Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CX PROGRAMER - Zliczanie impulsów z enkodera, bloczki funkcyjne

kamil2345x 22 Sty 2015 15:59 2451 10
  • #1 22 Sty 2015 15:59
    kamil2345x
    Poziom 12  

    Witam serdecznie

    Na studiach zaraziłem się sterownikami PLC, uczyliśmy się na Omronie CP1L.
    Kupiłem w dobrej cenie dwa sterowniki CP1L do nauki praktycznej.
    A mianowicie posiadam starą manualną maszynę do produkcji siatki, chce ją przerobić na automat. Kupiłem już falownik oraz enkoder, szukam motoreduktora 1,5kw z obrotami ok. 400/min. Ale to nie problem.

    Kupiłem okazyjnie Enkoder inkrementalny, obrotowy I58-H-2500ZCU46RL2.
    Troszkę dużo impulsów, bo posiada ich aż 2500 na obrót, ja takiej dokładności nie potrzebuje.

    Przeczytałem od deski do deski polecaną tutaj książkę S.Flagi " Programowanie sterowników PLC w języku drabinkowym" Lecz czuję ogromny niedosyt, zbyt mało w niej informacji praktycznych. Kupiłem też polecaną tutaj książkę T.Legierski, J.Wyrwał, J.Kasprzyk, J.Hajda - Programowanie sterowników PLC, Jeszcze jej nie przeczytałem, ale po wstępnym przeglądzie nie pomogła mi.

    Pytanie odnośnie zdjęcia CX PROGRAMER - Zliczanie impulsów z enkodera, bloczki funkcyjne
    Enkoder ma mieć teoretycznie 2500 obrotów na obrót. Po podpięciu Fazy A i C enkodera do wejść 00 01 zlicza mi na obrót aż 10000 obrotów. Problem z tak dużą rozdzielczością. Ponieważ ma to wyglądać tak, po wciśnięciu przycisku start, sterownik uruchamia falownik przykładowo z częstotliwością 50Hz, po 30 obrotach zwalnia do 30Hz a po 35 obrotach falownik hamuje silnik.

    Zdjęcie przedstawia schemat drabinkowy który wykorzystałem z podręcznika omrona. Pytania następujące :
    -Chciałbym zmniejszyć rozdzielczość impulsów, przykładowo /100. Wystarczy mi 25 impulsów.
    -Jakiego bloczku funkcyjnego najlepiej użyć, podpowie ktoś jakie wogóle są bloczki do pracy z enkoderem, licznikiem impulsów ( ewentualnie je adresować ?)
    -Trzecie pytanie, najlepsze książki, materiały, pdf-y do poszerzenia mojej wiedzy z zakresu Programowania sterowników ( Głównie Omron mnie interesuje )
    Z góry dziękuje za pomoc.

    0 10
  • Relpol
  • Relpol
  • #3 22 Sty 2015 16:34
    kamil2345x
    Poziom 12  

    Przyznam że mój angielski jest bardzo słaby, dlatego też broniłem się przed manualami po angielski. Ale tutaj w tym podręczniku który przesłałeś są wszystkie bloki funkcyjne. Jednak jeszcze barierą jest język, ale jakoś może dam radę.

    A zanim dojdę do tego, może ktoś podpowie, jak np resetować licznik PRV i zmniejszyć rozdzielczość impulsów /100 ?

    0
  • #4 23 Sty 2015 14:01
    kamil2345x
    Poziom 12  

    Po użyciu Instrukcji szybkiego licznika CTBL nadal jest identyczna sytuacja jak opisałem w pierwszym wątki.
    Enkoder zlicza na obrót aż 10000 obrotów. Przypomnę że ma zliczać 2500/obrót, oraz podpowie ktoś jak tą wartość podzielić przez 100 ? Wystarczy mi w zupełności 25obrotów. Problemem jest też przepełniający się licznik po kilku obrotach się zeruje i zaczyna od nowa.

    0
  • #5 23 Sty 2015 14:51
    soothsayer
    Poziom 15  

    Kompletnie nie rozumiem po co chcesz dzielić coś przez 100. Masz taki enkoder to wykorzystaj to co masz. Jeśli chcesz, żeby falownik zmienił prędkość po 30 obrotach to znaczy, że enkoder wysłał 30*10000 impulsów. Jak Ci się przepełnia licznik to użyj jakiegoś dodatkowego countera.

    nie znam Omrona - jestem Siemensowcem

    0
  • #6 23 Sty 2015 18:20
    ejcon
    Poziom 13  

    Witam,
    Zastosuj porównania do liczby z enkodera np jesli wykona 30000imp załącza falownik wejsci 30Hz jesli 35000 imp włcza 35hz a powyżej 40000ip wyłacza wszystko i podaje sygnał resetu na szybki licznik wtedy enkoder wykorzystujesz w funkcji licznika jednokierunkowego bo rozumiem że układ ma działać w jednym kierunku
    Jeśli układ pracuje tyko do przodu podłączasz enkoder w jednym kierunku A

    Przelicz ile impulsów wykonuje enkoder na 25 obr motoreduktora i wpisz w porównania itd.

    = IMP enkoder 300000_ wyj 1
    >= IMP enkoder 35000 - wyj 2 wyłącz 1
    >= IMP enkoder 40000 - wyj 3 wyłącz wyj 2 resetuj szybki licznik

    0
  • #7 23 Sty 2015 21:32
    kamil2345x
    Poziom 12  

    ejcon napisał:
    Witam,
    Zastosuj porównania do liczby z enkodera np jesli wykona 30000imp załącza falownik wejsci 30Hz jesli 35000 imp włcza 35hz a powyżej 40000ip wyłacza wszystko i podaje sygnał resetu na szybki licznik wtedy enkoder wykorzystujesz w funkcji licznika jednokierunkowego bo rozumiem że układ ma działać w jednym kierunku
    Jeśli układ pracuje tyko do przodu podłączasz enkoder w jednym kierunku A

    Przelicz ile impulsów wykonuje enkoder na 25 obr motoreduktora i wpisz w porównania itd.

    = IMP enkoder 300000_ wyj 1
    >= IMP enkoder 35000 - wyj 2 wyłącz 1
    >= IMP enkoder 40000 - wyj 3 wyłącz wyj 2 resetuj szybki licznik



    Kolego ja wiem że dokładnie tak mam zrobić. Ale problem w tym że po 6 (i troszkę ) obrotach licznik się przepełnia i liczy od nowa.

    0
  • #9 23 Sty 2015 22:11
    kamil2345x
    Poziom 12  

    Kolego, troszkę spóźnione, dałem radę przed chwilą metodą prób i błędów.
    Idealnie nadała się to tego instrukcja PRV2.
    CX PROGRAMER - Zliczanie impulsów z enkodera, bloczki funkcyjne
    Tutaj program w fazie prób, ale jestem bardzo zadowolony i w 100% rozwiązałem swój problem z enkoderem. Pomógł mi Dr. na uczelni, ale do działającego programu doszedłem sam. Właśnie to jest najlepsze do nauki. Wymyślanie sobie trudnych zadań i ich realizacja.


    Może polecicie jakieś materiały do nauki programowania PLC Omron ?
    Najlepiej też materiały do programowania wyświetlaczy.
    Najlepiej jeśli jest coś w języku polskim.
    W Swojej bibliotece już posiadam książkę T.Legierskiego oraz S.Flagi.

    0
  • #10 23 Sty 2015 22:21
    gacore
    Specjalista Automatyk

    Tutaj masz link do podręcznika startowego po polsku:
    http://downloads.omron.pl/IAB/Products/Automa...61/W461-PL2-02A%2BCP-Series%2BIntroManual.pdf
    Jest tam przykład z pozycjonowaniem z użyciem enkodera.
    Szybki licznik dlatego ci zlicza 10 000 impulsów na obrót enkodera o rozdzielczości 2 500 impulsów ponieważ dla dwóch faz enkodera masz "cztery zbocza na impuls"
    Generalnie jednak polecam przywołany wcześniej manual po angielsku. Nie rozumiem jak można skończyc studia np. o kierunku automatyka, robotyka, mechatronika itp. i nie znać języka angielskiego w stopniu umożliwiającym czytanie ze zrozumieniem dokumentacji. Chociaż w swojej praktyce spotykam automatyków bez angielskiego ale np. ze znajomością niemieckiego, włoskiego, francuskiego, to stara szkoła.
    Odnośnie książki Pana Stanisława Flagi była bardzo dobra ale kilkanaście lat temu, teraz korzystanie z niej w odniesieniu do współczesnych sterowników raczej nie jest praktyczne.
    Jeżeli masz taką możliwość to skorzystaj ze szkoleń w OMRON-ie (informacje na stonie internetowej).

    Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
    e-mail: andrzej.lacinnik(małpa)eu.omron.com

    0
  • #11 24 Sty 2015 07:25
    kamil2345x
    Poziom 12  

    gacore napisał:
    Tutaj masz link do podręcznika startowego po polsku:
    http://downloads.omron.pl/IAB/Products/Automa...61/W461-PL2-02A%2BCP-Series%2BIntroManual.pdf
    Jest tam przykład z pozycjonowaniem z użyciem enkodera.
    Szybki licznik dlatego ci zlicza 10 000 impulsów na obrót enkodera o rozdzielczości 2 500 impulsów ponieważ dla dwóch faz enkodera masz "cztery zbocza na impuls"
    Generalnie jednak polecam przywołany wcześniej manual po angielsku. Nie rozumiem jak można skończyc studia np. o kierunku automatyka, robotyka, mechatronika itp. i nie znać języka angielskiego w stopniu umożliwiającym czytanie ze zrozumieniem dokumentacji. Chociaż w swojej praktyce spotykam automatyków bez angielskiego ale np. ze znajomością niemieckiego, włoskiego, francuskiego, to stara szkoła.
    Odnośnie książki Pana Stanisława Flagi była bardzo dobra ale kilkanaście lat temu, teraz korzystanie z niej w odniesieniu do współczesnych sterowników raczej nie jest praktyczne.
    Jeżeli masz taką możliwość to skorzystaj ze szkoleń w OMRON-ie (informacje na stonie internetowej).

    Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
    e-mail: andrzej.lacinnik(małpa)eu.omron.com


    Pierwsze dwa przykłady były przeklepane właśnie z tego podręcznika omrona w języku Polskim. Więc już go przewertowałem od deski do deski. Nie studiuje ani automatyki, ani robotyki ani też mechatroniki. Nie napisałem też że nie umiem angieskiego, lecz że nie jestem dobry z angieskiego i nie wszystko rozumiem z instrukcji technicznych i muszę bardzo dużo z tłumaczem pracować( Tak tak, Wiem że to jest dobre, bo dzięki temu się człowiek szybciej uczy).

    A co do szkoleń w Omronie, wybiorę się po zakończeniu studiów, na których też w pewnym sensie się szkolę ( Uczelnia Posiada Certyfikat do prowadzenia szkoleń od S1 do robotyki jak się nie mylę ) i gdy już wyczerpie możliwości samo-nauki i będę miał problemy nie do przeskoczenia.

    Aczkolwiek nie wiem czy nie przerzucić się na siemensa. Materiałów 10x więcej, lecz cena sterowników, szkoleń itp bardzo zawyżona w porównaniu do Omrona.

    0
  Szukaj w 5mln produktów