Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro

elektro80 22 Jan 2015 15:21 8700 6
  • Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro

Tester lamp Nixie, jak sama nazwa wskazuje, służy do testowania lamp jarzeniowych potocznie zwanych Nixie. Parametry tester podane przez autora projektu sugerują, że tester ma wiele możliwości, które mogą się przydać podczas testowania różnych rodzajów lamp Nixie. Dodatkowo świetna obudowa testera w stylu retro czyni go urządzeniem prawie idealnym.

Parametry testera podane przez autora projektu:
    1. Testerem możemy testować wszystkie rodzaje lamp Nixie.
    2. Możliwość testowania manualnego lub automatycznego.
    3. Tester może również służyć do "leczenia" lamp Nixie.
    4. Podstawka na lampy SK-136 testera, pozwala na bezpośrednie testowanie takich lamp jak: IN12, IN15, ZM1100 itp.
    5. Opcja pomiaru napięcia i prądu testowaniej lampy.
    6. Regulacja napięcia pracy lampy w zakresie: 130-200V.
    7. Regulacja prądu testowanej lampy w zakresie: 1-10mA.
    8. Regulacja częstotliwości (automatyczna zmiana katod) w zakresie: 1-10Hz
    9. Tester posiada zabezpieczenie przed odwrotną polaryzację napięcia zasilającego.
    10. Zasilanie testera to 12V DC; 1,5A.

Warto zobaczyć film przedstawiający tester podczas pracy:

Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro

Na tym filmie autor prezentuje obsługę testera:

Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro

Tutaj autor prezentuje "wnętrzności" testera i kolejne kroki projektu - od schematu poprzez prototyp, projekt obudowy do gotowego urządzenia:

Więcej informacji na stronie projektu.
    Wszystkie zdjęcia zostały zaczerpnięte ze strony autora.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    elektro80
    Level 2  
    elektro80 wrote 3 posts with rating 1. Live in city Poznań. Been with us since 2015 year.
    Stefan_2000
    Level 19  
    Chyba nie ten dział: to nie jest DIY tylko reklama, szukałem schematu, a znalazłem możliwość kupienia za 70 dolców, no chyba że coś przegapiłem.

pzdr,
    sw.
    Freddy
    Level 43  
    Potwierdzam, na swojej stronie gość pokazuje proces produkcji, ale komercyjnej :!: Nie ma nigdzie żadnej dokumentacji DIY.
    cirrostrato
    Level 38  
    Ja testuję na szybko przy pomocy testera zasilanego bezpośrednio z sieci: dioda 4007 i rezystor 47k.
    RAFAŁ.M
    Level 19  
    Przydatną funkcją jest możliwość odświeżania lamp (odtruwania katody). Ja mam "tester kieszonkowy".
    Profesjonalny tester Lamp Nixie - KIT w stylu retro
    Ponieważ często kupuję lampki nixie w plenerze na giełdach więc zachodzi potrzeba sprawdzenia szybko czy nie są rozszczelnione a czasami nie widać pęknięcia
    harder222
    Level 11  
    Tak dokładnie Polak jest autorem tego projektu.
    Ten i inne można nabyć na popularnym serwisie aukcyjnym.