Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BCS-0804E - komunikacja z siecią router laptop

bulkens 24 Jan 2015 13:16 1794 10
    bulkens
    Level 2  
    Witam mam rejestrator BCS-0804E od dostawcy internetu(administratora) dostałem następujące dane do podłączenia:
    - adres rejestratora
    - adres bramy
    - maskę
    - adres zewnętrzny
    - udostępnione dwa porty: 8888 i 8889
    - DNS 1
    - DNS 2
    Nie wiem jak mam ustawić rejestrator i w które pola wpisać dane rzeczy. Próbowałem na kilka sposobów ale podgląd przez internet nie dział. Próbowałem podłączyć rejestrator do komputera i wyskakuje mi problem z logowaniem.
    Połączenie wygląda tak router dostawcy internetu orange nie mam możliwości ustawienia routera założone hasło przez dostawce internetu. Udostępniono mi powyższe dane do konfiguracji. Podłączałem rejestrator do routera kablem rj45 i drugim kablem rj45 laptop do routera. Podłączałem rejestrator bezpośrednio do laptopa. występował problem z logowaniem. Używałem programów do tego:
    - BCS SmartPSS Pol ALL V1.10.1
    - PSS PldEng IS V4.06.6

Proszę o pomoc.

:
    Notatka moderatora:
    Proszę o poprawienie pisowni, opisanie problemu w sposób zrozumiały, podanie informacji umożliwiających zajęcie merytorycznego stanowiska, użycie funkcji "szukaj"- temat był na forum wielokrotnie omawiany.
    Pozdrawiam
    suworow
    sosarek

Level 43  
    Masz jakiekolwiek pojęcie o konfiguracji adresów sieciowych urządzeń?
    W rejestratorach BCS dodatkowo potrzebne jest przekierowanie dodatkowych portów 37777 i 37778 na adres IP rejestratora.
    mikan4
    Level 26  
    sosarek no przecież napisał, że operator udostępnił mu porty 8888 i 8889, więc musi zmienić 37777 i 37779.
    sosarek

Level 43  
    @mikan4 Mam styczność z tymi DVR na co dzień, i prócz portu HHTP z reguły należy przekierować na routerze także porty TCP i UDP - inaczej nawet po zalogowaniu nie wyświetla strumienia wideo.

Dodano po 1 [minuty]:

@bulkens Podaj jakie dane przekazał Ci operator, nie musisz podawać zewnętrznego adresu, ale reszta może być pomocna.
    bulkens
    Level 2  
    Z powodu wyjazdu długo nie odpowiadałem. Teraz też jestem poza domem ale mam dostęp do internetu. Przy ostatnim sprawdzaniu łączności rejestratora z laptopem, nawiązałem łączność z rejestratorem ale nie wyświetla się obraz podczas korzystania z programu Smart PSS i PSS to podaje link do instrukcji jakby ktoś chciał skorzystać.
    http://www.sklep-bcs.pl/instrukcje_deklaracje/
    Jeśli chodzi o zmianę portów to porty TCP i UDP pozostają bez zmian a wartości do portów (8888 i 8889) podane przez dostawce internetu wpisujemy w porty HTTP i RTSP. W załączenia daje ustawienia fabryczne. BCS-0804E - komunikacja z siecią router laptop
    Proszę o pomoc co może być powodem braku przekazywania strumienia obrazu z kamer.
    zuczek1987
    Level 23  
    Powodem jest właśnie to że wpisujesz w złe miejsca te porty. Zarówno Aplikacja PSS jak i Smart PSS wykorzystują jeden z portów TCP lub UDP domyślnie jest to oczywiście port TCP 37777 musisz go zamienić na swój i takową zmianę zrobić zarówno w rejestratorze jak i aplikacji. natomiast powinien ci działać podgląd przez internet(przeglądarkę). Oczywiście w przeglądarkę wpisujesz Adres zewnętrzny:Port wpisany w oknie HTTP
    bulkens
    Level 2  
    Wcześniej wpisywałem w porty TCP lub UDP dane od administratora sieci(8888 dla TCP i 8889 dla UDP) a porty HTTP i RTSP pozostawiałem bez zmian ale był problem połączenia z hostem. Po zostawieniu TCP i UDP na ustawieniach fabrycznych i wpisaniu w porty HTTP i RTSP danych od administratora(8888 i 8889) problem z hostem znikną i można było się zalogować przez aplikacje PSS jak i Smart PSS. Jak wrócę z wyjazdu to sprawdzę. Chyba że coś innego trzeba zmienić?
    raffin
    Level 24  
    Mając przekierowane tylko te 2 porty TCP i UDP będziesz miał dostęp przez PSS/SPSS, wpisz porty tak jak poniżej:

Na rejestratorze:
    Port HTTP: 80 (tak jak jest, właściwie nieważny bo nie masz go przekierowanego)
    Port TCP: 8888
    Port UDP: 8889
    RTSP: 554 (tak jak jest, właściwie nieważny bo nie masz go przekierowanego)

W aplikacji PSS/SPSS wpisujesz port 8888

Przy takim wpisie jak powyżej, nie zalogujesz się przez przeglądarkę.
    bulkens
    Level 2  
    raffin wrote:
    Mając przekierowane tylko te 2 porty TCP i UDP będziesz miał dostęp przez PSS/SPSS, wpisz porty tak jak poniżej:

Na rejestratorze:
    Port HTTP: 80 (tak jak jest, właściwie nieważny bo nie masz go przekierowanego)
    Port TCP: 8888
    Port UDP: 8889
    RTSP: 554 (tak jak jest, właściwie nieważny bo nie masz go przekierowanego)

W aplikacji PSS/SPSS wpisujesz port 8888

Przy takim wpisie jak powyżej, nie zalogujesz się przez przeglądarkę.

Witam sprawdziłem ustawienia powyżej ale jest błąd połączenia z hostem.To są wszystkie dane od administratora:
    adres rejestratora: 10.18.27.10
    adres bramy: 10.18.27.1
    maska: 255.255.255.0
    adres zewnętrzny: 83.18.6.254
    udostępnione porty:8888,8889
    DNS 1: 194.205.152.34
    DNS 2: 194.205.159.1
    Co może być nie tak w ustawieniach proszę o pomoc.
    zuczek1987
    Level 23  
    Quote:
    adres rejestratora: 10.18.27.10
    adres bramy: 10.18.27.1
    maska: 255.255.255.0
    adres zewnętrzny: 83.18.6.254
    udostępnione porty:8888,8889
    DNS 1: 194.205.152.34
    DNS 2: 194.205.159.1

Wpisz jako adres rejestratora:
    Quote:
    10.18.27.10

jako maske:
    Quote:
    255.255.255.0

i jako brame:
    Quote:
    10.18.27.1

oraz wyszukuj wszystko z neta po adresie:
    Quote:
    83.18.6.254

to są pewniaki.
    teraz co do portów to jeśli wpisałeś te od admina.
    Quote:
    porty:8888,8889

w aplikacji i w rejestrator i to niezadziałało, to jest jeszcze możliwość że zewnętrzne porty:
    Quote:
    porty:8888,8889
    zostały przekierowane na wewnętrzne fabryczne porty: 37777,37778.

Aby to sprawdzić to w aplikacji pozostaw te od admina a w rejestratorze zostaw fabryczne.
    Gdy i to nie pomoże to telefon do admina niech pomaga, bo prawdopodobnie wina leży po jego stronie, może nie udostępnił połączenia na firewall albo coś innego po stronie informatycznej.
    raffin
    Level 24  
    Jesteś pewien, że jest stały adres IP? Jeśłi nie, to wtedy trzeba albo dopłacić do abonamentu za stałe IP, albo założyć/wykupić usługę w dyndns/noip.
    Jeśli adres zewnętrzmy jest faktycznie taki jak napisałeś, to coś jest nie tak, nie odpowiada na pingi, wiec ciężko Ci będzie się dostać się na rejestrator.
    Jeśli chodzi o porty... Twoim dostawcą jest Orange, więc w czym problem żeby ustawili Ci przekierowanie takich 3 portów i typów jakich potrzebujesz?
    Jeśli masz router Pipeline to w zależności od wersji firmware (kolor menu) możesz sam utworzyć przekierowania.