Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Parametry spawania przelicznik

diatrom 21 Jan 2015 15:48 8703 4
    diatrom
    Level 9  
    Witam wszystkich mam nadzieje, że to odpowiedni dział do mojego pytania.

Mianowicie mam parametry spawania, tyle że są one dobrane do różnej grubości drutu a mianowicie:

Blacha 8 średnica drutu 1,6 , prąd 380 A Napięcie 34 V Prędkość podawania drutu 6, 5

Blacha 10 --- te same ustawienia

Teraz bym chciał na podstawie tych danych dobrać parametry spawania na te same blachy, tyle że na drut 1 mm ( zamiast 1,6 jak powyżej )

Według mnie powinno to być 180 A ( dla zachowania gęstości prądu ) , napięcie 23 V posuw drutu 3,4

Poproszę o komentarz czy te zależności i tok rozumowania są czegoś warte. ( pozycja PB )
    kazimierzbrejta
    Level 22  
    Witam. Na wartość napięcia łuku 34V przy prądzie 380A można się jeszcze zgodzić. Natomiast co do wartości prądu 180A dla średnicy elektrody o średnicy 1mm, nie wiemy jak Kolega to wyliczył, zachowując poprzednią gęstość prądu. Prąd o wartości 180A przekracza wartość maksymalną dla tej średnicy elektrody nawet dla pozycji podolnej.
    diatrom
    Level 9  
    Gęstością prądu elektrycznego jest stosunek prądu płynącego w przewodniku do przekroju poprzecznego tego przewodnika. Tak że ta wartość wydaje mi się nawet ciut zawyżona, ponieważ przyjąłem że jeżeli przekrój przewodu spada dwukrotnie to prąd również powinien stąd 180 A. Oczywiście kosztem zmniejszenia napięcia ma się rozumieć.

Oczywiście to próba zmierzenia się z problemem który ma każdy świeżo upieczony spawacz ponieważ na kursie spawało się 0,8 drutem i pod ten drut nie problem dobrać odpowiednie parametry a co firma to inna grubość drutu a do tego nie ma za dużo czasu i materiału aby spokojnie dobrać te parametry tylko najlepiej od razu zrobić super próbkę stąd ta matematyka :) Już nie wspominając że materiały dydaktyczne pod tym względem kaleczą niesamowicie
    kazimierzbrejta
    Level 22  
    Prąd zawyżył Kolega o 30A i napięcie łuku się inne ustali i będzie to w wysokości około 21,5V. Do tego potrzeba dobrać prędkość podawania elektrody.
    diatrom
    Level 9  
    A czy ktoś posiada może tablice normatywne dla maga na pachwinę ?