Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z batrią w Compaq Armada M 300

momo88 12 May 2005 23:40 1729 10
  • #1
    momo88
    Level 14  
    Witam

    Nie wiem czy mi pomożecie ale warto zapytać.

    Otóż wczoraj zakupiłem sobie nowe ogniwa do baterii do Compaq'q M300 ( bateria taki długi paluszek, 4 ogniwa) oczywiście z wymianą na nowe nie było żadnych problemów, ale no właśnie - akumulatorek ładuje się normalnie około 25-30 minut ale po włączeniu komputera i wyjęciu wtyczki zasilania pracuje na baterii nie dłużej niż 14 minut - oczywiście laptop widzi baterię, dodam jeszcze że oryginał miał 14,8V i 1,8 Ah ja założyłem ogniwa 2.0 Ah myślę że nie jest to duża różnica a i formatowałem baterię 4 krotnie ( ładowanie na maxa i rozładowywanie - zero efektu) - słyszałem coś o jakimś resecie baterii że laptop pamięta ile razy ładował baterię i trzeba to zresetować - i tu moja wielka prośba - jak to wykonać oczywiście jeżeli to prawda bo może jest inna przyczyna.

    z góry wielkie dzięki za pomoc

    pozdr
    momo
  • #2
    gabik001
    Level 37  
    No wlasnie. Przedewszystkim baterii sie nie formatuje tylko FORMUJE!!
    A pozniej trzeba ja skalibrowac. Do Twojego laptopa program do kalibracjii jest tutaj: http://h18007.www1.hp.com/support/files/Armad...del/1008.html?locale=en_US&prodSeriesId=96234
    Tam wybierasz system a pozniej suport pt. "Compaq power managment" . Po zainstalowaniu we wlsciwosiach baterii jest opcja do formowania i traba ja przeprowadzic. Komputer sam sobie to zrobi .
    Pozdrawiam
  • #3
    momo88
    Level 14  
    dzięki właśnie kalibruje tylko czy to robić na rozładowanej baterii z podłączonym zasilaniem czy może być naładowana i podłączone zasilanie czy odłączyć

    ps. wielkie dzięki dla "gabik001" i "mkos1"

    pozdr
    momo
  • #4
    momo88
    Level 14  
    niestety po kalibracji efekt jest ten sam czyli bateria trzyma 14 minut

    czy może ma ktoś inny pomysł ??
  • #5
    tzok
    Moderator of Cars
    Czy bateria w środku posiada jakąś elektronikę, czy są tylko ogniwa i termistor?
    Nie wiem jak w Compaq'u ale w IBMie kalibracja polegała na naładowaniu baterii do pełna, odłączeniu zasialcza, wyłączeniu zarządzania energią (profil Zawsze włączony) i uruchomieniu programu kalibrującego, po czym odczekaniu na całkowite rozładowanie baterii. Program do kalibracji powinien mieć jakiś opis w pliku txt lub helpie jak z niego korzystać.
  • #6
    momo88
    Level 14  
    bateria ma elektronikę i to dosyć dużą prawie wielkości 4 ogniw

    kalibrację przeprowadziłem tak jak popowiedzieli mi koledzy wyżej czyli to co napisałeś. najpierw ją rozładował a potem naładował trwało to jakieś 3-4 godziny
  • #7
    Wsadcool
    Level 11  
    Witam!
    ja mam taki problem ze zostawilem lapa z bateria bez ladowania na dluzszy czas i sie zupelnie rozladowala.. czy da sie cos z tym zrobic czy trzeba zmienic baterię?? bo jak podlaczam do ladowania to nie chce sie ladowac :(
  • #8
    gabik001
    Level 37  
    Stalo sie tak poniewaz poziom energi (nawet w jednym ogniwie) spadl ponize normy dopuszczalnej i teraz pasowaloby ja "ruszyc" zeby ja uklad ladowania w lapie zaakceptowal i naladowal. Najlepiej byloby rozebrac i kazde ogniwo naladowac jakas ladowarka (zeby tylko troche energii dostalo) . Jezeli w jednym z ogniw czas eksploatacji sie wyczerpal (dowiesz sie bo po podladowaniu nadal bedzie 0.00V) to trzeba wymienic.
    Pozdrawiam
  • #9
    momo88
    Level 14  
    może jednak znajdzie się ktoś z pomysłem na ruszenie tej baterii - chyba że taka informacja jest płatna??? to dajcie znać to dam sobie spokój z tą baterią
  • #10
    gabik001
    Level 37  
    No coz, ja w taki sposob jak opisalem "ozywiam" o ile to mozliwe (jezeli ogniwo nie jest padniete) ogniwa. Coz , jazeli ten patent u Ciebie nie dziala, to chyba CI nie pomoge.
    Pozdrawiam
  • #11
    opelek316
    Level 11  
    Witam a Ja mam inny problem ...
    Compaq M300 wymaga zasilacza 18.5V , ja zmuszony bylem podlaczyc zasilacz od Acera 19V pomyslalem ze to nie wielka roznica :) naladowalem baterie na maxa ( bynajmniej tak pokazuje tester ) i lipa laptop nie wstaje ... nic .. co moglo sie stac ?

    dodam ze podpiolem zasilacz dopiero jak rozladowala sie bateria i lapek zgasl , tester mrugnol 1-raz , po podlaczeniu zasilacza normalnie sie ladowala(jakies 2/3godz.) gdy tester pokazal ze bateria jest pelna , odlaczylem zasilanie , niestety laptop nie odpala ... w trakcie ladowanie gdy tester pokazywal ze bateria jest w polowie naladowana , odlaczylem zasilanie i sprawdzilem czy wszystko jest ok , bylo wszystko jak nalezy :) , a teraz bateria niby pelna a lapek sie nie wlacza....

    Bateria niby orginalna Compq 14,8v 1.8AHr

    Z Gory Dzieki za Pomoc ...