Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

audi a4 1,6 1995r - pali bezpiecznik pompy paliwa.

robert199 18 Sty 2015 21:12 4416 9
  • #1 18 Sty 2015 21:12
    robert199
    Poziom 21  

    Wydawałoby sie, ze temat prosty, ale niestety problem polega na tym, ze instalacja w aucie nie do konca zgada sie ze schematami w autodacie.
    bezpiecznik pali bardzo rzadko i mozna powiedziec ze losowo, nigdy specjalnie nie udało mi sie wywołac spalenia bezpiecznika. czasem spali sie 2 razy dziennie a czasem raz na 2 miesiace.

    Pompa wyjeta, niema nadmiernego poboru prądu, zwykle 2A
    wiązka kabli od pompy do skrzynki bezp. sprawdzona wizualnie i miernikiem, zez przebic, ale zauważyłem, cos dziwnego.

    kabel zasilający do pompy paliwa (zielono-zólty) z wyłączonym zapłonem ma zwarcie do masy, podczas pracy pojawia sie na nim 12v (wtyzka wyjeta z pompy).

    zauwazylem tez ze do wtrysków zailanie to ten sam kabel(żółto zielony)

    oczywiscie ruszalem wiązka w każda mozliwa strone i nie pali bezpiecznika.

    Może ktos miał taki przypadek w audi, moze passacie, niewiem czy jest jakies bardziej wrazliwe miejsce na pzrecieranie sie kabli.

    juz chyba nie musze dodawac ze bledow zadnych niema.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 18 Sty 2015 21:30
    spinacz
    Poziom 38  

    robert199 napisał:
    kabel zasilający do pompy paliwa (zielono-zólty) z wyłączonym zapłonem ma zwarcie do masy, podczas pracy pojawia sie na nim 12v (wtyzka wyjeta z pompy)
    tylko że obwód zamyka się do masy poprzez lambdę, przepływomierz i zawór filtra węglowego. Skoro przepala Ci się bezpiecznik tylko ten odpowiadający za pompę to ona jest uszkodzona, jak sam stwierdziłeś że dzieje Ci się to losowo wiec sprawdzenie pompy na zewnątrz nic Ci nie da jak nie trafiłeś na ten moment. Bezpiecznik nr 28 odpowiada za pompę i powinien być 15A. Diagnoza jeśli faktycznie przewód na odcinku bezpiecznik pompa jest nie uszkodzony to pompa do wymiany.
    A co do przewodu od wtrysków to fakt kolor jest taki sam ale to nie ten sam przewód, wtryski są zasilane poprzez inny bezpiecznik.

    0
  • #3 19 Sty 2015 01:02
    robert199
    Poziom 21  

    Zrobię nowy obwód na pompę po zaponie zabezpieczony bezpiecznikiem.
    jak się spali to będę miał pewność.
    Dziękuje za naprowadzenie, ale pomiędzy zasilaniem wtrysku i pompy jest przejście.

    0
  • #4 19 Sty 2015 01:52
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Bo trzeba szukać usterki raczej w komorze silnikowej lub samej sondzie lambda. Nie raczyłeś podać, który bezpiecznik przepala.

    0
  • #5 19 Sty 2015 08:32
    robert199
    Poziom 21  

    bezpiecznik 28 pali.
    Paweł. właśnie o to mi chodzi co poza pompamoze powodowac palenie bezpiecznika.
    błędu z grzałki sondy niema.
    Może masz Paweł schemat taki jak powinien byc?

    0
  • #6 19 Sty 2015 08:47
    spinacz
    Poziom 38  

    Jeśli pali bezpiecznik nr28 to jest to bezpiecznik tylko i wyłącznie od pompy. Szukanie w komorze silnika Ci nic nie da. Sonda, przepływomierz i zawór wisi na bezpieczniku nr 29.

    robert199 napisał:
    Dziękuje za naprowadzenie, ale pomiędzy zasilaniem wtrysku i pompy jest przejście.
    wtryski są na bezpieczniku nr54 i przejście będziesz miał na włączonym zapłonie ponieważ obsługuje to ten sam przekaźnik.
    audi a4 1,6 1995r - pali bezpiecznik pompy paliwa.

    1
  • #7 19 Sty 2015 09:03
    robert199
    Poziom 21  

    teraz widzę na tym schemacie o co chodzi.
    Wiem juz dlaczego robi przejście do masy po zapłonie na tym kablu.
    Moge dodac, ze z wyjetym bezp. 29 mozna jechac, bo założylem z 29 do 28 na trasie jak sie spalił.

    0
  • #8 19 Sty 2015 09:41
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    robert199 napisał:
    schemat taki jak powinien byc?
    A kod silnika?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Wygląda na to, że pompa jest na niezależnym bezpieczniku. Jej zasilanie wychodzi ze wspólnego przekaźnika, ale bezpiecznik jest za przekaźnikiem, na zasilaniu tylko pompy. Zatem usterka albo w wiązce pompy albo w samej pompie. Ja jeszcze poszukałbym śladów po jakimś starym odcięciu. Może tam coś źle zaizolowane lub usterka samej pompy.

    0
  • #9 19 Sty 2015 10:36
    robert199
    Poziom 21  

    aby poszukac satrych sladów odcięcia wyjłem caałą wiązkę od bezpieczników do pompy i tam jest wszystko ok, żadnych sladów ingerencji. wygląda na awarie pompy.
    Jak juz bede mial pewnosc to napisze

    0
  • #10 19 Sty 2015 12:42
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Zdemontuj bezpiecznik 28.
    Odłącz stary przewód plusowy od pompy.
    Daj nowy przewód od pompy prosto do przekaźnika, zamontuj na nim bezpiecznik.
    Jeżeli po tym zabiegu przepali się bezpiecznik to pompa do wymiany lub zwarcie w zbiorniku ale w to wątpię bo by było bum.

    0