Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 5740g - Utworzenie partycji recovery

ShakeAll 15 Jan 2015 16:29 1278 6
    ShakeAll
    Level 20  
    Witam
    Nabyłem z drugiej ręki Acera Aspire 5740g, sprzedawca chcąc ukryć wady, sformatował dysk, usuwając również partycję recovery.
    Wada, którą starał się ukryć okazała się błahostką i poza padniętą baterią, o czym zostałem poinformowany, wszystko jest OK.

Zainstalowałem Win 7 Home Premium 64bit, bez problemu przebiegła rejestracja przy pomocy licencji ze spodu laptopa, również aktywacja przez internet przebiegła pomyślnie. Pobrałem wszystkie sterowniki oraz aplikacje ze strony acera, a także aktualizacje microsoftu.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony, pomijam oczywiście znaczne różnice w jakości wykonania porównując Aspire i Travelmate, którego również posiadam.

Chcę teraz odtworzyć partycję recovery na wzór oryginału i tu moje pytania:
    - czym oryginalnie było robione recovery ?
    - jak przypisać start z recovery do kombinacji ALT + F10 ?

Proszę w miarę możliwości o instrukcję krok po kroku, bo moje doświadczenia w tym temacie kończą się na zrobieniu obrazu NortonGhost.

Pozdro...
    ShakeAll
    diseasekowalski
    Level 35  
    Ciekawe jak jest teraz z dosyłaniem płyt recovery z Acer'a. Może dalej robią to za darmo?
    Proponuję Koledze to sprawdzić. Tym sposobem oczywiście przywróci Kolega też recovery na HDD. I to oryginalne.
    elessar87
    Level 33  
    diseasekowalski wrote:
    Ciekawe jak jest teraz z dosyłaniem płyt recovery z Acer'a.

W tym przypadku najprawdopodobniej 180 PLN, w tym wysyłka.
    ShakeAll
    Level 20  
    Skąd wziąść płytkę recivery to ja wiem, ale nie jest to niestety darmowe.
    Skoro mam już zainstalowanego legalnego windowsa ze wszystkimi sterownikami i aplikacjami od acera, to potreba mi tylko recovery na dysku.
    Ponawiam pytania:
    1. Jakim programem oryginalnie jest zrobione recovery ?
    2. Jak to powiązać z kombinacją ALT +F10 przy bootowaniu ?
    diseasekowalski
    Level 35  
    Oficjalnie: WAIK.

Dodano po 1 [minuty]:

Alt F10 ustawia boot flagę na partycję recovery. Wystarczy, że masz tą partycję ze zgodnym typem i w odpowiedniej konfiguracji.
    ShakeAll
    Level 20  
    Ok, więc z innej beczki...

Partycję recovery zrobię Norton Ghostem, jak ją później przypisać do kombinacji ALT+F10 ?