Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo FH 12 2006r euro5 nie wiem co to za błąd

Lis123 18 Jan 2015 18:13 20601 7
    Lis123
    Level 2  
    Volvo FH 12 2006r euro5 nie wiem co to za błąd co to za błąd wyskakuje mi podczas jazdy zdj trochę nie wyraźnie ale proszę o pomoc[/img]
    MACIEK_M
    Level 29  
    Nadmierne zużycie powietrza. Układ nie nadąża z regeneracją. Sprawdź wycieki powietrza z instalacji, poduszki zawieszenia, szczególnie na naczepie. Czasami może pojawiać przy przejeździe po nierównościach gdy trzeba dużo powietrza na korektę zawieszenia.
    Lis123
    Level 2  
    Dzięki za pomoc :))
    Thezlomek96
    Level 1  
    Regeneracja osuszacza powietrza jednym słowem osuszacz do wymiany i kalibracji :D
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nieszczelność w układzie pneumatyczny, zbyt duże zużycie powietrza, osuszacz i jego kalibracja możliwe też że sprężarka, zobacz w diagnostyce jakie są kody MID 185 APM-u
    hessel.
    Level 13  
    Abo po prostu minął termin przeglądu osuszacza i wszystko działa. Naczepa zdolna przejść przegląd nie też zgłosi błędu co. Vecu też nie zgłosi spadku ciśnienia. A wskazówki w zegarach to się obie jednocześnie zacięły. A kierowca jełop nie słyszy wycieku. Boże o czym mowa.
    Moderated By serwisantscani1:

3.1.9. Nie obrażaj drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum. Ostrzeżenie

marcing66
    Level 10  
    Cześć

Zgadzam się z większością przedmówców - miałem to samo z tym że u mnie był to poluzowany przewód od sterowania sprężarki - wchodzący bezpośrednie w jej głowicę od osuszacza/zaworu głównego- dokręciłem i już się nie pokazał ponownie. Ubytek powietrza był słyszalny po wyłączeniu silnika (w czasie jego pracy ledwo słyszalny).
    Nadmienię, że w moim aucie coś się dzieje z zawieszeniem tylnym (mega na dwóch poziomakach na tylej osi) i po zatrzymaniu się z towarem czy bez (z otwarem bardziej) auto buja przez chwilę - szuka poziomu na tylnej osi ale nie znajduje - trwa to ok 20 - 30 sek i mimo tej usterki powyższy komunikat o zbyt szybkim ubytku powietrza już nie wyskakuje. Na tej podstawie twierdzę, że nie ma tak nierównej drogi by praca zawieszenia zabierała na tyle powietrza by wyskoczył ten komunikat z tego właśnie powodu.

Jeśli przyczyna jest gdzieś indziej warto przypilnować w jakich okolicznościach się to zapala (pusto czy pełno, hamowanie, jazda po rondzie, zmiana biegu, wciśnięcie sprzęgła itp itX). Taki ubytek powinno być słychać wyraźnie przy wyłączanym silniku i względnej ciszy.