Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kenwood DVR 6100 martwy- pulsująca dioda "Standby"

amigof1 17 Sty 2015 11:09 489 1
  • #1 17 Sty 2015 11:09
    amigof1
    Poziom 2  

    Witam, uchroniłem przed wyrzuceniem amplituner kina domowego Kenwood DVR 6100, niestety po podłączeniu do sieci i włączeniu przyciskiem "Power" jedyną reakcją urządzenia jest pulsująca dioda "standby". W instrukcji obsługi urządzenia objaw ten opisany jest jako przeciążenie (przegrzanie) - zalecają wyłączenie sprzętu na 15 min i jeżeli to nie pomoże wtedy kontakt z serwisem:

    "The STANDBY indicator flashes red
    rapidly".

    " The temperature protection inside the unit
    has operated because of an excessive
    volume"

    " Leave the unit with the powe off for about
    15 minutes, and then turn the power on. If
    this does not help, contact your dealer for
    service."
    Panowie, macie jakieś pomysły - gdzie zacząć szukać usterki i czy jest sens w próbować ożywić sprzęt ?.
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam amigof1

    0 1
  • #2 17 Sty 2015 20:19
    amigof1
    Poziom 2  

    Witam ponownie, widzę że nie ma odzewu, więc opiszę moje dotychczasowe spostrzeżenia. Po otwarciu obudowy obejrzałem wszystko w miarę dokładnie, sprawdziłem bezpieczniki - znalazłem dwa w bloku zasilacza (obydwa sprawne). Po przeczytaniu instrukcji i upewnieniu się o możliwości uruchomienia urządzenia bez pilota zacząłem dokładniej przyglądać się poszczególnym elementom ( zaznaczam, że nie jestem elektronikiem i po mimo kilku niewielkich sukcesów w tej dziedzinie, swoją wiedzę z tego akurat tematu oceniam na co najwyżej mierną). Stwierdzam że problem jest właśnie z zasilaniem, czyli braku kilku podstawowych napięć na wyjściu z SMPS - wartości napięć są nadrukowane na płycie więc próbowałem je zmierzyć multimetrem, niestety nie udało mi się stwierdzić żadnego . Zastanawiam się czy jest to spowodowane spaleniem jakiegoś kluczowego elementu, czy może zadziałało jakieś zabezpieczenie. Mam za mało doświadczenia aby wiedzieć jak tego rodzaju zasilacze są zabezpieczane (oprócz oczywistych bezpieczników rurkowych).
    Będę informował o postępach mojej nierównej " walki" z Kenwoodem, myślę że przy okazji uzupełnie swoją niewielką wiedzę z zakresu elektroniki. Liczę na Was
    Czekam na jakiekolwiek wskazówki. Z góry dzęki. Pozdrawiam amigof1

    0