Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka sto³owa ELNA - Przytarty wirnik

22 Jan 2015 20:53 4485 8
  • Level 12  
    Witam. Jestem posiadaczem szlifierki sto³owej polskiego producenta ELNA. Nie znam modelu, bo nie ma tabliczki ale jest ona na 380V. Po pod³±czeniu szlifierka chodzi ale trochê g³o¶no. Rozebra³em j± i wyczu³em, ¿e to problem ³o¿ysk. Nie maja luzów ale ha³asuj±. Problem jednak jest innego typu. Wirnik jest przytarty, nie wiem od czego i ma wiêkszo¶æ rowków zanieczyszczonych metalem- nie s± g³êbokie. Poni¿ej wrzuci³em zdjêcie, czy kto¶ mo¿e mi napisaæ czy mo¿na to tak zostawiæ, a je¶li nie, to co z tym zrobiæ? Szlifierka sto³owa ELNA - Przytarty wirnik
    [30.03.2021, webinar elektroda] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj siê
  • Level 27  
    Wirnik nie jest przytarty, te zadziorki to pozosta³o¶æ po obróbce wirnika przez producenta. Je¶li ³o¿yska ha³asuj± to je wymieñ i sprawd¼ jak ³o¿yska trzymaj± siê w pokrywach (w aluminiowych pokrywach bardzo czêsto siê wyrabiaj± tak, ¿e ³o¿ysko potrafi nawet wypa¶æ)
  • Level 12  
    Pogrzeba³em trochê w necie na temat tych wirników. W ogóle to jest silnik asynchroniczny, a wirnik miêdzy rdzeniami metalowymi, ma aluminiowe prêty i tak ma byæ. Chyba wszystko jest ok.
  • Helpful post
    Level 39  
    Aluminiowe prêty to nic innego jak uzwojenia wirnika, ³o¿yska nie s± drogie i je¿eli z±b czasu je tr±ci³ to ¶mia³o mo¿esz je wymieniæ a gniazda ³o¿ysk obowi±zkowo do sprawdzenia.
  • Level 12  
    Dziêki Nemonek za odpowied¼. Poogl±da³em inne wirniki na necie i faktycznie nie ma nic niepokoj±cego w moim wirniku. Zastanawia³em siê równie¿ dlaczego s± powyginane niektóre ³opatki na wirniku i siê dowiedzia³em, ¿e s± wygiête podczas wywa¿ania. £o¿yska nie maj± luzów ale jedno ha³asuje i jak siê delikatnie rêk± krêci, to nie ma p³ynno¶ci ruchu. To s± objawy zu¿ycia. Wymieniê, je aby mieæ spokój. Osadzone s± bardzo mocno, bo nie mogê jednego wybiæ z pokrywy. U mnie pokrywa jest z ¿eliwa. Jutro za³atwiê ¶ci±gacz dwuramienny, bo mam wszystkie trójramienne, a obudowa jest kwadratowa. My¶lê, ¿e bêdzie hula³o. :)
  • Level 12  
    Wracaj±c do tematu tej szlifierki. Wie kto¶ mo¿e jakiego rozmiaru tarcze s± montowane fabrycznie? Czy kto¶ posiada mo¿e instrukcjê do tej szlifierki?
    Jak by kogo¶ interesowa³o, to zastosowano tam ³o¿yska 6304.
  • Helpful post
    Level 27  
    W tych szlifierkach by³y silniki 1400 i 2800 obr/min w pierwszych by³y tarcze 250x25, w tych drugich 200x25
  • Level 12  
    Nie wiem jak± ja mam, bo nie ma tabliczki ale jak pomierzê obudowy to bêdê wiedzia³ jaka wejdzie tarcza. Znasz mo¿e jeszcze wewnêtrzn± ¶rednicê tarczy jaka powinna byæ?
    Dziêki za pomoc.
  • Helpful post
    Level 27  
    ¦rednica wewnêtrzna powinna wynosiæ 32 mm. Tarcza jest osadzona w dwóch ¶ciskach które posiadaj± podsady centruj±ce Φ32 mm a te z kolei na osi wirnika, gwint bodaj¿e M18x1,5 z jednej strony lewy a z drugiej prawy