Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pyroliza i para w piekarniku

szaroczek 20 Jan 2015 01:14 21231 25
  • #1
    szaroczek
    Level 10  
    Dzień dobry. Poszukuję piekarnika kuchennego do zabudowy pod istniejącą już kuchnię indukcyjną i utknąłem na banalnej kwestii. Oto współczesne piekarniki mają już funkcję prysznica, zawiązują buty i piorą firanki :-), ale nie znalazłem piekarnika, żeby miał dwie funkcje, w sumie dość często już występujące w tych urządzeniach, ale... żeby WYSTĘPOWAŁY ŁĄCZNIE W JEDNYM PIEKARNIKU! Chodzi mi mimanowicie o:
    - pyrolizę (czyszczenie piekarnika poprzez wypalenie zanieczyszczeń w temp. ok 500 st.C) oraz
    - pieczenie z użyciem pary...

    Wyjaśnienie, jakie otrzymałem od tysiąć czterysta trzydziestego siódmego sprzedawcy ;-), z jakim rozmawiałem w tej sprawie, że jakoby system zaopatrujący piec w parę podczas pieczenia, jest nieodporny na wysokie temperatury, jakie powstają w procesie czyszczenia pyrolitycznego, w ogóle mnie nie przekonał (w rakietach silniki wytwarzają nieporównywalnie większe temperatury, a zaraz obok siedzi sobie wygodnie kosmonauta i trenuje mowę do prezydenta, jaką będzie musiał wygłosić po udanym powrocie na Ziemię...).

    Argument, że piekarniki parowe mają zazwyczaj funkcję czyszczenia parą też nie jest sensowny, bo takie czyszczenie i tak wymaga głupkowatej, męczącej i czasochłonnej pracy osobnika ludzkiego (najczęściej noszącego na co dzień spódnicę... ;-)), co nie występuje w przypadku autooczyszczania pyrolitycznego, które niemal całkowicie eliminuje czynnnik pracy ludzkiej.

    Inaczej mówiąc to trochę tak, jakby smochód z zamontowaną klimatyzacją nie mógł równocześnie mieć automatycznej skrzyni biegów i odwrotnie - chore prawda?

    Czy zatem ktoś spotkał taki piekarnik, który ma OBIE te funkcje jednocześnie i na dodatek nie kosztowałby tyle, co wspomniana wcześniej rakieta...?

    Z podziękowaniem za wszelkie konstruktywne sugestie w tym temacie - "szaroczek" ;-)
  • #2
    antekch
    Level 21  
    Jeśli myślisz, że usmarkany tłuszczem piekarnik wyczyścisz używając tylko pyrolizy,to się mylisz.Może najpierw zobacz jak wygląda taki piekarnik u kogoś, kto taki ma już dłuższy czas.Myślę ,że wygląd ci się nie spodoba.To po pierwsze.
    A co do pary ,to muszą być jakieś plastikowe rurki doprowadzające wodę i rozgrzanie do 500 stopni na pewno by je uszkodziły.
  • #3
    Przemeek1988
    Level 22  
    Kolega ma racje. Pyroliza nie oznacza, że piekarnik jest bezobsługowy, bo takowe nie istnieją, no chyba że lubisz piec w brudnym piekarniku. Fuuuj!.
    Jeśli chcesz dobry piekarnik to zdecydowanie nr 1 to AEG lub Electrolux, zwróć uwagę czy dany model jest produkcji niemieckiej czy włoskiej ( chyba nie muszę mówić, który jest lepszy..)

    Możesz jeszcze poszukać coś z stajni Samsung, Teka lub Gorenje.

    Fajnym "bajerem" w piekarnikach parowych jest czyszczenie parowe- oczywiście nie oznacza to, że takiego piekarnika nie musisz regularnie potraktować chemią, ale na pewno takie wstępne czyszczenie znacznie ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości.
  • #4
    szaroczek
    Level 10  
    "Jeśli myślisz, że usmarkany tłuszczem piekarnik wyczyścisz używając tylko pyrolizy,to się mylisz. Myślę ,że wygląd ci się nie spodoba.To po pierwsze."

    - Gdzieś słyszałem, że nie należy piekarnika z pyrolizą doporowadzać do stanu silnego "usmarkania" stosując pyrolizę stosunkowo często i przed procesem usuwając ewidentne zanieczyszczenia o gramaturze wyraźnie większej, niż rozmazany na ściankach tłuszcz; ale to zwykle nie stanowi problemu. Co zaś do wyglądu, nie wiem, co masz na myśli, ale estetyka nie ma dla mnie większego znaczenia; znaczenie zasadnicze ma dla mnie natomiast HIGIENA, a to nie to samo. Nawiązuję tu do zjawiska o którym słyszałem, że resztki substancji kwaśnych (np. ketchup) po pyrolizie pozostawiają nieusuwalne jasne plamy - to dla mnie nie problem.

    "Może najpierw zobacz jak wygląda taki piekarnik u kogoś, kto taki ma już dłuższy czas."

    - Nie mam wokół siebie takich osób. Ale na innych forach czytałem zachwyty tych urzywających pyrolizy i z zapałem ją polecających. A czy któryś z Was ma pyrolizę i praktycznie ją używa? Jestem bardzo zainteresowany opiniami praktyków.

    "A co do pary ,to muszą być jakieś plastikowe rurki doprowadzające wodę i rozgrzanie do 500 stopni na pewno by je uszkodziły."

    - To logiczne. Tylko jeśli są plastykowe, dlaczego nie mogłyby być... metalowe? W dzisiejszych czasach to chyba nie problem...? :roll:

    "Fajnym "bajerem" w piekarnikach parowych jest czyszczenie parowe- oczywiście nie oznacza to, że takiego piekarnika nie musisz regularnie potraktować chemią, ale na pewno takie wstępne czyszczenie znacznie ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości."

    - A ciekawi mnie na przykład jaka jest różnica pomiędzy użyciem programu "czyszczenie parą" będącego zwykle na wyposażeniu piekarników z pieczeniem z parą, a wstawieniem do piekarnika bez tej funkcji metalowej miski z wodą i podgrzanie go do wysokiej temperatury powodującej intensywne parowanie tej wody; ktoś kiedyś sugerował mi, że efekt jest ten sam...

    Wracając zaś do istoty mojego pytania, rozumiem, że nikt nigdy nie spotkał się z piekarnikem posiadającym obie funkcje łącznie: parę i pyrolizę...? :-?
  • #5
    enforces
    Level 17  
    Quote:
    Wracając zaś do istoty mojego pytania, rozumiem, że nikt nigdy nie spotkał się z piekarnikem posiadającym obie funkcje łącznie: parę i pyrolizę...?


    moim zdaniem jest. Piekarnik electrolux EOC6851AAX. I parowy i z czyszczeniem automatycznym - pyrolitycznym.
  • #6
    szaroczek
    Level 10  
    "enforces", jesteś wielki! Trochę to cholerstwo drogie, ale jest! Ma i parę i pyrę! Jeszcze mu się przyglądam, co tam w nim dodatkowo siedzi, że taki drogi... ;-)
  • #7
    enforces
    Level 17  
    Cieszę się że mogłem pomóc. To jeden z topowych modeli. Jak sam wiesz, nie wszyskie mają to czyszczenie pyrolityczne. Najlepiej dodaj sobie do porównania kilka tańszych modeli i rozkminisz wszystkie różnice. Z tego co zerknąłem na szybko to różnią się m.in. wyposażeniem i rozbudowanym oprogramowaniem i funkcjami.
  • #8
    Przemeek1988
    Level 22  
    Jak dla mnie Electrolux i AEG robią najlepsze piekarniki. Jak już wcześniej mówiłem-są świetne dopracowane w każdym detalu, materiały użyte do produkcji wysokiej jakości, wysoka niezawodność.
  • #9
    enforces
    Level 17  
    Trudno się z tym nie zgodzić. Tradycja produkcji sprzętu sięga daleko wstecz. A przez to co roku wprowadzają kolejne nowinki np. cicho zamykające się drzwiczki czy szyny na których wysuwa się ruszt z piekarnika.
  • #10
    szaroczek
    Level 10  
    Ale... rozmawiałem z jednym ze sprzedawców tego cudeńka i oto okazało się, że piekarnik ten, jako jeden z nielicznych przez niego sprzedawanych, jest produkowany we... Włoszech, a nie w Niemczech. Króryś zaś z wcześniejszch współtwórców tego wątku wyraźnie przestrzega przed produktami z tamtąd pochodzącymi. Co o tym sądzicie? Czy rzeczywiście powiniemen się tym faktem mocno przejmować?
  • #11
    Przemeek1988
    Level 22  
    Najlepiej gdybyś poszedł do sklepu i zobaczył ten piekarnik (made in Italy) i porównał go sobie z jakimś modelem made in Germany. Nie wiem jak w przypadku droższych modeli, ale takich do ~2000zł widać różnicę z przewagą do niemieckich (jakość blachy na froncie).
  • #12
    enforces
    Level 17  
    Trudno mi się do tego odnieść. Trzeba by przede wszystkim jakoś sprawdzić czy wszystkie piekarniki parowe produkowane są w 1 fabryce w Europie, czy mogą być w różnych. W samych Włoszech są 4 fabryki, a kolejne są też na Węgrzech, Niemczech czy Polsce. W Świdnicy również produkowane są kuchenki.
  • #13
    Przemeek1988
    Level 22  
    Masz racje, ale standardy do konkretnego kraju są jednakowe.
  • #14
    Seahorsi
    Level 2  
    Warto tylko zaznaczyć że to piekarnik 2w1 a nie 3w1 bo te drugie nie moga występować z Pyrolizą.
  • #15
    enforces
    Level 17  
    " Warto tylko zaznaczyć że to piekarnik 2w1 a nie 3w1 bo te drugie nie moga występować z Pyrolizą. "

    Potwierdzam.

    2w1 = piekarnik z parą suchą/gorącą, bez gotowania

    3w1 = z parą mokrą, z gotowaniem
  • #16
    Ivan_S
    Level 9  
    witam,
    mam dokładnie ten sam "problem" wybrać 2w1 z pyrolizą czy 3w1 z czyszczeniem parowym. Ma ktoś takowe z electrolux'a lub AEG ?

    dlaczego nie ma 3w1 z pyrolizą ? infolinia obu firm to porażka więc czytam i trafiłem tutaj :)

    Znajomy ma pyrolizę w siemens'ie i bardzo sobie chwali.

    Będę wdzięczny za argumenty za i przeciw :)
  • #17
    enforces
    Level 17  
    Quote:
    dlaczego nie ma 3w1 z pyrolizą ?


    Nie ma 3w1 ponieważ prawdopodobnie jest cieżko lub niemożliwie technicznie wykonać taki piekarnik, który miałby pyrolizę (pyroliza rozgrzewa piekarnik do 500 C).

    Z super zalet:
    - coś innego i nowoczesna technologia. Jak ktoś jet geekiem to będzie błyszczał w towarzystwie
    - potrawy smakują zupełnie inaczej. Czuć bardziej przyprawy, trzeba się troche nauczyć od nowa gotować i używać mniej soli itd bo wszystko bardziej czuć. Same potrawy wyglądają naturalniej, kolory nie uciekają itd.
    - zdrowsze jedzenie
    - można gotować bez tłuszczu itd.
    - sporo fajnych dodatków
    - para osiąga o wiele większą ciepłotę, piekarnik jest bardziej wydajny pod względem energetycznym
    - para lepiej przenosi ciepło niż np. powietrze
  • #18
    Ivan_S
    Level 9  
    dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że polecasz 3w1 ?
  • #19
    enforces
    Level 17  
    Ivan_S wrote:
    dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że polecasz 3w1 ?


    Tak w zasadzie tak. Nawet 2w1 polecam bo to sprzęt z przyszłością i zgodny z obecnymi trendami żywieniowymi. Przy czym 3w1 jest bardziej zaawansowany - bo tu pieczesz typowo parą. A dodatkowo masz funkcję piekarnika 2 w 1. Jedyna wada 3w1 to to że nie można ich w żaden sposób czyścić wysokimi temperaturami.
  • #20
    Ivan_S
    Level 9  
    w moim przypadku różnica pomiędzy 2w1 z pyrolizą a 3w1 z czyszczeniem parowym to 60 zł (3w1 60 zł droższy) więc chyba wybiorę 3w1

    jeszcze raz dziękuję
  • #21
    enforces
    Level 17  
    Ivan_S wrote:
    w moim przypadku różnica pomiędzy 2w1 z pyrolizą a 3w1 z czyszczeniem parowym to 60 zł (3w1 60 zł droższy) więc chyba wybiorę 3w1

    jeszcze raz dziękuję


    W takim razie nie ma co się zastanawiać.
  • #23
    P.Ryś
    Level 13  
    Jak tam kolego szaroczek ten piekarnik? Myślę właśnie nad zakupem.
  • #24
    szaroczek
    Level 10  
    Jeszcze nie zainstalowałem. Potrzebna jest przebudowa kuchni, która ciągle jeszcze jest w trakcie.
  • #25
    Melosh
    Level 2  
    czy udało się Panu zainstalować ten piekarnik Electrolux EOC6851AOX CombiSteam? Jakie wrażenia? On ma velvet closing? Bo kurde na stronie Electroluxa nie ma o tym słowa, natomiast w sklepach internetowych jest napisane przeważnie, że ma.
    Pozdrawiam
    Miłosz
  • #26
    Aimon
    Level 10  
    Pozwoliłem sobie odkopać temat aby zapytać o opinie z użytkowania :)