Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prestigio Multipad 2 Ultra Duo - Zwarcie, Nie ładuje baterii

kukiz84 23 Sty 2015 09:16 5298 41
  • #1 23 Sty 2015 09:16
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam,

    Dostałem do naprawy tablet Presitgio Multipad 2, 8.0 Ultra Duo (PMP7280C DUO) , problemem w tym tablecie było zwarcie w gnieździe microusb. Efektem było spalenie ładowarki. Wymieniłem gniazdo, zwarcie ustąpiło, ale po podpięciu do ładowarki i włączeniu sprzęt załącza się lecz nie ładuje baterii. Czasem na chwile pokazuje że ładuje i dosłownie po kilku sekundach urządzenie przestaje ładować i piszę że wyłącza system z powodu rozładowanej baterii.
    Z tego co sprawdziłem na gnieździe ładowania bez obciążenia napięcie pływa. Od 0,5v do 3,5v, wskazywało by to na stablilzator. Po podłączeniu baterii napięcie się normuje, tu właśnie chciałem się podpytać. Urządzenie bez baterii nie wstaje - tak może być zaprojektowane, lecz czy takie objawy mogą być prawidłowe, w sensie czy to możliwe aby bez podpiętej baterii normalnym były takie zawirowania napięcia. Wydaje mi się że nie ale wolę podpytać bo może to kwestia baterii.

    Czy ma ktoś schemat do tego urządzenia albo może mnie nakierować gdzie szukać przyczyny

    Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

    Jest jeszcze jeden objaw, przy włączeniu tableta ekran na pierwszych dwóch planszach mruga, na 2 planszy jest kółko pracy systemu (animowane) po chwili aninmacji tego kółka ekran rozjaśnia się do prawidłowego podświetlenia

    0 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 24 Sty 2015 22:46
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Na gnieździe ładowarki powinno być napięcie ładowarki wiec najprędzej 5 v.
    Zrób zdjęcie płyty to łatwiej się znajdzie układ ładowania baterii.

    1
  • #3 26 Sty 2015 07:49
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam, Zdjęcie płyty w załączniku, chyba źle powiedziałem stabilizator to w tych urządzeniach zapewne ładowarce jest a nie w układzie na płycie, chyba że się mylę

    0
  • #4 26 Sty 2015 19:58
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Jeżeli było zwarcie na USB i ładowarka podpinana jest do niego, to do wymiany masz przetwornice 5V. Powinien to być element 6 łóżkowy naprzeciwko gniazda USB obok dławika oznaczonego 4R7. Sprowadź czy jest przejście miedzy nogo 5 gniazda USB (tą od strony gniazda dotyku) a któregokolwiek nogą przetwornicy.

    1
  • #5 27 Sty 2015 07:54
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam.
    Dziękuję za odpowiedź przejścia między nóżką od strony dotyku a przetwornicą nie ma wcale na żadnym pinie przetwornicy, jedynie co to pierwsza nóżka (na przeciwko gniazda dotyku ma przejście z nóżką 5 przetwornicy (środkowa od gniazda baterii).

    0
  • #6 27 Sty 2015 08:25
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Dwa z pinów będą szły do dławika 4R7 jeden do masy.
    Ze zdjęcia wynika że pierwsza nóżka (na przeciwko gniazda dotyku ) idzie na drugą stronę płyty.
    Z drugiej strony płyty pod gniazdem USB nie ma elementów?
    Zrób zdjęcie okolić które naprawiałeś (gniazda USB).

    0
  • #7 27 Sty 2015 08:41
    kukiz84
    Poziom 13  

    Proszę zdjęcie dokładnie okolic gniazda i pod spodem. Pod spodem nie ma żadnych elementów, ja wymieniłem tylko gniazdo bo oryginalne było połamane i na ciągłości obwodów zwierało się co zapewne doprowadziło do spalenia ładowarki. Nowe gniazdo nie ma zwarć (wygląda nie estetycznie ale luty przewodzą i zwarć nie ma)

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #8 27 Sty 2015 11:18
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Grubsza ścieżka (+) biegnie po drugiej stronie płytki do jakowegoś elementu sprawdź do jakiego. Sprawdź czy nie ma zwarcia na Kondensatorach (dwa brązowe elementy na 5 pinie USB, grubszej ścieżka) i małych rezystancji na szarym elemencie pomiędzy tymi kondensatorami. Podaj wyniki.

    0
  • #9 27 Sty 2015 13:19
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam. ten pin o który pytasz pierwsza gruba ścieżka od konektora dotyku biegnie właśnie do tych kondensatorów które prosiłeś aby zmierzyć. Przeciwległa ścieżka to masa i biegnie do końca rezystora (wydaje mi się że to rezystor smd) na przeciwko złącz gniazda usb. Pod spodem bez schematu nie wiem jak to leci bo ścieżek niema wytrawionych. Co do pomiarów 1 mały kondensator 917 ohm szary element również 917ohm duży kondensator 880ohm. To powinno się zmierzyć bez obwodu, ale nie mam jak wylutować w pracy, w każdym razie zwarte nie są. Zamieszczam zdjęcie płytki pod spodem może pomoże (n1, n2, n3 i n0 to piny pomiarowe portu usb)

    0
  • #10 27 Sty 2015 13:47
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Masz zwarcie (mała rezystancja), wynik powinien być taki sam na pinie 1 i 5 złącza usb(+ -)
    Nie musisz wylutowywać kondensatora ale możesz przeciąć ścieżkę. Najlepiej odetnij wszystkie 3 elementy jeżeli opór jest taki sam to szukamy dalej. Wszystko rób zawsze na odpiętej baterii bo potem same problemy.

    0
  • #11 27 Sty 2015 14:14
    kukiz84
    Poziom 13  

    Sprawdziłem, między pinem 1-5 usb jest 800 ohm. Nie bardzo wiem jak to przeciąć bo wszystkie trzy elementy są na wspólnym polu na dodatek jest to małe więc mogę mieć potem problem z łączeniem, więc może bezpieczniej będzie jak odlutuje te elementy i pomierze wtedy. Sugerujesz że kondensator któryś ma zwarcie czy element jakiś dalej.

    0
  • #12 27 Sty 2015 14:47
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Podłącz ładowarkę na chwilę i sprawdź czy się coś nie grzeje. Nie wiem czy dasz radę przylutować jest łatwo odlutować trudniej. Spróbuj ścieżki są dosyć grube.
    I oczyść płytę z kalafonii. Jeżeli na gnieździe jest niższa rezystancji (inna niż na kondensatorach to) najprędzej problem jest z czystością. Chyba że to błąd pomiaru.

    0
  • #13 27 Sty 2015 15:38
    kukiz84
    Poziom 13  

    no własnie też tak pomyślałem, mam miernik po przejściach więc może to coś z tym związane. Odlutowywuje to hot air'em więc nie powinno być problemu. Co do grzana na początku to sprawdziłem wszystko zimne. Spróbuje innym miernikiem i dam znać. Przy okazji rozlutowywania poczyszcze pola może to pomoże fakt do lutowania hotem używam topika a do delikatnych elementów fluxa ale ten co mam jest no clean, i tak umyłem izopropanolem ale może niedokładnie

    Dodano po 36 [minuty]:

    sprawdziłem rezystancja jest taka sama jak na kondensatorach teraz mi pokazuje dokładnie 778 ohm

    Dodano po 5 [minuty]:

    Ale mam pytanie. Na podpietej ładowarce na gnieździe baterii jest stałe napięcie 3,3v, na gnieździe usb 5,2v jak odepne baterie to napięcie pływa ale tylko na gnieździe baterii, może to bateria jest powodem problemów. Ale znów ładowanie baterii powinno być takim samym prądem, ale może szukamy w ciemno?

    0
  • #14 27 Sty 2015 17:39
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Dobrze szukasz to ja cie wprowadziłem w maliny bo myślałem że piszesz że napięcie pływa na gnieździe USB. W takim wypadku bateria morze być problemem.

    Zmierz prąd przetnij jeden z kabli baterii i podłącz szeregowo miernik.
    Prestigio Multipad 2 Ultra Duo - Zwarcie, Nie ładuje baterii

    0
  • #15 27 Sty 2015 17:52
    kukiz84
    Poziom 13  

    Oki czyli sprawdzić po prostu pobór prądu przez baterię, napiszę jutro co i jak bo stwierdziłem że wezmę sprzęt do domu tu mam lepszy sprzęt i nie będę się zastanawiał czy miernik np nie przekłamuje.

    Dzięki za pomoc

    0
  • #16 27 Sty 2015 18:01
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Tak. Podłącz także ładowarkę to zobaczymy czy jest ładowana.
    Odłącz baterie i sprawdź czy przez noc napięcie na niej spadło.

    0
  • #17 28 Sty 2015 07:26
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam.

    pobór prądu oscyluje między 0,05 a 0,06a na podłączonej ładowarce, to trochę mało napięcie na złączach baterii po nocy 3,32v i takie jest praktycznie ciągle. (pomiar na odpiętej baterii oczywiście), a pobór prądy przy odłączonej ładowarce 0. Czy mi się zdaje czy ona straciła pojemność od zwarcia, a jeśli tak to da się dokupić gdzieś coś takiego (na necie nie mogłem znaleźć - tzn na zagranicznych stronach coś jest ale to się średnio będzie opłacało) Chyba że inną o takim samym napięciu i podobnej pojemności i przerobić wtyk tylko to znów słyszałem że jest ryzykowne.

    0
  • #18 28 Sty 2015 09:47
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Akumulator ma zabezpieczenie, podłącz akumulator na dłużej pod ładowarkę, np. na godzinę ale najlepiej na dłużej, i zmierz napięcie na niej. Tablet w większości przypadków nie załączy się gdy akumulator będzie rozładowany poniżej 3,6 v. Najlepiej jak byś dorwał jakiegoś modelarza lub sklep z modelami to by ci zmierzył pojemność rzeczywistą baterii. Jak masz starą nie potrzebną ładowarkę od noki (mały bolec) 4,5 v to możesz sobie podładować akumulator. Tylko lepiej nie przekraczać 4,1 v na baterii (trzeba trochę przy niej posiedzieć).
    Jak masz zasilacz laboratoryjny to ustaw go stopniowo do 3,9 v tak aby nie przekraczać 200mA (0,2 A) prądu ładowania.

    1
  • #19 28 Sty 2015 09:52
    kukiz84
    Poziom 13  

    Czyli innym słowem odpinam baterię podpinam pod zasilacz warsztatowy i ładuję od 3,4 podnosząc stopniowo do 3,9 przy czym prąd nie przekracza 0,2A, ale przez jaki czas godzina starczy?

    0
  • #20 28 Sty 2015 17:24
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Aż prąd spadnie do zera.

    0
  • #21 29 Sty 2015 19:14
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam.

    Zasilacz ustawiony napięcie 3,2v prąd 0,2A. Po podłączeniu do baterii napięcie spada do 1,8 i pływa w granicach 2,5 - 0,8v. Od razu po podłączeniu takie kwiatki się dzieją. Prąd stały 0,2a. Po godzinie na baterii napięcie 3,5v czyli nic się nie zmienia. Może ją rozładować dużej mocy rezystorem np? i wtedy spróbować naładować.

    0
  • #22 29 Sty 2015 23:03
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Ustaw na zasilaczy 3,6 V (ogranicznik prądu 1 A) i obserwuj prąd jak przez 5 min. nie spadnie to bateria do wyrzucenia. Jak nie masz ogranicznika prądu to ustaw napięcie tak aby prąd nie przekroczył 1 A. Ale na 99% bateria do wymiany (z kabli wynika że są dwie). Wiec któraś na pewno.

    0
  • #23 30 Sty 2015 07:40
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam.
    Jest dokładnie tak jak mówisz prąd nie spada, szukam zatem jakiejś pasującej baterii, tylko jak tam są dwie to kurcze musi być chyba konkretnie do tego modelu lub podobna 2 częściowa. Może masz jakiś pomysł z czego może pasować?

    0
  • #24 30 Sty 2015 13:11
    pietrucha18
    Poziom 15  

    Mozę być dowolna aby tylko się zmieściła wymiarowo. Podaj wymiar oryginalnej. I jak ją be dzież usuwał to jej nie wycinaj skalpelem tylko normalnie oderwij pod kątem ok. 45 stopni (chyba że będzie szła ciężko) Bo naładowana może być niebezpieczna jak się ją przedziurawi.
    Ale to mało prawdopodobne. Dla pewności podłącz żarówkę 230 v( jak nie będzie iskrzyć to wycinaj)

    0
  • #25 30 Sty 2015 13:22
    kukiz84
    Poziom 13  

    już oderwałem, lekko poszło wymiary: 15,2cm/7,2cm. jeśli tam jest podwójna bateria to szukać trzeba takiej czy zewrzeć kable?

    0
  • #26 30 Sty 2015 13:36
    pietrucha18
    Poziom 15  

    z takimi wymiarami będzie ciężko. Sprawdź czy obie mają podobne napięcie. A jak kupisz pojedynczą to zewrzyj kable.

    0
  • #27 30 Sty 2015 13:38
    kukiz84
    Poziom 13  

    oba to to samo, to poszukam uszkodzonego tableta i podmienię zobaczymy czy pomoże. Dam znać

    0
  • #28 14 Lut 2015 18:08
    kukiz84
    Poziom 13  

    Witam.

    Wymieniłem baterie z jakiejś używki (mniejsza pojemność), niestety jest ten sam objaw, nie ładuje. Ale bateria która przyszła z uszkodzonym urządzeniem miała 1,2v może trzeba ją podładować zasilaczem do tych 1,6v aby zaczął ją sprzęt ładować, czy jest taka możliwość aby to tak działało.

    0
  • #29 14 Lut 2015 18:57
    pietrucha18
    Poziom 15  

    trzeba podładować minimum do 3 v.

    0
  • #30 14 Lut 2015 19:48
    kukiz84
    Poziom 13  

    Ok to podepne ale to w urzadzeniu czy na zasilaczu warsztatowym?

    0