Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PIONEER VSX-409RDS + subwoofer - jaki kupić?

piotrekusz 24 Sty 2015 18:19 1443 21
  • #1 24 Sty 2015 18:19
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Witam drogich forumowiczów. Chciałbym prosić o radę, jak do amplitunera Pioneer VSX-409RDS podłączyć subwoofer i jaki on ma być? Jaki potrzebny do tego jest przewód. Kolejne moje pytanie to czy faktycznie on ma w RMS-ie 80W. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    0 21
  • Sklep HeluKabel
  • #2 24 Sty 2015 18:41
    Pablo1964
    Moderator

    Japońscy producenci podają moc wyjściową przy wysterowanym jednym kanale. W warunkach rzeczywistych jest ona znacznie niższa. Rzeczywistą moc w pewnym przybliżeniu można określić mnożąc pobór mocy przez sprawność wznacniacza (najczęściej około 0,5) i otrzymany wynik dzieląc przez liczbę kanałów.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 24 Sty 2015 19:54
    piotrekusz
    Poziom 9  

    a jak podłączyć ten subwoofer?

    0
  • Pomocny post
    #4 24 Sty 2015 22:49
    Pablo1964
    Moderator

    Subwoofer aktywny podłączasz do wyjścia Subwoofer pre-out.

    0
  • #5 25 Sty 2015 09:12
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Ale jakim kablem? Czy to jest zwykły chinch postaci Y?

    0
  • Pomocny post
    #6 25 Sty 2015 09:32
    idek24
    Poziom 28  

    Tak tym kablem.

    1
  • #7 25 Sty 2015 13:40
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Dziękuje wam Panowie za odpowiedzi, teraz już wiem jak ten problem ma być rozwiązany. Pozdrawiam

    0
  • #8 26 Sty 2015 20:56
    piotrekusz
    Poziom 9  

    A Panowie można podłączyć pod ten amplituner subwoofer Pioneer S-21W? Jaki przewód wtedy trzeba zastosować, bo ten subwoofer ma inne wejście niż jest wyjście w amplitunerze. A kolejne pytanie czy jak go podłącze to czy będzie to grało tak że jak włączę muzykę z laptopa to grają głośniki i subwoofer czy same głośniki np front, a jak film to dopiero wtedy się załączy subwoofer. Ten amplituner ma też opcję dolby prologic i wtedy grają wszystkie głośniki, ale bez tego grają tylko fronty, i się właśnie zastanawiam czy subwoofer też będzie grał.

    0
  • Pomocny post
    #9 26 Sty 2015 21:13
    Pablo1964
    Moderator

    Ten subwoofer ma standardowe wejście chinch opisane jako line-in.

    0
  • #10 26 Sty 2015 22:01
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Czyli tylko wystarczy włączyć w opcjach subwoofer i będzie grał ciągle razem z frontami, jak i zarówno w systemie prologic?

    0
  • #11 31 Sty 2015 23:03
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Mam panowie jeszcze jedno pytanko, mianowicie mam subwoofer nie aktywny, który jest zbudowany z 2 głośników, a amplituner jest od 8 do 16 omów, pytanie brzmi jak mogę go podłączyć, równolegle czy szeregowo ( jak jest w każdej wersji) żeby było dobrze, a podłączyć go chce pod wyjścia głośników np centralnego albo frontów. Doradzicie? Póki co, to jest to podpięte pod głośnik centralny. I wiem że powinien być aktywny ale to jest rozwiązanie na miesiąc.Proszę o pomoc. Subwoofer jest również pioniera jak i amplituner vsx 409rds.

    0
  • #12 31 Sty 2015 23:48
    Pablo1964
    Moderator

    Szczerze? Lepiej go nie podłączać.

    0
  • #13 01 Lut 2015 09:47
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Dlaczego?Czemu uważasz, że jest to złe?

    0
  • #14 03 Lut 2015 17:50
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Chciałbym jeszcze o coś zapytać, uciągnie ten amplituner takie kolumny jak np: M-Audio HCS9950MK2 czy Stereo Eltax Universe, W tych pierwszych zauważyłem inne wejście podwójne, tylko nie wiem co oznacza, trzeba by podpiąć kabel głośnikowy z dwóch kanałów do jednej kolumny?

    0
  • Pomocny post
    #15 03 Lut 2015 20:41
    Pablo1964
    Moderator

    Te wejścia służą do bi-ampingu i bi-wiringu. W innym przypadku powinny pozostać zwarte.

    0
  • #16 09 Lut 2015 19:40
    piotrekusz
    Poziom 9  

    A jakie możecie polecić kolumny do około 700 zł? Pokój ma około 25 metrów kwadratowych? W przyszłości planuje również kupić subwoofer, natomiast amplituner to nadal model pioneera jak wyżej. Myślałem nad Stereo Dynalab SDA 2.8 ( w cenie 500 zł), lub może coś z firmy tonsil. I nie wiem czym się kierować przy ich wyborze, przy czym nie zależy mi na dźwięku podczas oglądania filmu ale przy słuchaniu muzyki. A to głównie pop, disco polo, do rzadkości dance.

    Dodano po 11 [minuty]:

    I dołożę jeszcze że bardzo dużo głośników jest firmy voice kraft? Da się na nich słuchać? Np: komplet kolumn nowych 300 zł, i jak ma się tu cena do jakości?

    Dodano po 41 [minuty]:

    i wpadło mi w oko Skytronic SHFT57B zestaw glosników 2x600W lub Magnat Monitor SUPREME 800 MOCCA, pisze że są połowe tańsze, czy warto?

    0
  • #17 09 Lut 2015 19:53
    Pablo1964
    Moderator

    piotrekusz napisał:
    bardzo dużo głośników jest firmy voice kraft? Da się na nich słuchać?

    Było o tym kilkadziesiąt wątków. Proszę poczytać forum.
    piotrekusz napisał:
    wpadło mi w oko Skytronic SHFT57B zestaw glosników 2x600W (...) czy warto?

    Nie warto.

    0
  • #18 09 Lut 2015 20:45
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Ale dlaczego nie warto np tych magnatów?

    Mógłbym prosić o rozwinięcie wypowiedzi?

    0
  • #19 09 Lut 2015 22:48
    Pablo1964
    Moderator

    Przepraszam, wypowiadałem się na temat Skytronic SHFT57B. Niechcący zaznaczyłem za długi cytat. Już poprawiłem.

    0
  • #20 10 Lut 2015 09:57
    piotrekusz
    Poziom 9  

    A mógłby mi Pan wyjaśnić co może się stać jeżeli do tego amplitunera podłącze kolumny choćby taga harmony które maja średnio 6 omów to spali się wzmacniacz?

    0
  • #21 10 Lut 2015 18:15
    piotrekusz
    Poziom 9  

    Kolumny taga 606 f zakupione,dla mnie jest świetne, basu dość, temat zamkniety

    0
  • #22 10 Lut 2015 18:52
    Pablo1964
    Moderator

    Przy rozsądnym operowaniu regulacją głośności nie powinno się nic stać.

    0