Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Sony MHC-771 Nie chce się wyłączyć.

Emersson 19 Sty 2015 09:23 1173 14
  • #1 19 Sty 2015 09:23
    Emersson
    Uczeń

    Witam !
    Posiadam wieże Sony mhc-771. Po podłączeniu do prądu wieża od razu się włącza i pisze Sony demo. Gdy kliknę Tuner/band lub inny podobny przycisk to wieża się włącza i można słuchać muzyki. Kiedy chcę ją wyłączyć to klikam przycisk OFF/ON.
    Po kliknięciu wysuwa się tacka lub się obraca. Nie chce się wyłączyć. Kiedy już się wyłączy to widać napis OFF i po 1-3 sekundach się włącza i widać napis Sony Demo.

    Dodam że jak klikam przycisk Menu 1 to włącza się menu 2 lub menu 3.
    Zauważyłem że jeden z tranzystorów się mocno grzeje.
    Nie pomaga również zmiana czasu.

    Czy ktoś wie jak zresetować tą wieże ?

    0 14
  • #2 19 Sty 2015 09:54
    gerdowski
    Poziom 22  

    Wyłącz funkcję Demo. Poprzyciskaj kila razy wszystkie mikroswitche, lub je przeczyść, któryś może delikatnie zwierać.

    0
  • #3 19 Sty 2015 10:20
    Emersson
    Uczeń

    Jak wyłączyć lub włączyć funkcje demo ?

    0
  • #4 19 Sty 2015 10:42
    James596
    Poziom 20  

    Rozkręć cały przedni panel (nie zazdroszczę, dość żmudna robota) tak by dostać się do płytki na której znajdują się wszystkie mikroprzełączniki.

    Następnie masz do wyboru dwie opcje - albo wyczyścić wszystkie przełączniki używając preparatu typu "kontakt" a następnie rozruszając przyciski wielokrotnym naciskaniem - przy czym nie ma gwarancji że usterka nie powróci. Albo wymiana wszystkich przełączników, co wiąże się z wylutowywaniem i wlutowaniem innych. Dużo pracy, ale pewny efekt na dłuższy okres.

    Jeśli przerasta Cię rozkręcenie przodu wieży, sugeruję oddanie do serwisu, bo jest tu trochę do roboty.

    Typowa usterka wież Sony z tamtych lat.

    0
  • #5 19 Sty 2015 13:10
    gerdowski
    Poziom 22  

    Sprawdź na przednim panelu, lub w pilocie musi być przycisk DISPLAY/DEMO.

    0
  • #6 19 Sty 2015 14:44
    Emersson
    Uczeń

    Już rozkręcałem kiedyś całą wieże :) Akurat lubię coś rozkręcać ale z skręcaniem będzie gorzej :/
    @gerdowski Widzę przycisk display/demo.
    Mam problemik bo jak klikam display/demo to klika się jak by dolby nr B i Dolby nr OFF i tak przechodzi z b na OFF.

    0
  • #7 19 Sty 2015 14:48
    bestboy21
    Poziom 38  

    Tam chyba jest sterowanie drabinką rezystorów, jeśli przedni panel będzie pokryty ze starości tłustym brudem to będą się dziać takie jaja.

    0
  • #8 19 Sty 2015 15:39
    Emersson
    Uczeń

    Płytka jest w miarę czysta i ten przycisk display/demo jest zardzewiały.
    Reset wieży pomoże ?

    Dodano po 19 [minuty]:

    Udało mi się w końcu kliknąć ten przycisk demo i zmienił się lekko wygląd Equalizer zamiast słupków są jakby 'cegły' w górnych częściach. Jeszcze zawiesza się pokrętło głosu tzn. jest 30db chcę dać głośniej i się nie da bo jest ciągle 30db.

    0
  • #9 19 Sty 2015 15:57
    bestboy21
    Poziom 38  

    Emersson napisał:
    Płytka jest w miarę czysta i ten przycisk display/demo jest zardzewiały.
    Reset wieży pomoże ?

    Dodano po 19 [minuty]:

    Udało mi się w końcu kliknąć ten przycisk demo i zmienił się lekko wygląd Equalizer zamiast słupków są jakby 'cegły' w górnych częściach. Jeszcze zawiesza się pokrętło głosu tzn. jest 30db chcę dać głośniej i się nie da bo jest ciągle 30db.


    Zardzewiały przycisk też może raban robić bo w całej gałęzi sterującej zmienia się rezystancja.

    Co do pokrętła to wykaż się chęciami i wpisz impulsator w wyszukiwarkę, konstrukcje są różne ale kosmetyka zazwyczaj uzdrawia.

    0
  • #10 20 Sty 2015 01:26
    James596
    Poziom 20  

    Za bardzo nie wiem po co ciągniesz temat dalej, tym bardziej że nie ma czegoś takiego jak reset wieży, a powodem usterki są właśnie przyciski. Wystarczy przemyć wszystkie przyciski na płytce kontaktem, a następnie je rozruszać, albo wlutować wszystkie nowe. Tyle z całej roboty. Co do pokrętła głośności - trzeba rozebrać impulsator (czyli element który zastępuje w niej potencjometr) przez rozgięcie czterech blaszek z boku. Następnie przeczyścić wszystko w środku ze starego smaru , psiknięcie "kontaktem" i złożenie całości. Pokrętło będzie bardzo lekko działało, ale głośność będzie regulowana poprawnie.

    0
  • #11 20 Sty 2015 08:06
    Emersson
    Uczeń

    Dzięki, popsikam wszystko kontaktem.

    0
  • #12 20 Sty 2015 08:09
    bestboy21
    Poziom 38  

    Z impulsatorem może się tak łatwo nie obejść ale ty lubisz się bawić a ja nie twierdzę że się nie da, tylko 1/4 puszki może zejść... (na tzw. partyzanta).

    0
  • #13 20 Sty 2015 17:18
    Emersson
    Uczeń

    Lubię się bawić :) Ale mam niekiedy napady niechcenia i mi się nie chce dalej tego robić.
    Jaka puszka wystarczy na wszystkie przyciski i pokrętła ? Chodzi ile ml ?

    0
  • #14 20 Sty 2015 17:38
    bestboy21
    Poziom 38  

    Emersson napisał:
    Lubię się bawić :) Ale mam niekiedy napady niechcenia i mi się nie chce dalej tego robić.
    Jaka puszka wystarczy na wszystkie przyciski i pokrętła ? Chodzi ile ml ?


    Najmniejszy, tylko trzeba myśleć a nie walić na oślep z nadzieją że pomoże ;)

    0
  • #15 24 Sty 2015 12:16
    Emersson
    Uczeń

    Wymieniłem zardzewiały przycisk i funkcja surround działa prawidłowo :)
    Najlepiej by było wymienić wszystkie przyciski.

    Zauważyłem również że przycisk POWER jest jakby połączony z przyciskiem Play.
    Jakiś rezystor lub tranzystor mógł paść :/

    Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

    W końcu naprawiłem !
    Wymieniłem tylko 2 przyciski.
    Od Surround i od Power. Wystarczy kliknać OFF i wieża się wyłącza :)
    Dzięki wszystkim za pomoc ! Nie wiem co bez was bym zrobił :)

    0