Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CMD-J70, ładowanie

13 Maj 2005 17:33 1554 9
  • Poziom 10  
    Jeszcze raz- jest tak:

    Sony ładuje baterię, ale tylko do 1 kreski (3,6V).

    -zasilacz sieciowy jest dobry (sprawdzałem 2 różne z nim, efekt ten sam),
    -lampka ładowania świeci,
    -ikonka baterii miga,
    -ładowanie się nie kończy,
    -zenerka jest sprawna,
    -wszystkie styki w telefonie są idealnie wyczyszczone,
    -luty bez zarzutu.

    -bateria daje się naładować do pełnego napięcia zasilaczem 9V 2A.

    Co obstawiacie? Padniętą mimo wszystko baterię, czy może jakieś dziwne uszkodzenie samego telefonu? Co jeszcze mogę sprawdzić? Zamówiłem nową baterię, ale w razie jak na nowej będzie to samo, co robić?
  • Poziom 29  
    a ladowarka jesli nie orginla to wymien na orginal i powinno smiga...
  • Poziom 23  
    juz ten temat byl kilka razy poruszony wejdz na wyszukiwarke.
  • Poziom 10  
    Primo, użyłem wyszukiwarki, obczytałem sporo postów w tym temacie, jeśli jakiś ważny, odpowiadający konkretnie na moje pytanie przeoczyłem, to przepraszam.

    Jeśli chodzi o ładowarkę oryginalną, zakupiłbym ją wiedząc czym różni się od tej którą posiadam. Szukam konkretnych danych. Jakie napięcie wyjściowe i jaką wydajność prądową ma oryginalna ładowarka do Sony? Czy jest to istotnie ładowarka, czy "ładowarka" - zasilacz sieciowy. Na Allegro zakupiłem coś co jest prostym zasilaczem impulsowym. W opisie było, że do Sony J-70. Daje to napięcie ok. 5V i znamionowo 800mA. Sprawdziłem także ładowanie przy użyciu zasilacza o napięciu 6,5V i tej samej wydajności prądowej. Bez efektu. Wydajność prądowa jest ok - napięcie wyjściowe "ładowarki" nie spada podczas ładowania. Napięcie przekraczające 6,8V mogłoby doprowadzić do zwarcia zenerki na wejściu, więc nie sądze, że sens miałoby zastosowanie zasilacza o wyższym napięciu wyjściowym.

    Osobiście podejrzewam, że trafiona jest sama bateria, jeśli ktoś spotkał się z podobnym efektem, niech da znać.

  • Poziom 26  
    Nie zapominaj że bateria posiada w środku układ, który jest odpowiedzialny m.in. za ustawienia zegara (dlatego tylko oryginalne baterie nie "gubią czasu" po wyłączeniu telefonu, a podróbki chociaż coś tam mają w środku to resetują zegar. Traktowanie baterii zasilaczem 9V może ten układ trochę uszkodzić, więc nie jest to zbyt dobre rozwiązanie. Spróbuj naładować taką baterię w innym telefonie jeżeli masz możliwość. Generalnie problem może występować z kilku przyczyn:
    -dioda Zenera / bezpiecznik (sprawdzałeś)
    -nieoryginalna ładowarka / nieoryginalna bateria (oryg. ma 3.9V, ale jak masz nieoryginalną i oryginalną baterię to możesz podmienić płytki z układem)
    -obce NVM - możliwe że ktoś modyfikował soft i wgrał obce. Nie wszystkie NVMy są kompatybilne i częstą przypadłością są problemy z ładowaniem, chociaż dotyczy to zazwyczaj ładowania do 3 kreski.
    Najlepiej pożycz od kogoś oryginalną ładowarkę, jeżeli to nie pomoże pożycz też oryginalną baterię, jeżeli to dalej nie pomoże prawdopodobnie soft był grzebany, odwiedź http://sony.int.pl i poczytaj o zmianie NVM, ale nie sądzę żebyś doszedł aż do tego punktu, miejmy nadzieję że na ładowarce się skończy.
    P.s. ładowarka jak to w telefonach już jest - tylko dostarcza napięcia, telefon sam kontroluje ładowanie.
  • Poziom 11  
    a probowales cos takiego ? : sprawdz najpierw zasilacz powinien ci pokazywac 5V z hakiem potem sprawdz na stykach w telefonie jakie daje napiecie na baterie powinno byc cos kolo 3,6V no i na koniec sprawdz baterie ile ci pokazuje po naladowaniu (czy tam po tej jednej kresce) generalnie tak mysle ze jesli na stykach telefon daje 3,6 to raczej powinna byc wina baterii (tak na chlopski rozum) pozdrawiam

  • Poziom 28  
    witam

    idz do salony germanosa - za darmo zrobia test baterii

    wymien bezpiecznik - taki element z oznaczeniem 12 (najczęsciej)
    nie sprawdzaj - wymien !

    obok masz malutki element wygladajacy jak tranzystor smd (3 nozki) psze na nim 6.8

    wymien
    nie sprawdzaj - wymien

    i wtedy zobacz co dalej z ladowaniem

    pozdro
    Marek
  • Poziom 10  
    Telefon znalazłem jak się gdzieś walał, myślałem że się przyda. Nie mam oryginalnej ładowarki, ale mam coś, co daje 6,5V 800mA.

    Kupiłem nową baterię litowo polimerową, wywaliłem ponad 60zł. Oczywiście, jak się domyślałem - to samo - ładowanie do 1 kreski, po czym dalej nic. Na 1 kresce telefon chodzi całe 15 minut po czym się wyłącza.

    Sprawdzałem napięcie na stykach telefonu z baterią podczas ładowania. Dochodzi do 3.6V. Imo żeby wymusić prąd ładowania (a bateria naładowana powinna mieć 3,9V) napięcie to powinno być ciut wyższe, ale może nie mam racji.

    Teraz jestem w kropce. Nie wiem czy warto w tego złoma ładować kasę dalej. Bo przecież dalej trzeba by kupić kabel serwisowy (mam kabel danych, ale bez MAX-a, więc chyba do niczego się nie przyda). Mógłbym ewentualnie spróbować kupić nową ładowarkę, oryginalną, SONY. Ale co da wymiana jednego sprawnego zasilacza 5V na inny?

    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, myślę że najlepszym wyjściem będzie jednak odwiedzenie najbliższego serwisu GSM. Jeśli nie dadzą go rady zrobić, to może go chociaż wezmą na części...

  • Poziom 28  
    jak juz napisalem wymien te dwa elementy .. a ladowarke najlepiej kup nawet taka za 15 PLN ... 800 mA moze uwalac zenera ne wejsciu w tym telefonie ...

    a napiecie na baterii moze osiagnac nawet 4,4 V

    a i polimerowka do tego telefonu ? moim zdaniem to zbyteczny wydatek. Ale moze rzeczywiscie bedzie lepiej trzymac.

    Pozdro
    Marek
  • Poziom 10  
    z tego co wiem, zenera na wejściu daje się zwykle równolegle, za bezpiecznikiem, żeby przekroczenie dopuszczalnego napięcia spowodowało popłynięcie prądu zwarcia przez bezpiecznik (i zenera). skoro na zenerce jest względem masy 6,5V (napięcie zasilania) - wszystko raczej z nim w porządku. gdyby jedno albo drugie było padnięte - na plusie zenera nie powinno być napięcia zasilania.

    z resztą, teraz to już chyba serwis się będzie o to martwił, daję za wygraną. jeśli go zrobią, to mam nadzieję, że bateryjka polimerowa mi trochę jeszcze posłuży...

    btw, czytałem tu gdzieś o jakiś kulach... jak rozbierałem to ustrojstwo to rzeczywiście rzuciły mi się w oczy takie 2 dość spore kulki wyglądające na cynowe, z drugiej strony płytki gdzie zainstalowane jest złącze baterii. na wygląd wszystko z nimi ok, ale może byłby sens trochę odświeżyć tam lutowanie?