Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linksys wag200 i Tp-link WR642 - Nie działająca sieć z dwoma routerami

Kunzite 18 Sty 2015 20:29 477 7
  • #1 18 Sty 2015 20:29
    Kunzite
    Poziom 4  

    Witam wszystkich. Mam następujący problem.
    Brat ma własną sieć z routerem/modemem Linksys wag200. Chciałem rozszerzyć sieć o jakieś 30 m po kablu, ale wcześniej przetestowałem konfigurację na krótkim kablu podpinając do linksysa mojego tplinka. Wszystko ładnie chodziło, więc zakupiłem skrętkę do instalacji zewnętrznych, zacisnąłem rj45 no i niestety jest problem.
    1. jak podłączam laptopa po tym 30m kablu to raz komp nie rozpoznaje sieci (bardzo długa identyfikacja a potem sieć nieznana), a raz internet działa i sieć jest rozpoznawalna. Testowałem włączając i odłączając kabel i w większości wypadku sieć działa tylko że na szybkości 10MBs a nie 100 jak na krótkim.
    2. podłączając router tplinka przy tych samych ustawieniach co na krótkim kablu to niestety sieć jest nierozpoznawalna i brak internetu. Testowałem dwa ustawienia -albo jako przedłużenie sieci brata traktując mój router jako switch (przez port lan), albo tworząc własną podsieć (przez wan). W obu konfiguracjach na krótkich kablach działało wszystko (lan/wifi), a na długim lipa.
    Kable testowałem tylko czy nie ma zwarć i czy gdzieś przez przypadek go nie złamałem ale wszystkie styki są w porządku. Kabel jest między dwoma blisko położonymi budynkami napowietrznie. Brakuje mi pomysłu co może być nie tak, czy sygnał za słaby (czytałem że lan powinien do 100 m). Czemu nie zawsze ale jednak komp tą sieć widzi, ale router nigdy. Światełko na porcie podpięcia kabla 30 m bardzo szybko miga.

  • #2 18 Sty 2015 20:45
    bacuba
    Poziom 16  

    Sprawdzałeś poprawność zarobionych wtyczek?

  • #3 18 Sty 2015 20:45
    p1orun
    Poziom 15  

    Czy routery maja 2 rożne adresacje np Linksys 192.168.1.1 a tp-link np 192.168.2.1 jeżeli maja takie same to nie dziw się ze nie chcą chodzić poza tym w Tp linku trzeba ustawić tryb pracy routera AP i wpiąć kabel w złącze wan

  • #4 18 Sty 2015 20:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co to za przewód? Wtyczki zarobione zgodnie ze standardem ethernet?

  • #5 18 Sty 2015 21:22
    Kunzite
    Poziom 4  

    Co do wtyczki to obie zostały zrobione tak samo i sprawdzałem miernikiem każdą parę, ale nie trzymałem się kolorków. Wydawało mi się że ważna jest kolejność, nie kolorki ale nie jestem fachowcem.
    Co do ustawień to tak jak pisałem - konfiguracje routerów działają na krótkim kablu i testowałem w dwóch różnych przypadkach:
    1. linksys 192.168.1.1; tplink 192.168.1.2 z wyłączonym dhcp. Wtyczka włożona w LAN i w sytuacji gdy działa widziałem sieć brata bezpośrednio
    2. linksys 192.168.1.1; tplink lan 192.168.2.1 wan statyczny ip 192.168.1.2. Wtyczka włożona w WAN i wówczas miałem własną podsieć z połączonym internetem.
    Podkreślam że obie konfiguracje działały mi na krótkich kablach, więc jeżeli nie mam włączonego czegoś, co mogłoby poprawić sygnał to same konfiguracje sprzętu skoro działają na kablu 3 m to z logiki powinny działać na 30 m

  • #6 19 Sty 2015 00:00
    bacuba
    Poziom 16  

    Zarób nowe wtyczki zgodne ze standardem B i spróbuj wtedy.
    Kolejność "kolorków" we wtyczce ma być następująca:
    1.Biało-pomarańczowy
    2.Pomarańczowy
    3.Biało-zielony
    4.Niebieski
    5.Biało-niebieski
    6.Zielony
    7.Biało-brązowy
    8.Brązowy

  • #7 19 Sty 2015 14:43
    jprzedworski
    Poziom 34  

    Kunzite napisał:
    skoro działają na kablu 3 m to z logiki powinny działać na 30 m
    Jeśli kabel jest źle zakończony, nie ma prawa działać. Przy takich częstotliwościach przewody muszą być odpowiednio skręcone w parach, bo tylko wtedy ogranicza się zakłócenia i przesłuchy. Kolory są ważne!

  • #8 19 Sty 2015 21:43
    Kunzite
    Poziom 4  

    Dzięki wielkie - teraz sieć śmiga na 100 Mb/s bez żadnego zająknięcia. Przy tych wszystkich podawanych kolorach żył mało gdzie podaje się powód dlaczego. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

    Kunzite

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME