Witajcie
Jestem na etapie programowania układu zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym.
mikrokontroler atmega16
Mój algorytm jest taki:
Przerwanie co 8ms (ze względu na to że stosuje bascom i liczby zmiennoprzecinkowe nie mogę zejść niżej)
W przerwaniu:
- sczytane wartości napięć i prądów i porównanie ich z wartościami zadanymi
-jeśli prąd powyżej 1A niż zadany to wyjście napięciowe zmniejszone o połowę i wystawia zmienną kontrolną1 na 1
-Jeśli różnica 0,5A a 1A to napięcie zmniejszone o 0,8V zmienna kontrolna2 na 1
-jeśli nie ma regulacji to zmienne kontrolne na zero
Pętla główna:
- obsługa przycisków
- wyświetlanie co 1s wartości prądu oraz bez przerwy wartości zadanych (konieczne przy obsłudze przez przyciski.
- Jeśli prąd przekracza 100mA to zmniejszenie napięcia o 0,11V i kontrolna3 1
w przeciwnym przypadku na 0
- regulacja napięcia jeśli wszystkie kontrolne na zero
gdy napięcie około 2,7V od zadanej to zmiana o około 1,2V gdy natomiast różnica mniejsza niż 2,7V to zmiana o 0,156V
Tak więc to jest mój algorytm jak macie jakieś uwagi to proszę napiszcie. Całość pisana jest w bascomie, w przerwaniu nie mogę zejść z czasem niżej bo dużo czasu zajmują obliczenia na zmiennych zmiennoprzecinkowych.
Jestem na etapie programowania układu zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym.
mikrokontroler atmega16
Mój algorytm jest taki:
Przerwanie co 8ms (ze względu na to że stosuje bascom i liczby zmiennoprzecinkowe nie mogę zejść niżej)
W przerwaniu:
- sczytane wartości napięć i prądów i porównanie ich z wartościami zadanymi
-jeśli prąd powyżej 1A niż zadany to wyjście napięciowe zmniejszone o połowę i wystawia zmienną kontrolną1 na 1
-Jeśli różnica 0,5A a 1A to napięcie zmniejszone o 0,8V zmienna kontrolna2 na 1
-jeśli nie ma regulacji to zmienne kontrolne na zero
Pętla główna:
- obsługa przycisków
- wyświetlanie co 1s wartości prądu oraz bez przerwy wartości zadanych (konieczne przy obsłudze przez przyciski.
- Jeśli prąd przekracza 100mA to zmniejszenie napięcia o 0,11V i kontrolna3 1
w przeciwnym przypadku na 0
- regulacja napięcia jeśli wszystkie kontrolne na zero
gdy napięcie około 2,7V od zadanej to zmiana o około 1,2V gdy natomiast różnica mniejsza niż 2,7V to zmiana o 0,156V
Tak więc to jest mój algorytm jak macie jakieś uwagi to proszę napiszcie. Całość pisana jest w bascomie, w przerwaniu nie mogę zejść z czasem niżej bo dużo czasu zajmują obliczenia na zmiennych zmiennoprzecinkowych.