Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektrolux ESL67040R - Błąd i20 pod koniec programu, zamieszczam foto grzałki

heimdall 17 Sty 2015 21:03 14865 25
  • #1 17 Sty 2015 21:03
    heimdall
    Poziom 11  

    Witam,
    zmywarka Elektrolux ESL67040R nie kończy programu, zwykle około 30-40 minut do końca wyrzuca błąd i20. Problem trwa już od jakiegoś czasu a czas do końca programu coraz bardziej się wydłuża (obecnie 40 minut). Jeszcze do niedawna co 2,3 program przechodziła do końca, teraz już nie. Oczywistości zdążyłem już sprawdzić, wymieniłem nawet czujnik NTC ale to nie to.

    Z lektury różnych postów wynika, że przyczyną błędu i20 może być upływność grzałki, wyciek, korozja na płaszczu grzałki. Dlatego dziś wymontowałem grzałkę, która po obdukcji wygląda tak:
    Elektrolux ESL67040R - Błąd i20 pod koniec programu, zamieszczam foto grzałki

    Jak dla mnie wygląda to źle, ale chciałbym się upewnić, czy taki nalot i korozja (widoczne na zdjęciu) mogą być przyczyną w/w problemów?

    Nie wiem skąd w tym miejscu bierze się wilgoć, jeżeli z nieszczelności to (i tu moje drugie pytanie) czy powinienem wymienić także węże doprowadzające?

    Byłbym bardzo wdzięczny za radę od osób bardziej doświadczonych w temacie.

    0 25
  • Metal Work Pneumatic
  • Pomocny post
    #2 17 Sty 2015 21:23
    peter falk
    Specjalista AGD

    heimdall napisał:
    czy taki nalot i korozja (widoczne na zdjęciu) mogą być przyczyną w/w problemów?

    Mogą. Warto jednak megaomomierzem potwierdzić przypuszczenia.

    5
  • #3 17 Sty 2015 21:57
    heimdall
    Poziom 11  

    Dzięki za odpowiedź.

    Raczej nie będę miał dostępu do takiego sprzętu :) Zatem pozostaje chyba tylko profilaktyczna wymiana.

    0
  • #4 28 Lut 2015 18:24
    heimdall
    Poziom 11  

    Wyeliminowałem już czujnik, rzeczoną grzałkę i hydrostat. Wyczyściłem misę tak, że lśni, faktycznie w komorze misy, z której odchodzi wężyk do hydrostatu było sporo takiego kamienistego złogu (szaro-białego), przy czym wiem, że była drożność, ponieważ z wężyka ciekło po wlaniu wody. Co ciekawe regularnie czyściliśmy ją dedykowaną chemią, a wodę w domu mam zmiękczaną.

    Mam 2 hydrostaty stary i nowy. Przy starym puszcza elektrozawór i jednocześnie pracuje pompa spustowa i powtarza to co pół minuty i tak nawet przejdzie cały program bez błędu, pobierając i wypompowując wodę. Przy nowym z kolei idzie tylko pompa spustowa, wody nie pobiera, 3 próby wypompowania i błąd i20. Resetowanie błędów, nawet ręczne napełnianie wodą już nic nie zmienia. Wskazówka jest taka, że nawet gdy wyciągnę hydrostat i położę obok, błąd wychodzi ten sam a więc sprawy ciśnieniowe nie mają tu znaczenia. Jedynie gdy wyciągnę mu wtyk wyrzuca błąd i40 co jest chyba pożądanym zjawiskiem.

    Przypominam, że zmywarka wykonywała program do momentu ok 40 minut przed końcem, wtedy wyskakiwał błąd i20. Raz czy dwa po powtórnym włączeniu dokańczała program. Obecnie już programu nie uruchamia, tryb testowy nic nie wykazuje.

    Byłbym wdzięczny za jakieś nowe pomysły, może jakieś pomiary, sprawdzenie modułu sterującego? Choć przyznam, że czas jaki jej poświęciłem skłaniam mnie ku nowej zmywarce, tym razem nie electroluxa :)

    0
  • #5 28 Lut 2015 19:59
    peter falk
    Specjalista AGD

    PNC poproszę . W papiery muszę zajrzeć.

    3
  • Metal Work Pneumatic
  • #6 28 Lut 2015 20:12
    heimdall
    Poziom 11  

    PNC: 911434003/07 Model: ESL 67040R

    3
  • Pomocny post
    #7 28 Lut 2015 20:15
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Program kalibracyjny był uruchamiany?

    heimdall napisał:
    , że czas jaki jej poświęciłem skłaniam mnie ku nowej zmywarce
    Myślisz że nowa zmywarka będzie lepsza od tej ? ;) )

    3
  • #8 28 Lut 2015 20:35
    heimdall
    Poziom 11  

    iskrownik napisał:
    Program kalibracyjny był uruchamiany?

    Kurcze nie. Właśnie zapuściłem szukajkę ale na razie nic nie znalazłem. Jak ta procedura może wyglądać w tym modelu, jakiś opis albo link mogę poprosić?
    iskrownik napisał:
    heimdall napisał:
    , że czas jaki jej poświęciłem skłaniam mnie ku nowej zmywarce
    Myślisz że nowa zmywarka będzie lepsza od tej ? ;) )

    Będzie zmywać? ;) ... przynajmniej przez rok, dwa.
    Nie no, jeszcze mam lekki zapas cierpliwości. :)

    3
  • Pomocny post
    #9 28 Lut 2015 21:42
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wchodzisz tak samo jak w testówkę z tym że w drugiej kolejności wciskasz trzeci od lewej , uruchamia się 15-to minutowy program kalibracyjny.
    Komorę hydrostatu płukałeś?

    6
  • #10 28 Lut 2015 22:20
    heimdall
    Poziom 11  

    iskrownik napisał:
    Wchodzisz tak samo jak w testówkę z tym że w drugiej kolejności wciskasz trzeci od lewej , uruchamia się 15-to minutowy program kalibracyjny.
    Komorę hydrostatu płukałeś?

    Kalibracja poszła :) Idzie właśnie program 30 minutowy. Kurcze nigdzie nie znalazłem informacji o tym, że mogę go w ten sposób skalibrować, ogromne dzięki za pomoc.

    Tak uściślając - komora hydrostatu to komora w misie, z której wychodzi wężyk do hydrostatu, czy też ten plastikowy słupek (syfon) po drugiej stronie wężyka, do którego wpięty jest hydrostat? Jedno i drugie czyściłem gruntownie.

    Zapuszczam od razu testy dłuższego programu, jak przejdzie 3 pod rząd bez błędu i20 będę szczęśliwy. i to będzie oznaczało wadę tego starego hydrostatu. Oczywiście dam znać o efektach.

    0
  • #11 16 Sie 2015 12:47
    Zoo12
    Poziom 11  

    Witam, mam ten sam problem jak zakończyło się u pana?

    1
  • #12 16 Sie 2015 19:08
    heimdall
    Poziom 11  

    Tak naprawiłem ostatecznie z pomocą kolegów z tego wątku :)

    Oczywiście przyczyna była prozaiczna, zakamienieniu i zabrudzeniu uległa taka komora boczna w misie skąd odchodzi wężyk do hydrostatu. Rozkręciłem całą misę i uważając na silniczek krokowy mocno ją przeczyściłem, zwłaszcza tę komorę czyściłem cieniutkim wężykiem z wodą pod ciśnieniem. Wypływał stamtąd taki szaro-biały złóg kamienny. Po wyczyszczeniu i skręceniu całości potrzebny był jeszcze program kalibracyjny, który opisał kolega wyżej.

    Dobrze jest też zacząć od rozmontowania panelu frontowego pod zmywarką i wyczyszczenia czujnika NTC, taki okrągły, brązowy czujnik, z którego odchodzi kostka z przewodami. Czujnik wyjmuje się rozszerzając dwa boczne plastikowe zatrzaski. Ma on przezroczystą obudowę i bada m.in. stopień zabrudzenia wody, jakiklwiek brud na nim może włączyć i20.

    3
  • #13 18 Sie 2015 09:17
    Zoo12
    Poziom 11  

    Zrobiłem kalibracje, skasowałem błędy włączyłem na długie mycie temperatura chyba 70 z jakimś mocnym środkiem do mycia zmywarek i zmywarka ożyła. Mam jeszcze pytanie odnośnie drzwi. Żeby wyjąć kosz muszę je przytrzymywać noga bo inaczej same wracają do góry czy tak ma być czy to kolejna usterka?

    0
  • #14 18 Sie 2015 10:01
    heimdall
    Poziom 11  

    Zoo12 napisał:
    Zrobiłem kalibracje, skasowałem błędy włączyłem na długie mycie temperatura chyba 70 z jakimś mocnym środkiem do mycia zmywarek i zmywarka ożyła.

    Pytanie czy będzie to wystarczające na dłuższą metę i czy nie skończy się jednak czyszczeniem hydrostatu - czas pokaże :)
    Zoo12 napisał:
    Mam jeszcze pytanie odnośnie drzwi. Żeby wyjąć kosz muszę je przytrzymywać noga bo inaczej same wracają do góry czy tak ma być czy to kolejna usterka?

    Drzwi powinny się utrzymywać w danej pozycji.

    1
  • #15 18 Sie 2015 15:51
    Zoo12
    Poziom 11  

    Już wiem o co chodziło z tymi drzwiami mój błąd bo są teraz bez frontu czyli lżejsze i dlatego uciekają.
    Zmywarka jest odkupiona za naprawdę śmieszne pieniądze (100zł) jako uszkodzona ma około 3 lat poprzedni właściciel nigdy jej nie mył tylko zmywał w niej naczynia w dodatku używał najtańszych tabletek. W trakcie jej czyszczenia wypłukało się sporo brudu nawet spod filtra mimo że filtr był założony. Zrobiłem 6prób w chwili obecnej działa ok. Zobaczę co będzie za jakiś czas, znajoma używa preparatów do czyszczenia samej zmywarki raz na miesiąc i przez 8lat nie miała problemów.

    0
  • #16 05 Paź 2015 16:13
    Zoo12
    Poziom 11  

    Mam kolejne pytanie, czy zmywarka przed rozpoczęciem mycia powinna kilka razy wypuszczać wodę? U mnie wygląda to tak że po wybraniu programu włącza się pompa i zmywarka wypuszcza resztę wody która została z poprzedniego mycia, po chwili przerwy znowu włącza pompę ale wtedy już nabiera 1litr wody w czasie gdy jest włączona pompa i tak w sumie 3x nabiera i wypuszcza jednocześnie później 2x włącza samą pompę na krótko i dopiero zaczyna program zmywania. Wygląda to jak by płukała samą siebie a dokładniej miskę. Gdy uruchomię program kalibracji pompa włącza się 2 razy na krótko bez nabierania wody i dopiero wtedy nabiera wodę i zmywa, dlatego zastanawiam się czy to usterka czy tak powinno być.

    0
  • #17 05 Paź 2015 22:57
    nares
    Specjalista AGD

    Zoo12 napisał:
    zastanawiam się czy to usterka czy tak powinno być.

    Jeśli nie wyświetla błędów, to odpuść.

    1
  • #18 05 Paź 2015 23:31
    peter falk
    Specjalista AGD

    Zoo12 napisał:
    już nabiera 1litr wody w czasie gdy jest włączona pompa i tak w sumie 3x nabiera i wypuszcza jednocześnie później 2x włącza samą pompę na krótko i dopiero zaczyna program zmywania

    nares napisał:
    czy to usterka czy tak powinno być.

    Tak ma być :)

    0
  • #19 02 Gru 2015 22:39
    rrandall
    Poziom 2  

    Przepraszam za pytanie, ale jak się "wchodzi w testówkę" w tym modelu?
    Wykonałem już zylion czynności związanych z komunikatem i20, została mi jeszcze kalibracja. Będę wdzięczny za podpowiedź.
    Na marginesie, ten model powinien nazywać się i20 :-)

    0
  • #20 03 Gru 2015 10:13
    Zoo12
    Poziom 11  

    Witam, na wyłączonej zmywarce wciskasz 1 i 3 przycisk od lewej strony i włączasz ją, będą mrugać diody na 3 przyciskach, wtedy naciskasz przycisk nr 3 i zamykasz zmywarkę. Uruchamia się wtedy program 15min tak zwana kalibracja.
    Co do błędu I20 u mnie winne było zabrudzenie a dokładnie zatkanie wężyka biegnącego od misy do hydrostatu, pomogło nie płukanie ani wyjmowanie hyrostatu tylko zwykłe dmuchnięcie w wężyk od strony hydtrostatu. Po tym zabiegu aż się zdziwiłem ile brudu wyleciało z niego do misy, był dosłownie przytkany.
    U mnie był jeszcze problem z ilością wypompowywania i pobierania wody przed rozpoczęciem zmywania, okazało się że winny był hydrostat który raz działał normalnie a raz podawał jakieś błędne informacje, zmywarka potrafiła nabierać i wypompowywać wodę jednocześnie. Po wymianie na zamiennik za całe 25zł po załączeniu programu zmywania wylewa raz wodę i po wylaniu zaczyna pobierać, widać to na zużyciu wody przed wymianą hydrostatu potrafiła zużyć do 50% więcej wody.

    1
  • #21 03 Gru 2015 10:53
    rrandall
    Poziom 2  

    Dziękuję za pomoc, gdzie mogę kupić ten zamiennik? Za 25 PLN chętnie go wymienię od razu. Jestem użytkownikiem tego modelu po przejściach, serwisanci sugerowali wszystko: grzałkę, pompkę, wąż odpływowy, etc. Żadne z powyższych. Nie winię za to żadnego fachowca, bo komunikat i20 wprowadza nieco w błąd, sugerując coś zupełnie innego.
    Dzięki temu forum wyczyściłem wszystko :-), lecz po dopiero 2 cyklach bez błędu, nie jestem pewien, że usunąłem przyczynę. Po pierwsze, wężyk od hydrostatu był tylko nieco zanieczyszczony, więcej znalazłem w bocznej komorze misy. Pożytek jest taki, że znam bardzo dobrze swoją zmywarkę :-).

    0
  • #22 03 Gru 2015 11:17
    Zoo12
    Poziom 11  

    Znalazłem zamiennik na allegro, było też kilka z demontażu na olx ale nie chciałem ryzykować kupna uszkodzonego.
    W moim przypadku jak wężyk był dosłownie zatkany a cała reszta misy wraz z czujnikiem przejrzystości wody była czysta tylko że pierwszym krokiem było u mnie użycie preparatu Finish do czyszczenia zmywarek, faktycznie zmywarkę solidnie wyczyściło ale pomogło tylko na jakiś czas.

    0
  • #23 06 Maj 2016 22:25
    skwari
    Poziom 10  

    Witam,
    znowu i20. Temat przedstawia się tak. Wszystko drożne, wyczyszczone. Zmywarka 3x po prawie 1min włącza wypompowywanie wody i wywala błąd i20. To samo po restarcie i na kalibracji.
    Czy ktoś pomoże gdzie i co jeszcze sprawdzić. Dodam tylko że wcześniej pojawiał się błąd i20 w trakcie zmywania....teraz tylko chce wympompowywać i dalej nic.

    Model:ESL67070R
    PNC:911434004/07

    dzięki za wszystkie odpowiedzi.pozdrawiam
    Skwari

    2
  • #24 07 Maj 2016 23:32
    peter falk
    Specjalista AGD

    skwari napisał:
    Wszystko drożne, wyczyszczone

    Akurat ;)
    Pucuj dalej - tylko bardziej dokładnie :idea:

    0
  • #25 08 Maj 2016 20:59
    skwari
    Poziom 10  

    Muszę przyznać że chyba się za pierwszym razem nie postarałem. Wykręciłem miskę i lejąc gorącą wodę stukałem, pukałem aż wszystko wyleci....głównie z komory gdzie odchodzi wężyk do hydrostatu. Poskręcane reset, program kalibracyjny i działa.
    Miałem małe problemy z ułożeniem uszczelki od miski ale jakoś się w końcu udało.

    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Skwari

    0
  • #26 09 Wrz 2016 22:58
    heimdall
    Poziom 11  

    Wypada zamknąć temat skoro go założyłem, a sporo czasu minęło :)

    Przede wszystkim dziękuję kolegom udzielającym się w tym wątku za pomoc.

    U mnie czyszczenie misy pomogło na tyle, że kompletnie zapomniałem o koszmarze błędu i20. Czego się nauczyłem, a co może pomóc kolejnym osobom?

    Przede wszystkim nie zaczynać od kupna "prawdopodbnych" części zamiennych. Prawdę mówiąc nie chciało mi się rozkręcać wszystkiego aż do misy i próbowałem iść na skróty. Efekt? Większe koszty, czas i frustracje.

    Spróbuję opisać krok po kroku co pomogło w mojej sytuacji. Może przydać się innym.

    1. Najpierw należy wykluczyć czujnik NTC, który znajduje się od frontu pod drzwiczkami - trzeba zdemontować tam podłużną blachę, umiejętnie chwycić (ścisnąć łapki) i wyciągnąć czujnik, asekurując się szmatą. Ten czujnik pokaże w jakim stanie jest reszta, jeżeli jest na nim tłuszcz, żłogi i/lub komora czujnika nie wygląda najlepiej, możemy podejrzewać, że głębiej jest jeszcze gorzej. Jeżeli wypłukany czujnik oraz wyczyszczona komora czujnika w misie nie wyeliminują błędu, należy zabrać się za demontaż zmywarki.

    1a. Można pobawić się jeszcze testami poszczególnych elementów zmywarki, które robi się po wciśnięciu kombinacji klawiszy (wątek do znalezienia). Wydaje mi się, że to może pomóc w przypadku ewidentnych wad podzespołów i na 99% nic nam nie powie.

    1b. Przed kompletną rozbiórką można się jeszcze poratować czyszczeniem wężyka od hydrostatu, który będzie dostępny po zdemonotowaniu osłon bocznych po prawej stronie (gdy patrzymy od frontu). Natomiast nie gmyrałbym zbytnio przy samym hydrostacie jeżeli nie nosi znamion zakamienienia czy innego brudu, ponieważ zawiera wrażliwe elementy. U mnie to wszystko wyglądało bardzo czysto. Jeżeli były brudy a wyczyszczenie nie pomogło zlikwidować i20 to rozbieramy misę.

    2. Ja odwróciłem zmywarkę nogami do góry, demontaż w tej pozycji był dość łatwy. Wcześniej można sobie poodkręcać lub popuścić śruby misy od wewnątrz. Najlepiej dobrze przyjrzeć się (ewentualnie porobić zdjęcia) jak idą przewody, gumowe łączniki i zaciski na nich - ponieważ później trzeba będzie to ustrojstwo złożyć do kupy. Należy uważać na uszczelkę, która uszczelnia powierzchnię styku misy i dna zmywarki (później będzie z nią walka). Samą misę przemyć, przepłukać otwory komór, najlepiej jakimś akwariowym wężykiem pod ciśnieniem. Chemia do odkamienienia też się przyda. Dobrze jest uważać na silniczek krokowy w dnie misy, co by go nie zalać, uszkodzić, etc. Jeżeli z otworów zacznie wypływać stały brud, kamień, kawałki substancji to można zacząć sobie gratulować bo na 99% jest to przyczyna błędu. Jeżeli było czysto to :(

    3. Skręcanie to odwrócenie w/w czynności, przy czym bół tyłka wywołuje skręcenie misy tak, by dokładnie ułożyć jej cieniutką uszczelkę - u mnie się podwijała i skręcała. Po kilku kombinacjach powinno się udać. Następnie trzeba połączyć kostki, ułożyć przewody i elementy giętkie, nałożyć zaciski (najlepiej kombinerkami). Pośpiech nie wskazany.

    4. Po podłączeniu zmywarki do sieci i wody warto wykasować błędy (instrukcja jest do wyszukania) i zapuścić program - możliwe, że ruszy bez problemu.

    5. W przypadku błędu zapuszczamy 15 minutowy program kalibrujący hydrostat.

    6. Jeżeli błąd i20 pojawi się pomimo w/w działań i mamy pewność, że wyczyściliśmy wszystko jak należy - przyczyna leży gdzie indziej: upływność grzałki, uszkodzony hydrostat. Jest sporo wątków, które można przeszukać i zweryfikować, proszę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?search_forums=340&q=i20

    Z góry przepraszam jeżeli coś pominąłem lub przekręciłem ale sporo czasu minęło. Mile widziane komentarze i linki jeżeli ktoś ma inne pomysły w tej sprawie.

    1
  Szukaj w 5mln produktów