Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centrala Penta - Niskie napięcie ładowania akumulatora

PrzemG 14 Sty 2015 21:38 1320 8
  • #1 14 Sty 2015 21:38
    PrzemG
    Poziom 10  

    Witam. Nowy akumulator rozładowuje się po kilku miesiącach, centrala to sygnalizuje migającą diodą zasilania na szyfratorze. Zmierzyłem napięcie na kablach od akumulatora (bez podłączonego akumulatora), jest około 11V.
    Moje pytanie jest takie: czy kondensator elektrolityczny i ten element na radiatorze (stabilizator?) w jego sąsiedztwie decydują o wartości napięcia ładowania? Czy inne elementy też Centrala Penta - Niskie napięcie ładowania akumulatora wymagają sprawdzenia? Dziękuję za pomoc.

    0 8
  • #2 15 Sty 2015 21:14
    diseasekowalski
    Poziom 35  

    Penta musi mieć cały czas podłączony akumulator (SPRAWNY) jeśli jest podłączona do sieci zasilającej.
    Podłącz nowy, sprawny, naładowany akumulator do min 12V, następnie dopiero zasilanie i wtedy zmierz.

    0
  • #3 17 Sty 2015 13:28
    PrzemG
    Poziom 10  

    Otworzyłem dzisiaj centralkę i pomierzyłem wartości napięć:
    10,72V- na klemach akumulatora przy podpiętych kablach od centralki
    10,52V-10,59V -na kablach centralki przy odłączonym akumulatorze
    10,69V- napięcie spoczynkowe odłączonego akumulatora.
    Przy tych wartościach centralka sygnalizuje słaby akumulator, który ma niecałe pół roku i był w momencie podłączania w pełni naładowany. Akumulator teraz jest ładowany prostownikiem. Jestem prawie przekonany, że powodem rozładowywania akumulatora jest zbyt niskie napięcie ładowania. Poprzednie akumulatory wytrzymywały około 4 lat.
    Dodatkowo zauważyłem, że pod spodem kondensatora są żółtawe zacieki widoczne też na zdjęciu. Czy ten kondensator (2200uF/25V) lub stabilizator z radiatorem LM317T może powodować zaniżanie napięcia ładowania?

    0
  • #4 17 Sty 2015 16:04
    diseasekowalski
    Poziom 35  

    Może. Nie musi.
    Uparcie mierzy Kolega bez akumulatora..

    0
  • #5 17 Sty 2015 20:39
    fred4u
    Poziom 22  

    diseasekowalski napisał:
    Może. Nie musi.
    Uparcie mierzy Kolega bez akumulatora..


    Ja tu widzę:
    10,72V- na klemach akumulatora przy podpiętych kablach od centralki

    więc kolega mierzy poprawnie.
    Wszystko wskazuje na to że centralka jest uwalona, trzyma zbyt niskie napięcie. Nie ma znaczenia czy to penta, risco czy paradox - napięcie (końcowe) ładowania akumulatora kwasowego 12v dla pracy standby to około 13,7v. Poniżej 11v to w ogóle szkodzi akumulatorowi.

    0
  • #6 17 Sty 2015 22:03
    PrzemG
    Poziom 10  

    Naładowałem akumulator ale po paru minutach napięcie spoczynkowe spada z 12,7V do 12,47V. Po podpięciu do centrali napięcie na klemach jest 12,4V i obniżyło się również po kilku minutach do 12,37V i najpewniej dalej będzie spadać.
    Z karty charakterystyki tego akumulatora (YUASA NP7-12) wynika, że w trybie standby napięcie ładowania ma być 13,65V (+-1%), w moim przypadku jest dużo niższe. Wnioskuję, że centrala jest uszkodzona a przy tym uszkodziła już drugi akumulator w ciągu około 6 miesięcy. Zamierzam wymienić kondensator i stabilizator, może akurat te elementy powodują zaniżenie napięcia ładowania.

    0
  • #7 19 Sty 2015 18:31
    PrzemG
    Poziom 10  

    Czy ten kondensator na zdjęciu, który zamierzam wymienić jest niskoimpedancyjny czy zwykły? Kupiłem zwykły 2200uF/25V 105*C i nie wiem czy mogę go wlutować.

    0
  • #9 31 Sty 2015 19:17
    PrzemG
    Poziom 10  

    Naprawiłem centralkę, uszkodzony był kondensator 2200uF/25V widoczny na zdjęciu- wylał się elektrolit.

    0