Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HD 5000 / Cyfrowy Polsat - Dekoder w stanie czuwania zakłóca sygnał z sumatora

raftter 16 Sty 2015 21:47 2463 15
  • #1 16 Sty 2015 21:47
    raftter
    Poziom 9  

    Witam

    Jak w temacie - HD 5000 w stanie czuwania zakłóca sygnał telewizji naziemnej z sumatora. Nie zakłóca go całego ale dwa MUXy (1 i 2). Tylko MUX3 pozostaje niewzruszony i odbiera cały czas, sygnał 83% bez zależności czy dekoder jest włączony, czy w stanie czuwania, czy z wyjętą wtyczką zasilacza. Na pozostałych MUXach sygnał jest następujący - odłączona wtyczka zasilacza 72% (bądź odłączony kabel antenowy od dekodera), dekoder włączony 55%, dekoder w stanie czuwania 0% - zanik sygnału.
    Lokalizacja Warszawa Wesoła 15,3 km od nadajnika na PKiN.
    Antena z symetryzatorem (żadnych wzmacniaczy).
    HD 5000 / Cyfrowy Polsat - Dekoder w stanie czuwania zakłóca sygnał z sumatora
    A żeby było śmieszniej to nie na wszystkich kanałach dekodera sygnał naziemny jest wystarczający do uzyskania prawidłowego obrazu, na większości jest tak jak pisałem wyżej ok.55%. Na niektórych powtarza się sytuacja ze stanu czuwania dekodera - całkowity zanik sygnału.

    Ktoś wie co jest przyczyną i jak tego uniknąć?

    0 15
  • Sklep HeluKabel
  • #2 17 Sty 2015 00:15
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    raftter napisał:
    co jest przyczyną

    Wymienić to coś.
    raftter napisał:
    z sumatora.

    0
  • #3 17 Sty 2015 08:49
    raftter
    Poziom 9  

    Rozumiem że sugerujesz wymianę sumatora.
    A na jaki?

    HD 5000 / Cyfrowy Polsat - Dekoder w stanie czuwania zakłóca sygnał z sumatora

    Na taki sam?
    Jaka jest szansa że następny tak samo nie zareaguje?
    Spotkałeś się z takim problemem?
    Jeśli tak, to jaki sumator w takiej konfiguracji działał prawidłowo?

    Oprócz tych wszystkich pytań, dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 17 Sty 2015 10:28
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    raftter napisał:
    Na taki sam?

    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

    0
  • #5 17 Sty 2015 11:54
    irekr
    Moderator

    Jakim elementem "dzielisz" ten sygnał...?

    HD-5000 to szczytów techniki nie należy ale 55% sygnału jak na Wesołą to trochę za mało....

    Ten sumator jaki zdjęcie zamieściłeś "wpuszcza" sygnał satelitarny i naziemny na jeden kabel. Istotne będzie wówczas czym te sygnały rozdzielasz przy odbiornikach.

    Osobiście zawsze odradzam stosowanie wspólnych kabli naziemna/satelitarna o ile nie jest zastosowany multiswich.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #6 17 Sty 2015 14:37
    raftter
    Poziom 9  

    Elementem rozdzielającym sygnał jest gniazdo RTV-SAT
    HD 5000 / Cyfrowy Polsat - Dekoder w stanie czuwania zakłóca sygnał z sumatoraHD 5000 / Cyfrowy Polsat - Dekoder w stanie czuwania zakłóca sygnał z sumatora

    Dane techniczne tego gniazda:

    http://www.instalsat.pl/files/TOU-01S.pdf

    55% jest przy włączonym dekoderze ( na niektórych programach np. POLSAT, TVP1HD) na MUX1 i MUX2. Jeśli wyjmę wtyczkę zasilania od dekodera lub odepnę kabel antenowy od dekodera sygnał podwyższa się do 72%.

    0
  • #7 17 Sty 2015 16:31
    irekr
    Moderator

    Wszystko wskazuje na to że na początek - dla próby - trzeba wymienić to gniazdo na jakiekolwiek inne, najlepiej innej firmy. Może być coś takiego:
    http://www.dipol.com.pl/gniazdo_gar-bg-dk-sat_podtynkowe_koncowe_R62196.htm
    Nie musi być dokładnie takie samo, ma być "końcowe RTV/SAT". Przy prawidłowym działaniu takiego gniazda jakiekolwiek podłączenie sprzętu satelitarnego nie ma prawa mieć jakiegokolwiek wpływu na odbiór TV naziemnej.
    Podobne objawy może powodować uszkodzenie lub brak właściwego kontaktu oplotu kabla koncentrycznego w niemal każdym miejscu, wysoce prawdopodobne jest to, ze masz problem z kablem miedzy sumatorem a anteną.
    Dlatego najpierw sprawdziłbym funkcjonowanie całej instalacji po nitce do kłębka. Wystarczy jeden źle zarobiony wtyk lub źle zamocowany kabel przy symetryzatorze anteny naziemnej i będzie tak jak opisujesz. Tym bardziej, że w Wesołej siłę sygnału naziemnego powinieneś mieć na poziomie co najmniej 70%.

    Nie da rady założyć oddzielnego kabla dla satelity i anteny naziemnej?

    0
  • #8 17 Sty 2015 19:22
    raftter
    Poziom 9  

    irekr napisał:
    Nie da rady założyć oddzielnego kabla dla satelity i anteny naziemnej?

    Niestety nie, podczas remontu koncentryk umiejscowiłem w podłodze.

    irekr napisał:
    Tym bardziej, że w Wesołej siłę sygnału naziemnego powinieneś mieć na poziomie co najmniej 70%.

    I taki mam - MUX3 83%, MUX2 i MUX1 po 72% dopóki nie podłączę dekodera do instalacji antenowej (sumator cały czas w instalacji).

    Znalazłem na forum podobny temat - rozwiązaniem było ustawienie anteny na mocniejszy sygnał. W tej chwili mam ustawioną antenę na PKiN gdzie różnica w mocy nadajników jest znaczna - MUX1 i MUX2 mają moc po 3 kW natomiast MUX3 10 kW (odległość ode mnie do nadajników 15,3 km). Jutro spróbuję przestawić na Raszyn, gdzie mimo większej odległości - ok. 29 km - dysproporcje są mniejsze ( odpowiednio 100 kW i 130).

    0
  • #9 17 Sty 2015 22:16
    irekr
    Moderator

    Sprawdzając instalację upewnij się że kable sa sprawne. Umieszczenie kabli w podłodze to był bardzo zły pomysł. Wcześniej czy później (a raczej wcześniej) będziesz musiał położyć nowe kable. Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało że kabel w podłodze jest uszkodzony....
    Sprawdź jednak dokładnie wszystkie odcinki przewodów i stan wtyków.

    W dzisiejszych czasach wszelkie kable powinny być w peszlach, by łatwo było je wymienić lub zamienić na inne, np świtłowodowe. Za kilka lat wszelkie przewody pomiędzy konwerterami a dekoderami to będą kable światłowodowe. Technika idzie bardzo szybko do przodu...

    0
  • #10 18 Sty 2015 00:00
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    @raftter
    Antena ma zasilacz - jeśli tak, to gdzie on jest, jaka dokładnie płytka (wzmacniacz antenowy) jest w antenie?.

    Poza tym, co ten kabel w gniazdku taki "obgryziony"?.
    Poprawić go, gniazdko zdemontować, sumator też i po kolei wszystko sprawdzić.
    Proszę bardziej się przyłożyć do mocowania elementów instalacji!.

    0
  • #11 18 Sty 2015 10:52
    raftter
    Poziom 9  

    KOCUREK1970 napisał:
    @raftter
    Antena ma zasilacz - jeśli tak, to gdzie on jest, jaka dokładnie płytka (wzmacniacz antenowy) jest w antenie?.


    W pierwszym poście napisałem:
    ...... Antena z symetryzatorem (żadnych wzmacniaczy) ......

    Co do jakości połączenia instalacji to sprawdziłem ją następująco:

    1. wypinam sumator i podłączam pod koncentryk antenę naziemną - telewizja naziemna działa, programy z wszystkich 3 MUXów, poziom sygnału, - OK.
    2. odpinam koncentryk od anteny naziemnej, podłączam kabel od anteny satelitarnej - CP działa bez zakłóceń, moc i jakość sygnału - OK.
    Myślę że instalacja jest dobrze podłączona, bez większych skuch.

    Idę przestawić antenę.

    0
  • #12 18 Sty 2015 16:37
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    raftter napisał:
    W pierwszym poście napisałem:
    ...... Antena z symetryzatorem (żadnych wzmacniaczy) ......

    Umknęło mi - faktycznie.
    Przepraszam.

    raftter napisał:
    Idę przestawić antenę.

    Nie wiem jaką masz na myśli, ale skoro OBYDWIE anteny samodzielnie działają prawidłowo - to winny może być sumator (separacja sygnałów), albo moc sygnału do niego trafiająca.

    0
  • #13 18 Sty 2015 16:57
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    KOCUREK1970 napisał:
    Umknęło mi

    telesat1 napisał:
    Wymienić to coś.
    raftter napisał:
    z sumatora.

    To też?

    0
  • #14 18 Sty 2015 23:04
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    telesat1 napisał:
    To też?

    A to mnie się kolega pyta, czy autor to zrobił?.

    0
  • #15 20 Sty 2015 17:27
    raftter
    Poziom 9  

    Przestawienie anteny nic nie dało. Poziom sygnału był jeszcze gorszy. Antena ustawiona ponownie na PKiN.

    Sprawdziłem miernikiem sumator - między wyjściem sumatora a wejściem SAT przejście jest. Między wyjściem a wejściem sygnału VHF/UHF przejścia brak - separacja prawidłowa.

    Znalazłem podobne wątki na forum, ale tam rozwiązaniem było podanie sygnału DVB-T oddzielnym kablem. U mnie niestety rozwiązanie może nie awykonalne ale bardzo utrudnione :cry:

    0
  • #16 12 Maj 2016 06:53
    raftter
    Poziom 9  

    Nie wiem czy kogoś będzie jeszcze interesowało rozwiązanie tematu, ale i tak zawsze trzeba go zamknąć.
    Poznałem nie tyle przyczynę tych problemów, co sposób rozwiązania: źródłem problemów okazał się dekoder Cyfrowego Polsatu HD 5000.
    Wymieniając ten muzealny eksponat na Evoboxa pozbyłem się problemów.
    Żadna instalacja antenowa, żaden sumator (wszystko pozostało w identycznej konfiguracji - nic nie wymieniałem) nie miało w opisywanym przypadku wpływu na zakłócenia odbioru sygnału z anteny naziemnej.

    Wszystkim dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.
    Temat do zamknięcia.

    0