komatssu wrote: szeryf.rm wrote: Np. Sendust albo High Flux Cores
czyli nieco wyższa półka jeśli chodzi o częstotliwości i Bmax. MPP nieco gorsze, ale też mają do 0,8T.
https://www.cwsbytemark.com/mfg/sendust.php
To są rdzenie do dławików, a nie transformatorów.
Z tej strony czytamy chociażby:
Code: High Flux Cores ...
3) Pulse Transformers and Flyback Transformers as its residual flux density is near to zero gauss. With the saturation flux density of 15K gauss, the usable flux density ( from zero to 15K gauss) is ideally suited for unipolar drive applications such as pulse transformer and flyback transformers.
oraz
Code: SENDUST ...
Pulse Transformers, Fly-Back Transformers: The high flux density and low core loss make Sendust cores excellent for unidirectional drive applications such as pulse transformers and flyback transformers
Jeśli te rdzenie chodzą ładnie nawet przy kilkuset kHz (podają niektórzy producenci 500kHz) a jednocześnie mają dobre parametry, a toroidalne dodatkowo rozproszoną szczelinę to ich zastosowanie wydaje mi się słuszne jako trafo do przetwornicy. Zresztą, skoro dławik może być do przetwornicy to równie dobrze z tego samego materiału może być trafo. W końcu AL tutaj nie jest wysokie w porównaniu z jakimiś nanopermami, które mają gigantyczne AL i tam inne zastosowanie poza filtrami raczej ciężko znaleźć, bo prądy nasycenia są malutkie już przy 2-3 zwojach.
_jta_ wrote: Nie wiem, skąd taki wzór: jeśli masz pole przekroju rdzenia 1cm2, a indukcja ma się zmieniać między -1T, a +1T z okresem 10us (przez 5us od -1T do +1T), to szybkość zmian strumienia magnetycznego będzie 40Wb/s, co odpowiada 40V/zwój (średnie napięcie w połówce przebiegu) - a więc 8 zwojów dla 320V to minimum ze względu na nasycenie rdzenia.
Twoje wyliczenia są zgodne z moimi. Mi wyszło 4 zwoje, dlatego że przy Half-Bridge liczymy dla połowy napięcia zasilania, a wiec dla 160V, bo kondensatory tworzą ów dzielnik.
_jta_ wrote: Co do prądu, to do nasycenia rdzenia, który przy polu przekroju 1cm2 ma AL=100 (żeby mieć AL=100 wystarczy szczelina 1.26mm) potrzeba 1000A*zwój (a więc 125A przy 8 zwojach).
Widzę, że w końcu ktoś ładnie mi potwierdził, że dobrze liczę, bo ten sam wynik 125A jako prąd nasycenia uzyskałem. Zastanawiam się tylko jak wygląda Twój wzór, zwłaszcza to ze szczeliną?
_jta_ wrote: To oznacza magazynowanie w rdzeniu energii 20kJ i związaną z tym moc bierną 4GW
Do tego miejsca tak samo policzyłem, tyle, że w moim konkretnym przypadku przy 4 zwojach i obliczeniach wychodzi Imax=250A, co daje przy 160V energię również 20kJ i w ten sam sposób licząc moc bierną 4GW
_jta_ wrote: (i jest kwestia, ile z tego będzie zamieniane w ciepło). Pytanie, czy w twoim układzie to magazynowanie energii jest wykorzystywane, czy stanowi stratę?
Mam zwykły układ halfbridge, tylko uzwojenie pierwotne, bez wtórnego na razie, biegnące luzem po 45% wypełnienia, czyli można przyjąć 50% dla uproszczenia. Układ to zasilanie (przyjmijmy, że mam idealne zasilanie 2x160V bez kond), 2 tranzystory, trafo z uzw. pierwotnym, układ kluczownia tranzystorów i nic więcej. W takim razie co się będzie działo z ciepłem? Takie prądy płynące przez rezystancję uzwojenia + rezystancję złącza tranzystorów dadzą odpowiednie straty rzędu:
P=I^2 * (Ruzw + Rds)? Oczywiście trzeba uwzględnić tutaj narastanie prądu itd., że trzeba całkę, żeby policzyć dokładnie, ale chodzi mi tylko czy ten wzór to krok w dobrym kierunku?
A więc, jeśli prądy płynące przez taki rdzeń dochodziłyby do 125A to takie też tranzystory byłyby potrzebne i odkładałoby się na nich tyle ile wynika z powyższego wzoru? Jeśli tak, to liczba zwojów musi być taka, aby nie przekraczać prądu tranzystorów, temperatury uzwojenia itd, a więc tylko sam wzór na Npri to zdecydowanie za mało jak są takie rdzenie i trzeba i tak więcej nawijać?