzeby?
tom_ex napisał: dondu napisał: Niestety, każdy ma inne cele i pomysły na ich realizację, stąd wszelkie ogólne zestawienia nie mają racji bytu. Później okazuje się, że brakuje jakiegoś rezystora i sklepu w okolicy ... klej do wszystkiego jest do niczego.
Przyznaję, że jestem amatorem, ale mam tu pewne spostrzeżenia. Z czego wynika popularność Arduino? Moim zdaniem głównie z tego, że klient dostaje gotową bazę - zestaw wielu elementów, z których może stworzyć wiele różnorakich rozwiązań. Przez chwilę zapomnijmy o podejściu projektowym, a przyjmijmy podejście czysto hobbystyczne.
Nie tworzenie zbędnego magazynu, to właśnie jest czysto hobbystyczne podejście - kupowanie tego co jest potrzebne. Kupując pod projekt i tak z reguły będzie kupował większe ilości, więc oczywiście magazyn powolutku będzie się tworzył, ale elementów, z których faktycznie korzysta.
Profesjonalista natomiast może sobie pozwolić na duży magazyn (czytaj wiele przeróżnych części).
Dlatego początkującym należy szczególnie zwracać uwagę, by kupowali to co im jest potrzebne do konkretnego projektu, by za chwilę nie okazało się, że stają w miejscu z braku funduszy. Wyjątek, to oczywiście osoby, które gotówki liczyć nie muszą
0