Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co ze sobą zrobić po liceum? Politechnika Gdańska

Sw96 18 Jan 2015 12:33 1554 5
    Sw96
    Level 2  
    Cześć wszystkim!
    Jestem nowy na forum ale już czytałem tutaj wiele tematów dot. wyboru studiów, jednak pomyślałem że może ktoś jeszcze będzie umiał mi pomóc.
    Jestem uczniem klasy maturalnej na mat-fizie. Przedmioty jakie wybrałem na maturze to: matematyka rozszerzona, fizyka rozszerzona i angielski rozszerzony (oczywiście również przedmioty obowiązkowe). Matematykę bardzo lubię i nie mam z nią zbyt dużych problemów, czasem trzeba przy czymś dłużej posiedzieć ale daję radę. Z fizyką jest trochę gorzej ale jak coś trzeba ogarnąć to umiem się zmotywować. I teraz pada pytanie- co po maturze? Jestem z Gdańska i uczelnię jaką biorę pod uwagę to tutejsza politechnika. Wiem że chcę dalej uczyć się matematyki bo jest to dla mnie bardzo ciekawa dziedzina nauki, ale chciałbym też połączyć to zainteresowanie razem z jakimś kierunkiem inżynierskim. Z tego co czytałem to jedynym wydziałem na którym matmy jest dość sporo jest Wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki (słynne ETI). Czy osoba która miała w swoim życiu bardzo małą styczność z programowaniem poradzi sobie na tym wydziale? Jakie kierunki warto brać pod uwagę, mając tak ogólne zainteresowanie? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie i pomoc
    Pozdrawiam
    Paweł
    lsbk
    Level 9  
    Dużo matematyki to masz na matematyce lub na fizyce, na ETI jest stosunkowo niewiele. Po drugim roku z reguły przydaje się rachunek prawdopodobieństwa czy znajomość operacji na macierzach/całkowanie ale spokojnie, są tacy którzy nie potrafią policzyć wyznacznika macierzy.
    Czy trzeba umieć programować? Różnie, na eit, air czy ib wszystkiego uczą od początku, na informatyce podobno wymagają więcej na początku, na informatyce wymagają pewnego obycia w systemach linuksowych, u nas był prosty przedmiot wprowadzający.
    Ogólnie nie polecam wydziału ludziom, których jedyną motywacją jest pozorna świetlana przyszłość w ICT ani ludziom, którzy nie potrafią pracować regularnie.
    Sw96 wrote:
    Jakie kierunki warto brać pod uwagę, mając tak ogólne zainteresowanie?

Nie bardzo nakreśliłeś swoje zainteresowania.
    Sw96
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź @lsbk . Wiem, że studiowanie samej informatyki dla mnie byłoby po prostu nudne- chodziłem na wykłady z informatyki prowadzone na eti i nie wydawało mi się to specjalnie ciekawe. Na stronie ects przeglądałem plany zajęć i zaintrygował mnie kierunek "automatyka i robotyka". Na początku wiadomo, matma i fizyka, później obwody, trochę programowania- ktoś ma pojęcie jak studiowanie tego kierunku wygląda w praktyce? Pozdrawiam
    Marvinn8686
    Level 20  
    Automatyka i robotyka to generalnie ciekawy kierunek, miks elektrotechniki, elektroniki, trochę programowania. Istnieje jednak pewien rozdźwięk pomiędzy nurtem akademickim tego kierunku, a tym, co można robić w praktyce w naszym kraju. Wiele przedmiotów na tym kierunku jest zaawansowanych matematycznie (teoria sterowania, przetwarzanie sygnałów). Mogą być interesujące dla osób które interesuje teoria lub planują karierę akademicką (czyli niewielu, biorąc pod uwagę ilość etatów na uczelniach w dobie niżu demograficznego). Praktyczna cześć automatyki i robotyki obejmuje głównie sterowanie maszynami i liniami produkcyjnymi, programowanie sterowników PLC, systemy SCADA. Większość stanowisk to utrzymanie ruchu lub projektowanie, ale z dużą ilością pracy w terenie (uruchamianie nowych systemów). Tutaj lepiej odnajdują się osoby z praktyczną smykałką, majsterkowicze. Trzeba szybko radzić sobie z problemami (przestój to strata dla zakładu) i pracować pod presją. Ja osobiście nie przepadam za pracą w terenie, zresztą byłem zainteresowany bardziej teoretyczną częścią automatyki. Nazwa kierunku jest chwytliwa, jednak stan przemysłu w naszym kraju jest, jaki jest.
    Sw96
    Level 2  
    Czyli mogę uznać, że kierunek ten jest kolorowy tylko na papierze? Są jakiekolwiek perspektywy pracy w Polsce w zawodzie automatyka? Znam kilka przypadków, gdzie osoby po takim kierunku studiów pracują jako zwykli programiści ale chciałbym wiedzieć czy wszędzie to tak wygląda. Może warto wziąć pod uwagę jeszcze jakiś inny kierunek?
    User removed account
    User removed account