Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nBox 5800SX - Jak wgrać wszystko od początku do NBoxa 5800SX (u-Boot i Enigmę 2)

17 Sty 2015 18:52 26778 2
  • Poziom 9  
    Witajcie

    Na wstępie proszę o wyrozumiałość w używaniu mojej terminologii. :) Dopiero poznaję nBoxa i całą Enigmę 2.

    No i stało się. Chciałaś babo placek, to masz :(.

    Po kilkunastu dniach dość przyzwoitego działania nowego tunera zakupionego na popularnym serwisie aukcyjnym, tuner zaczął się zawieszać. Trochę pewnie w tym mojej winy, gdyż zachciało mi się ustawiać listę kanałów pod siebie, etc. Wgrywałem więc manualnie listy poprzez DreamEdit i Total Commandera, aż któregoś dnia wstając rano tuner tylko wydawał dźwięk a obrazu nie było.
    Tzw "Czarny obraz". Korzystając ze streamingu poprzez iPada i aplikacji EnigmaHD mogłem stwierdzić że tuner ogólnie działa i wymagane jest tylko ustawienie odpowiednich ustawień. Problemem okazało się przestawienie się z jakiś powodów typu wyjścia obrazu na TV, tj z "HDMI 1080i" na "Scart". Fizycznie urządzenia te mam połączone poprzez właśnie kabel HDMI.

    Za pierwszym razem usterkę tę jeszcze w miarę szybko udało mi się rozwiązać samemu sposobami opisanymi na sieci, ale następnego dnia problem wystąpił ponownie i niestety sposoby te już nie działały.
    Mam tu na myśli wykasowanie niepotrzebnych plików z katalogu "hdd" również skorzystałem z opcji "Full Restore" jaka była wtedy dostępna w Menu z pilota.
    Zauważyłem również, że tuner samoistnie resetował się każdej nocy, a jako program startowy wybierał kanał Radiowy, np, RMFFM., al eto chyba typowe dla tego tunera.

    Pierwotnie tuner ruszał z U-Boot 1.3.1.053 następnie NAND / Load i potem zawieszał się całkowicie gdy wyświetlił tapetę "Enigma 2".

    Wczoraj przysiadłem do niego i zacząłem kombinować bardziej próbując wgrywać wszystko od nowa poczynając od "u- Boota". W tej chwili przy starcie wyskakuje -=*[B4Team]*=- i następnie możliwość wyboru pomiędzy USB Update lub Custom Boot 1. Po tym wszystko stoi. Probowałem wrzucić plik środowiskowy wygenerowany z "saveenv_120311.exe" ale chyba nie do końca mi się to udało. Wczoraj było lepiej bo tuner uruchamiał się do wybowu "NAND" dziś jest jednak gorzej. Śmiem twierdzić że własnie ten plik środowiska nie działa poprawnie.

    Powiem jeszcze, że próbowałem przytrzymywania przycisku POWER podczas włączenia tunera w celu skorzystania z funkcji PROGramowania tunera, jednak w chwili obecnej nic się nie dzieje, tzn nie mam dostępnej tej opcji.

    Korzystałem ze wskazówek zamieszczonych tutaj. Link do strony PKTeam

    Obecnie nie mam dostępu do plików tunera czy to za pośrednictwem Total Commandera czy Putty. Mimo bezpośrednio podłączonego kabla sieciowego, tunera nie widać w sieci lokalnej.

    Przepraszam ze o to pytam , ale proszę o pomoc gdyż sobie nie radzę w tej sprawie.
    Przeczytałem już wiele wątków na różnych forach i nie za bardzo wszystko to kumam. Nie boje się wyzwań i nie oczekuję podania wszystkiego na tacy ale jednak potrzebuję kilku wskazówek. Głównie w jakiej kolejności należałoby działać ażeby np. zidentyfikować usterkę a potem ją naprawić.

    W niektórych postach ludzie piszą o wywaleniu się całego "u-boota" (mam nadzieję że dobrze to opisuję) i wymagane jest jakaś kombinacja z zwieraniem zworek, etc. Właśnie tutaj nie do końca wiem czy to się tyczy mojego problemu.

    Mieszkam w Irlandii, więc niestety sprzętu nie odeślę bo się nie kalkuluje, tak jak pisałem mam ambicje aby samemu go naprawić, gdyż ogólna wiedzę z obsługi komputerów posiadam, niestety nie za dużą jeżeli chodzi o Linuxa.

    Proszę o pomoc. Czy ktoś na podstawie mojego opisu może stwierdzić co tak naprawdę się dzieje w tej chwili z moim tunerem ? Czy właśnie wymaga on ponownego wgrania całego u-boota/softu (enigmy2) ? Jaka wtedy jest poprawna sekwencja działania?
    Czy wymagane będzie otwarcie obudowy i kombinowanie z tymi zworkami ?

    Z góry dziekuję za wszelką pomoc
    kanias
  • Poziom 35  
    Minęło kilka godzin, dekoder jeszcze żyje?

    Z opisu wynika, iż robiłeś już prawie wszystko, jednak nie to co powinieneś.
    Na początku Twojej postępującej dewastacji sprzętu wystarczyło ponownie zainstalować oprogramowanie (image) identyczne do istniejącego, bądź inne dostępne dla tego u-bota.

    W jakim stanie teraz jest sprzęt, jakie konkretnie objawy?

    Niestety to nie Ariva, do tego typu sprzętów trzeba mieć "trochę" wiedzy...
  • Poziom 9  
    Sorki, ale nie zaglądałem tu jakiś czas. Tuner działa. Wgrywanie oprogramowania jakoś poszło, ale nie do końca wiem jak to się tak naprawdę powinno robić, zawsze jednak się jakoś udaje.
    Jakis czas temu znowu mialem kłopoty i okazało się że tak naprawdę to zaszfankował konwerter gdyż część programow nie działała i sygnał był jakią taki słaby. Po wymianie wszystko odżyło, i przy okazji zainstalowałem nowego/innego softa. Ogólnie tuner działa, ale nie do końca umiem jak ten soft sie wgrywa :)