Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RCD-500 PANASONIC BRAK PODŚWIETLENIA

expertgsm 18 Jan 2015 00:36 1236 2
  • #1
    expertgsm
    Level 11  
    Witam
    w tym temacie było to już wałkowane ale bez skutecznie
    brak jakiejkolwiek oczywistej odpowiedzi

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2653949.html

    wczoraj dekodowałem takie radio
    ... nie wiedziałem czy wcześniej wszystko działało
    nawet dał bym sobie rękę obciąć ze klient przy mnie włączał przed wyciągnięciem z autka i nie podświetlało się ... zwłaszcza że przy zdejmowaniu ramki nawet samo mi się włączyło
    ..biorąc pod uwagę że klient mówi że na pewno podświetlały się przyciski na czerwono to na bank bym to spostrzegł .. pytanie pierwsze na jaki kolor podświetla się ekran ?? też na czerwono czy może na niebiesko ??
    odpowiedz dała by mi większą pewność że przy mnie już się nie podświetlało .. czerwony kolor by zwrócił moją uwagę nawet bardziej niż niebieski ... żeby było ciekawiej radio nawet nie było przykręcone...a klient sam nie pamięta jakie było podświetlenie ekranu ... da się to podświetlenie wyłączyć ??



    idąc dalej ... na początku nie byłem w stanie zweryfikować czy to rcd500 czy 300 bo radio było obdarte z wszystkich naklejek znamionowych,więc wstępnie rozebrałem je od a do z i okazało się ze znajdowała się w nim pamięć 93c76 i miała ślady lutowania.Szukałem w martechu nic takiego nie było w radiach rcd300 i doszedłem że to rcd500 więc ->8 drucików chwila odczytu i wyciągnąłem kod.Oddałem radio i dostaje telefon po jakimś czasie że nie ma podświetlenia ..

    operację uważam za banalną ... wiem że może nie potrzebnie rozbierałem to radio ale na co dzień ich nie robię i słabo rozróżniam jak jest brak naklejki... klient dodał że radio wyłącza się wraz z wyjęciem kluczyka ,więc transceiver Can jest raczej sprawny ... po ponownym rozebraniu radia nie dostrzegłem żadnej usterki mechanicznej.

    Czy ktoś może ma doświadczenie w czym jest problem ??
    a może jakieś schematy ?

    jeśli nie to postaram się sam udostępnić jakieś info jak klient wróci z tym graidłem
    wyczytam ramki can z paska b6 i zobaczę jak to reaguje na stole ....
  • #2
    SERVICE-AV
    Level 39  
    Sprawdzałeś instalację , dochodzą 3 plusy ? Tam bodaj światła trzeba mieć włączone by było podświetlenie w radiu :)
  • #3
    expertgsm
    Level 11  
    takie rzeczy kazałem użytkownikowi sprawdzić .. poza tym było już ciemnawo więc na bank włączył światła .. jakoś do domu musiał wrócić ..i jak już wspomniałem po zgaszeniu autka radio też się wyłączało ...
    a w ramach szczegółów są 2 plusy w tym oba muszą być podpięte by radio chciało rozmawiać ... jeden z nich to safe(16) a drugi po prostu +12v(15).Na pinie 12 jest masa lub do obudowy.
    ...ostatecznie sugeruje sam sobie :P wymianę transceivera can ale nie wiem czy po numerze części znajdę takowy ...albo może jakiś patent by po włączeniu zawsze było podświetlenie ...??
    autko nie ma multi funkcji w kierownicy więc nie mogę za bardzo tego dowieść że transceiver jest uszkodzony .. poza tym ten element powinien być odporny na każde ingerencje w stylu podanie 12v na którykolwiek can jeśli użytkownik coś kombinował ... (na odległość już inaczej nie jestem w stanie pomóc klientowi by zdiagnozować w czym jest problem )

    dojedzie będę wiedział więcej.
    ale nóż widelec forumowicze wiedzą już coś więcej ?? :P