Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hasło na dysk 2,5 Hitachi 20GB

PAWLOO1989 12 May 2005 18:02 10049 12
    PAWLOO1989
    Level 19  
    Witam
    Mam taki problem.
    Posiadam dysk do laptopa Hitachi Travelstar 20GB i mam on założne hasło. Przy włączaniu laptopa pokazuje się kłódka z proźbą o wpisanie hasła, nic nie wchodzi. Na każdym laptopie tak się dzieje, a jak podpinam go do koputera Pc to po jego wykryciu (też dziwny sposób bo nie pokazuje jakiej cyferki a nie nazwe dysku jak powinien), jest czarny ekran i nic się nie dzieje. Żadne programy bootowane nie startują bo on je blokuje. Czy da sie zdjąć to hasło lub je odczytać, bez jakiś specjalnych kabli? Jaki jest mzoe koszt takiej operacji i gdzie mozna tak zrobić. Jestem z okolic Radomia. Prosze o konkretne odpowiedzi. Dostałem ten dysk.
    krzydan
    Level 17  
    ponoc można , ale mi się nie udało, ale może tobie sie uda
    spróbuj tak:

Sciągnij atapwd [http://www.rockbox.org/atapwd.zip]
    Utworz botujacą dyskietke i zgraj atapwd.exe na nia
    Wyciagnij dysk z kompa i podlacz do laptopa (lub do PC, uzywajac 3.5" => 2.5" IDE adaptera)

Botuj z dyskietki i odpal atapwd.exe

Wybierz zablokowany dysk i nacisnij enter
    dla Hitachi : wez "unlock with master password", potem "disable with master password". Haslo to same spacje.
    Wylacz kompa i wyciagnij dysk.

Powodzenia
    PAWLOO1989
    Level 19  
    Niestety to już patrzyłem. Właśnie staje i nic sie nie dzieje. Jakieś inne propozycje?
    99none
    Level 19  
    program Mhdd 4.2 odpal z dyskietki i podaj jaki poziom hasła.
    - jeśli Max to będzie trudno odblokować.
    paweu
    Level 11  
    Witam

Jeśli to jest dysk zabezpieczony w biosie notebook'a IBM'a to raczej nic się nie da z nim zrobić. Wdziałem takie dyski na giełdzie za małe pieniądze.
    99none
    Level 19  
    cześć,

- takie dyski też mozna odbezpieczyć z hasła.
    - trzeba tylko miec narzędzia do tego i wiedzieć jak.
    - a że IBm to nawet lepiej.

ζ
    VooDoo1
    Level 11  
    Witam
    Mam podobny problem, dysk pracował w Compaq M300, miał założone hasło które zdjąłem bo chciałem przełożyć dysk do Dell-a. W Compaq jest OK - dysk pracuje bez wołania hasła natomiast w Dell-u twierdzi że jest hasło (próbowałem nawet wpisywać to byłe hasło niestety nic nie pomaga. Dysk jest firmy Toshiba. Z góry dziękuję za pomoc.
    mellon
    Level 13  
    Witam. 99none ma rację, że da się rozkodować dysk. Jednak nie zgadzam się z twierdzeniem, że hdd IBM-a jest łatwiejszy do zrobienia niż dysk innego producenta. Po pierwsze można wyciągnąć hasło z biosu notebooka, w którym był zablokowany. Po drugie znam specjalistów, którzy potrafią to zrobić specjanym softem.A po trzecie jest inny brutalniejszy sposób - trzeba znać troszkę fizyki z dziedziny fal elektro-magnetycznych i niestety bez narzędzi nie da rady! Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    Krzys231
    Level 11  
    No, nie wiem czy byłoby to możliwe. Też mam taki dysk i też chciałbym się pozbyć hasła. Mój mail kostnap(malpa)poczta.onet.pl
    PAWLOO1989
    Level 19  
    Ja niestety sie nie pozbyłem hasła...sprzedałem na allegro