Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo ACD-7300 - Po 15 latach grania nie wiem co się stało ?

kuferekczasu 21 Jan 2015 12:42 1830 17
  • #1
    kuferekczasu
    Level 31  
    Hej,

    ten jamnik służy mi do zgrywania z kaset do peceta, słuchania radia. W naprawie oferowano mi innego decka, ale mam go aż 15 lat i wizualnie jest okej.

    Nie wiem od czego, ale gdy ściskałem Play przy jednej kieszeni zaczynał buczeć i szybko traci moc. Być może to złe paski nie znam się.
    - na obu kieszeniach problem z przewijaniem, wyłącza się podczas REW/FF albo wolno przewija
    - mała czułość przycisków przy obu kieszeniach (zły montaż?)
    - przerwy podczas nagrywania (zakłócenie w tle podczas odsłuchu)

    Natomiast dzisiaj wymieniałem w nim antenę, z zasilania wychodzą dwa kabelki (3-pin + 2pin). Gdy włączyłem do sieci zabuczało i cisza.
  • #2
    dzimi
    Moderator
    kuferekczasu wrote:
    Być może to złe paski nie znam się.
    - i paski do wymiany i do czyszczenia i przesmarowania mechanizmu.
    kuferekczasu wrote:
    Natomiast dzisiaj wymieniałem w nim antenę, z zasilania wychodzą dwa kabelki (3-pin + 2pin).
    - pewnie podczas wymiany coś uszkodziłeś.
    Ale
    kuferekczasu wrote:
    Być może to złe paski nie znam się.
    - to czy dasz sobie rady z naprawą?
  • #3
    kuferekczasu
    Level 31  
    W serwisie najpierw chcieli to zrobić a potem uznali że nie ma sensu, bo nawet pasków nie ma. Ja kiedyś je wymieniałem, ale cały czas złe ze złym naciągiem.

    No ale teraz on w ogóle nie startuje, czy to krótkie buczenie a potem cisza, to kwestia na przykład złego podłączenia jednego z tych kabelków do płytki? Jakiś schemat do tego jamnika w sieci jest ale co to mi da.

    W serwisie sami powiedzieli że to dużo babrania, paski jako tako dało radę wymienić wtedy. No ale efekt pozostał. Teraz mnie martwi że on nie startuje, on ma naprawdę długą historię szkoda mi go :|
  • #4
    dzimi
    Moderator
    Więc jakiej oczekujesz pomocy z Naszej strony? Może znajdzie ktoś chętny kto weźmie to i za przysłowiowe "piwo" pobawi się w naprawę?
    Proponuję umieścić stosowne ogłoszenie w dziale "Bazar"
  • #5
    kuferekczasu
    Level 31  
    Okej, może to dobry pomysł z tym Bazarem, natomiast tutaj interesuje mnie wstępna diagnoza, czy jest duża szansa że to nic NIE poszło (spaliło się etc.) na płytce tego jamnika.
    Bo chyba wtedy to nie miałoby sensu chyba babranie się w tym.

    Na początku może to wszystko porozkręcam, może zatrybi, a tak to na Bazar
  • #6
    dzimi
    Moderator
    Co tu diagnozować skoro nic nie wiemy oprócz tego że nie działa....
    kuferekczasu wrote:
    Jakiś schemat do tego jamnika w sieci jest ale co to mi da.
    - mając schemat i nie mając umiejętności ( ciekawe jak z miernikiem) nie zdołasz nam podać jakichkolwiek pomiarów, itd.
  • #8
    dzimi
    Moderator
    Jakie masz napięcia na złączu CN301?
  • #9
    kuferekczasu
    Level 31  
    Najpierw wymieniłem bezpiecznik, nie miałem 2,5A więc 2,0A z garażu gdzieś.
    Tez się spalił, toteż pomiarów nie zrobiłem.


    Udało się go włączyć jak na filmiku poniżej. Lewa kieszeń działa, a w prawą wciskam Play, siada zasilanie, zaczyna buczeć, i przechodzi w Stand-By (czerwona lampka czuwania się zaświeca). Wciskam Stop wraca do stanu normalnego.






    dzimi wrote:
    pewnie podczas wymiany coś uszkodziłeś.

    Usterka "buczenia" podczas Play była od wielu miesięcy i jest nadal, ale teraz chyba zwarcie podczas wkładania kabla do sieci, krótko zabuczało - bezpiecznik siadł.
  • #10
    kuferekczasu
    Level 31  
    A ze strony 44 manuala chociaż ktoś pomoże mi dobrać idealne paski?

    Mam wrażenie że to może być prosta usterka, ale nikt nie chce pomóc? Musze jeszcze zmienić kabel ósemkę do niego. To dlaczego przekierowano aż do piaskownicy skoro takie to proste :/

    Nie pisz posta pod postem!
    _P_
  • #11
    dzimi
    Moderator
    kuferekczasu wrote:
    siada zasilanie, zaczyna buczeć, i przechodzi w Stand-By
    - do sprawdzenia mechanizm kieszeni, przewody zasilające silniczek itd.
  • #12
    kuferekczasu
    Level 31  
    Natomiast laser KSS-210A, on nie czyta porysowanych płyt, ale i tak spróbuję zamiennika. Czy możecie polecić lepszy zamiennik do tego mechanizmu http://www.donberg.ie/catalogue/laser_units_cd_dvd/ksl_2101abm.html

    Naprawa trwa już 4msce, powiedzmy.... Ale kto będzie na poważnie się tym zajmował. Mój fachowiec naprawił usterkę, kabelek obcierał i dawał taki efekt, lecz bezpiecznik nadal się przepala!

    Według niego pobór 30W przy 2A to za dużo na takiego jamnika. Czy ktoś ma pomysł co tu może dolegać? Zdemontowano mechanizm lasera, bo nie działał - być może wtedy lekko coś ruszyłem na płytce. Skąd to przepalanie ???
  • #13
    dzimi
    Moderator
    Laser możesz kupić:
    http://www.impelshop.com/?item=704
    http://www.cybor-tech.com.pl/i50630-kss-210a-laser-cd-bez-mechanizmu.html
    http://humasklep.pl/pl/p/KSS210A-OPC/1795
    http://www.jmele.home.pl/sklep/product_info.php?products_id=35901
    kuferekczasu wrote:
    Mój fachowiec naprawił usterkę, kabelek obcierał i dawał taki efekt, lecz bezpiecznik nadal się przepala!
    - tzn. nie naprawił. Przepalanie bezpiecznika świadczy o zwarciu - mostek graetza?
  • #14
    kuferekczasu
    Level 31  
    30W to dużo na tego jamnika, nie ma w manualu jaki ma pobór? On przed buczeniem przepalał i teraz również.
  • #15
    dzimi
    Moderator
    Może nie rozważajmy ile pobiera, tylko skupmy się na naprawie uszkodzeń.
  • #16
    kuferekczasu
    Level 31  
    Też nie to, dziwne.... Ja pamiętam że wyjmowałem mechanizm lasera on był sprawny a potem zamontowałem i nie działał. On testował bez tego mechanizmu bo naprawiał usterkę w innym miejscu. Buczenie i przepalanie zniknęło lecz... powróciło.

    ja się zastanawiam bo pamiętam czy aby lekko palcem coś wystającego z płytki PCB nie naruszył i czy to summa summarum może jednocześnie odpowiadać za nie działąnie mechanizmu lasera i te ponowne zwarcia?
  • #17
    kuferekczasu
    Level 31  
    dzimi wrote:
    Może nie rozważajmy ile pobiera, tylko skupmy się na naprawie uszkodzeń.


    Już prawie rok u fachowca elektronika nadal nie znalazł czemu bezpieczniki przepala, powoli myślę żeby dac sobie spokój :/
  • #18
    kuferekczasu
    Level 31  
    Dacie wiarę? Znajomy fachowiec dwa lata trzymał ten stary jamnik u siebie, nie mógł znaleźć przyczyn nadmiernego poboru prądu, zamiast uczciwie przyznać że nie wie. Przy oddawaniu "nagle" przpomniał sobie że kiedyś widział chyba ten sam u jakiejś starej kobiety :)

    Ja już go nie zezłomuję :D