Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo Mk3 1.8 benz. - Pali zarówki H7

elektro92 21 Jan 2015 20:55 1692 11
    elektro92
    Level 15  
    Witam. Mam problem ze światłami (krótkie), pali mi żarówki h7.(dwie w tym samy czasie)

Wymieniałem juz 3 razy. :
    1.Kupiłem chińskie- ok spaliło
    2. Kupiłem lepsze-również spaliło
    3.Kupiłem Philips-a spaliło...

Po wymianie przez chwile jest ok. Przejadę kilka kilometrów i nagle wszystkie wskazówki na liczniku wychylają sie maksymalnie w prawo.Klimatronika sie wyłącza,na liczniku znikają cyfry(tzn przejechane kilometry :P)i w tym momencie palą sie H7..Trwa to wszystko jakieś 3-5 sekund.Klimatronika sie uruchamia a licznik pokazuje wszystko dobrze..tylko te nieszczęsne żarówki...

Po 2 wymianie byłem u mechanika ,sprawdził napięcie ładowania,okazało sie prawidłowe. Sugerował wymianę na lepsze(Philips lub Osram)

Czy to będzie uszkodzony regulator na alternatorze? Możliwe że chwilowo puszcza wyższe napięcie?A,że żarówki H7 są słabe to sie palą? Instalacja wydaje się być OK. Wtyczki również.

Dzięki za pomoc.
    pioart
    Level 38  
    Do sprawdzenia alternator, połączenia zasilania na akumulatorze. Ewidentny wzrost napięcia powoduje uszkodzenie żarówek jak na razie, może być gożej.
    Alfred_92
    Level 33  
    Klasyka w tych fordach to ładowanie napięciem 15-17v.
    elektro92
    Level 15  
    W jaki sposób sprawdzić alternator...Pomiar napiecia ładowania : 14,4 V
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    Przepala je czy żarnik jest strzepany?
    elektro92
    Level 15  
    Rozrywa żarnik..
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    Więc usterka mechaniczna. Nie drży lustro reflektora?
    Co do napięcia zasilania- proszę wziąć byle żarówkę H7 i podłączyć do zasilacza, nawet 17V. Będzie świeciła w najlepsze.
    Proszę taką samą żarówkę zasilić napięciem 13V i nią wstrząsnąć albo stuknąć. Zaraz poleci żarnik.
    elektro92
    Level 15  
    Nie. Może to być wina alkumulatora? Zauważyłem dziwny osąd na nim i chyba mało elektolitu jest w nim. Jeśli to usterka mechaniczna to skąd biorą się inne dziwne zachowania? Wskazówki wychylone itd...
    pioart
    Level 38  
    Usterka zgodnie z opisem występuje regularnie i w bardzo krótkim czasie, więc co stoi na przeszkodzie, abyś podłączył miernik i sprawdził jakie napięcie jest w instalacji podczas wystąpienia problemu?
    Co do „mechanicznego” uszkodzenia żarówek, to pomimo znanej awaryjności żarówek H7 i ich podatność na uszkodzenia przy wstrząsach, nie wierzę aby w jednym momencie uszkodzone zostały dwie na raz.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    andrzej20001
    Level 43  
    Szwankuje ci alternator,najprawdopodobniej regulator napięcia. Wymień zanim coś więcej usmaży się.
    elektro92
    Level 15  
    dzięki Panowie :) w przyszłym tygodniu zabieram się do wymiany.

Wymieniłem alternator cały i po problemie.

Mam do sprzedania regulator napięcia Visteon(nowy) nie udało mi się go zamontować do swojego alternatora bo śruby się pourywały :)

Kupiłem go za 100 zł,jeśli ktoś chętny to możemy sie dogadać:)

Tel. 518312456 :)

darecki_j Dzieki
    TEMAT ZAMKNIĘTY