Witam. Chciałbym zaprezentować moją konstrukcję, którą jest sterownik oświetlenia oraz klaksonu do motocykla typu cafe racer.

Sterownik oparty jest na atmege8 oraz tranzystorach mosfet irfz34n.
Urządzenie steruje kierunkowskazami, zmianą świateł (krótkie - długie) oraz działa jako przekaźnik dla klaksonu.
Sterowanie kierunkowskazami polega na podaniu stanu niskiego na odpowiedni pin atmegi, po czym następuje generowanie sygnału prostokątnego do drivera mosfeta, co powoduje miganie kierunkowskazu. Kolejne naciśnięcie przycisku podaje stan niski do drivera, co powoduje zgaszenie żarówki.
Zmiana świateł polega na ustaleniu stanu wysokiego na porcie odpowiedzialnym za świecenie włókna od świateł mijania i stanu niskiego na port od włókna od świateł drogowych. Doprowadzenie stanu niskiego na pin odpowiedzialny za sterowanie zmianą świateł neguje ww sygnały.
Rolę przekaźnika od klaksonu stanowi mosfet oraz tranzystor bc557 (działający jako bramka not). Podanie stanu niskiego na bramkę bc557 powoduje załączenie klaksonu.
Wybrałem sterowanie wszędzie stanem niskim oraz wyjścia zwierające do masy, ponieważ uznałem to za wygodniejsze oraz prostsze.
Programu nie udostępniam, ponieważ tak zdecydowałem, lecz udostępnię jego fragmenty. Fragment odpowiedzialny za generowanie częstotliwości dla kierunkowskazów.
Code: vbnet
Chciałbym podziękować użytkownikom, którzy pomagali mi w zbudowaniu driverów dla tranzystorów.
Tranzystory sterowane w ten sposób grzeją się bardzo słabo i przez przykręcenie ich do metalowej obudowy będą pracowały w odpowiednich warunkach.
Sterownik będzie zamontowany w zmodyfikowanej Yamasze xs400 z 1980 roku,
która na razie wygląda tak:

Już kiedyś wykonałem podobny sterownik do takiego motocykla, którym razem z ojcem zdobyliśmy mistrzostwo Polski w 2014r.:

Jeśli o czymś zapomniałem proszę o pytanie tutaj lub na priv.

Cool? Ranking DIY