Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen Xsara II 2001 2.0HDi - Nie odpala

22 Sty 2015 13:04 1209 9
  • Poziom 9  
    Witam,
    mam problem z moim szitroenem. Auto paliło, jeździło, wszystko było cacy, aż pewnego dnia nie odpalił.
    Nie działa radio, wskaźnik poziomu paliwa, oświetlenie wewnętrzne, wszystkie bezpieczniki ok.
    Wyciągnąłem BSI, okazało się że jest dość mocno wilgotne, trochę wody w nim było, ponoć taka bolączka tego auta, że leje się na BSI woda z podszybia. Przeczyściłem, okazało się że trochę ścieżek jest zaśniedziałych, a jedna na części płytki z przekaźnikami, wypalona i brakuje tam jakiegoś nalutowanego elementu.
    Mam drugą płytkę BSI którą dostałem, ale z wylutowanymi ukłądami NEC, czy jak przelutuję płytkę z przekaźnikami ma to szanse działać? Ewentualnie jeśli kupię na alledrogo BSI od takiego samego modelu, i wymienię, zastartuje? Czy muszę coś programować, wymieniać więcej rzeczy?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    Mało prawdopodobne, żeby zadziałało. Z tego co wiem, to wszystkie elektroniczne podzespoły w tym aucie są przypisane po numerze VIN i po tym numerze zapisane w BSI. Ja zmieniałem radio i musiałem je u fachowca rozkodować w BSI wpisując nr VIN. W twoim przypadku najpradopodobniej nawet nie odpalisz bez ingerencji speca dysponującego Lexią lub czymś podobnym (interfejs do Citroena i Peugeota)
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 39  
    Ty może najpierw napraw szybę spod której zalewa ci BSI. W tych autach oryginalnie wklejona szyba nie przepuszcza wody.

    A BSI zawiera w sobie nie tyle numer nadwozia, bo to łatwo zmienić z Lexii ale specjalny kod PIN immobilisera. Fachowiec ogranie temat.
  • Poziom 9  
    To nie szyba przepuszcza wodę, tylko pod podszybiem przez przejście jakieś kablowe - czy tak jest oryginalnie czy nie - nie wiem, spotkałem się z takim zarzutem już kilka razy odnośnie tego auta, na różnych forach. Nieistotne, to mały problem z którym sobie poradzę inaczej.
    Chodzi mi bardziej o ten BSI.
    I z innej beczki - posprawdzane wszystkie bezpieczniki, a nie odpala w ogóle radio, wyświetlacz w prędkościomierzu z kilometrami też nie świeci - czy to wina komputera czy jeszcze gdzie indziej szukać?
  • Poziom 39  
    Na razie niczego nie szukaj, napraw BSI aby odpalić samochód.
  • Poziom 9  
    Niestety, podmieniłem BSI, ciągle nie odpala. Na samostarcie odpala, ale nie podtrzymuje, po odcięciu samostartu, gaśnie.
  • Poziom 32  
    A neca przeprogramowałeś czy włożyłeś drugi używany, immo miga???
  • Poziom 9  
    Neca przełożyłem ze starego komputera.
  • Poziom 32  
    Czyli coś albo nie dolutowales albo gdzieś indziej problem
  • Poziom 9  
    Aha, a immo nie miga. Przelutowałęm nie same ukłądy Nec, ale całą płytkę, tą część w której są ukłądy neca, do drugiej z przekaźnikami którą miałem uszkodzoną.