Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B 1.6 8V - Samochód gaśnie na benzynie jak jest ciepły na gazie ok

bingoo 24 Jan 2015 12:04 2193 15
    bingoo
    Level 16  
    Witam,
    posiadam Opla Vectrę 1.6 8V z 1997r. Problem polega na tym, że gdy samochód jest zimny to jadąc na benzynie silnik pracuje równo i nie gaśnie, ale powyżej 3-4 tyś obrotów lub mocniejszego wciśnięcia na gaz samochód traci moc i zwalnia. Na gazie nie ma tego problemu. Gdy samochód się rozgrzeje na benzynie gaśnie na każdym skrzyżowaniu, a na gazie nic się nie dzieje pracuje równo i bez straty mocy. Co mogło by być przyczyną takiego zachowania?
    jokerro
    Level 34  
    Przediagnozujesz to sie dowiesz w mgnieniu oka.Ty kierowca a diagnosta niech patrzy w parametry co sie dzieje jak gasnie.
    andrzej20001
    Level 43  
    Pompa paliwa do sprawdzenia.
    jokerro
    Level 34  
    andrzej20001 wrote:
    Pompa paliwa do sprawdzenia.

czego wlasnie diagnoza nie wykarze i trzeba zrobic osobny pomiar
    bingoo
    Level 16  
    Niestety narazie nie mam możliwości podłączenia go pod komputer. Dziś przeczyściłem silniczek krokowy od wolnych obrotów, a dokładnie styki, które były bardzo zaśniedziałe i problem z gaśnięciem prawdopodobnie minął bynajmniej po 30 minutach jazdy się nie pojawił. Co do dławienia się to gdy mocniej mu wcisnę gazu na benzynie to trochę się przytknie ale zaraz nabiera mocy więc jest znacząca poprawa. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie z tyłu za gaźnikiem są podłączone dwa wężyki a trzecie wyjście, taka rureczka, która nie posiada podłączonego żadnego węża i dość mocno zasysa tamtędy powietrze słychać nawet taki syk czy to tak ma być?
    Teraz tak patrzę na nowe silniczki krokowe i prawdopodobnie nie czyściłem silniczka krokowego od wolnych obrotów, który jest z tyłu tylko ten z prawej strony.
    andrzej20001
    Level 43  
    Wrzuć jakieś zdjęcie tych wężyków.
    kortyleski
    Level 43  
    Nie ma zasysac powietrza. Pewno gaz strzelił i zaślepke wywalił. Map czuje się oszukany i temu silnik wariuje
    bingoo
    Level 16  
    Tak prawdopodobnie kiedyś gaz strzelił ponieważ jak go kupiłem to obudowa filtra była popękana oczywiście jest już wymieniona na całą. Zaraz wykombinuję na nią jakąś zaślepkę. A co z tym modułem zapłonu może on być taki luźny i nie wymaga regulacji?
    ociz
    Moderator of Cars
    Tam idzie wężyk od pokrywy zaworów.
    bingoo
    Level 16  
    Zaraz nad tą małą rureczką wchodzi MAP jeśli tak to się zgadza, a wężyk od pokrywy zaworów wchodzi w plastikową część nad gaźnikiem co widać na ostatnim załączonym przeze mnie zdjęciu. Więc do tej rureczki nie może wchodzić ten wężyk od pokrywy. Chyba że mam coś w instalacji namieszane.
    andrzej20001
    Level 43  
    Tam do rurkina kolektorze idzie węzyk z pokrywy zaworów.
    ociz
    Moderator of Cars
    Klapa regulująca ciepłe/zimne powietrze w filtrze. Ale ja bym to zaślepił i nie podłączał, bo gaz nie lubi ciepłego.