Rzeczywiście - wcześniej słyszałem o privoxy. Teraz mi się przypomniało.
jprzedworski napisał: Jest Untangle. Ale jest to kompletna dystrybucja (w formie .iso) już z Linuksem (Debian), nie da się więc tego raczej dołożyć do już istniejącego Linuksa.
To wygląda fajnie. Zgaduję, że ma to funkcjonalność pełnego routera (możliwość skonfigurowania interfejsu wanowego i lanowych), mógłbym pójść w stronę wymiany obecnego routera.
Po wejściu w panel demo, widzę, że jest tu m. in. funkcjonalność:
- zarządzania pasmem (ciekawe czy dynamiczny, czyli z ograniczeniem "do" w zależności od wykorzystania łącza) - jeśli tak zastąpiłby Niceshapera
- filtrowania treści (zastąpiłby Dansguardiana), ciekawe czy podobnie jak wykorzystuje system wagowo kontekstowy
- antywirus (niby Dansguardian korzysta z ClamAV-a ale nie wiem nawet czy u mnie to działa).
- kontrola aplikacji (nie wiem na czym polega)
- firewall (oczywiste)
- Ad Blocker - to wygląda ciekawie i zachęcająco.
I jeszcze kilka innych funkcjonalności.
Ciekawe czy jest w Untangle rysowanie wykresów dobowego wykorzystania łącza. Mi rysuje Munin, ale dla poszczególnych interface-ów (a więc zbiorczo), nie umiem / nie wiem, czy jes możliwość w Munun skonfigurować wykresy dla poszczególnych maszyn (bez instalowania klientów na tych maszynach).
W sumie mam wolny terminal T5540 (ciekawe jakie są wymagania Untangle, ale jeśli to Debian z "ficzerami", to powinno działać wystarczająco dobrze).
Mogę więc spróbować postawić Untangle i ewentualnie zastąpić obecny router. Ciekawe na ile dotkliwe są ograniczenia wersji free.
0