Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf IV 1.9 TDI 90KM - błąd 17656

JakubVW 22 Jan 2015 20:17 7170 9
Automation24
    JakubVW
    Level 2  
    Cześć. Nazywam się Jakub. Postanowiłem założyć temat, ponieważ chciałbym się dowiedzieć parę informacji na temat błędu 17656. Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu - zapoznałem się również z innymi tematami na temat tego błędu, ale niestety nie są one powiązane z moją usterką. Liczę na wyrozumiałość. W razie problemów proszę się ze mną skontaktować.

Przechodząc do sprawy. Posiadam pojazd Golf IV 1.9 TDI 90KM. Jednak te 90KM istnieję tylko i wyłącznie w dowodzie rejestracyjnym, pojazd posiada komputer pokładowy od 110KM. Musiałem go zmienić. Wydaję mnie się, że podczas zmiany komputera pokładowego - ktoś bawił się w kątach wtrysku paliwa, przez co pojazd w trakcie rozruchu ma ogromną moc, ale brakuję mu dawki paliwa. Problemy z rozruchem występują w momencie, gdy pojazd znajduję się parę godzin na zewnątrz w temperaturze 0 stopni bądź niżej (codziennie go garażuję, ale muszę dojeżdżać do szkoły). Po 8 godzinach stania na parkingu, przychodzę i kręcę go, kręcę, kręcę aż w końcu załapie. Bardzo mnie to denerwuję, bo rozrusznik może tego nie wytrzymać i w końcu skończy się zabawa. Po odpaleniu silnik pracuję bardzo nierównomiernie (próbuję pluć). Przejadę parę metrów i wszystko zachowuję się perfekcyjnie. Pojazd bardzo dobrze zwiją się (przy większych prędkościach żadnych problemów), turbina wszystko elegancko. Wymiany filtrów, oleju realizowane na bieżąco. Świece zmieniałem wszystkie 4.

I dlatego potrzebuję Waszej pomocy. Chciałbym się dowiedzieć co może być problemem, a przy okazji jakie są prawidłowe wartości tych kątów wtrysku paliwa? I czy będę w stanie sam to ustawić?

Boję się oddać do warsztatu samochodowego. Wolę najpierw sam zbadać sprawę, sprawdzić wszystko dokładnie. Mam możliwość dokonania pomiarów miernikiem uniwersalnym, ale potrzebuję małej instrukcji i liczę, że pomożecie mnie. Dzięki i pozdrawiam.
  • Automation24
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JakubVW wrote:
    [...]Jednak te 90km istnieję tylko i wyłącznie w dowodzie rejestracyjnym, pojazd posiada komputer pokładowy od 110km. Musiałem go zmienić. [...]

Oznaczenie silnika i sterownika proszę podać.
  • Automation24
    thumbs
    Level 14  
    Nie mając kompa ciężko ci będzie ustawić kąt wtrysku. Możesz spróbować przyśpieszyć, bo prawdopodobnie masz za późny zapłon.
    JakubVW
    Level 2  
    robokop wrote:
    Oznaczenie silnika i sterownika proszę podać.

Jeśli się mylę to proszę powiedz. Oznaczenie silnika to ALH. Załączam zdjęcie komputera pokładowego, liczę, że dowiesz się więcej dzięki temu.

Golf IV 1.9 TDI 90KM - błąd 17656

Mam możliwość wpięcia się komputerem. Sprawdzałem ten błąd VAGiem, naprawiłem go, ale to niczego nie zmieniło.
    domex32
    Moderator of Cars
    Musisz pojechać do mechanika i sprawdzić ustawienie rozrządu.

Chyba że masz dostęp do vcds i jesteś wstanie wrzucić logi, grupa 000 basic settings oraz statyczne grupę 004 zaraz po odpaleniu jak silnik nie równo pracuje.
    JakubVW
    Level 2  
    W porządku, dzięki. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia pomiarów, które wykonamy.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JakubVW wrote:
    Oznaczenie silnika to ALH. Załączam zdjęcie komputera pokładowego, liczę, że dowiesz się więcej dzięki temu.
    To nie jest żaden komputer pokładowy, tylko sterownik silnika. Na szczęście właściwy, tzn. właściwy sterownik do właściwego silnika.
    Quote:

Mam możliwość wpięcia się komputerem. Sprawdzałem ten błąd VAGiem, naprawiłem go, ale to niczego nie zmieniło.

Nie "naprawiłeś", tylko skasowałeś, a to nie jest żadna naprawa - przy obecnej usterce błąd zostanie zawsze ponownie zapisany. Jak napisano wyżej - ustawienie rozrządu do sprawdzenia w pierwszej kolejności. A potem z zgodnie z listą:
    http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/17656/P1248/004680
    JakubVW
    Level 2  
    domex32 wrote:
    Musisz pojechać do mechanika i sprawdzić ustawienie rozrządu.

Chyba że masz dostęp do vcds i jesteś wstanie wrzucić logi, grupa 000 basic settings oraz statyczne grupę 004 zaraz po odpaleniu jak silnik nie równo pracuje.

Załączam fotografie. Jedno zdjęcie wyszło fatalnie. Mam nadzieję, że to te pomiary Was interesowały i będzie można przejść do dalszej analizy.

Golf IV 1.9 TDI 90KM - błąd 17656 Golf IV 1.9 TDI 90KM - błąd 17656 Golf IV 1.9 TDI 90KM - błąd 17656

Grupa 004 może pokazywać błędne pomiary. Pomiar został wykonany w momencie, gdy silnik osiągnął temperaturę 90 stopni. Poczekałem parę godzin, ale mimo wszystko odpalił bez problemów, ponieważ wcześniej nim jeździłem.
    domex32
    Moderator of Cars
    Zrób logi a nie zdjęcia, w momencie jak nie będzie chciał odpalić. Grupa 004 bloki pomiarowe, oraz 001. Grupę 000 zaloguj tak jak robiłes w nastawach podstawowych.