Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vectra b diesel 96 rok - nie dziala pompa paliwa

jakubek1108 25 Jan 2015 17:22 1737 6
    jakubek1108
    Level 8  
    WItam bardzo serdecznie otóż próbowałem odpalić autko i nic podniosłem tylna kanapę (siedzenie) i wypiełem ta kostkę która wchodzi do pompy do tej kostki wlozylem dwa kabelki od kontrolki i nici nie ma prądu zaczłem szukać pod maska i otworzylem pokrywke od dwoch przekaźnikow i jednego bezpiecznika ( ta przy zbiorniczku od chłodziwa) i gruby kabel który dochodził do gniazda przekaźnika żółtego byl przepalony oczywiście "zesztukowałem" kabel i nic nadal nie ma prźdu w tej wtyczce.... ponadto jak "zesztukowałem" i przekręciłem zapłon to słychać takie pstrykanie tego przekaźnika z początku raz pstryknie a później dziwnie pstryka cały czas nierównomiernie proszę o pomoc
    zodiakmenda
    Level 21  
    Przekaźnik jak cyka to jest do wymiany bo cewka w nim nie działa jak należy, zajrzyj w schemat i powoli podawaj prąd na pompe to dojdziesz do miejsca w którym sie traci, na przekaźniku patrzyłeś czy przełącza prąd na pompe? Jeszcze podejrzewałbym uszkodzony sterownik silnika w tych autach te sterowniki nie są najlepsze "mechanicznie".
    damdam

Level 34  
    A kto Ci powiedział że tam jest jakaś pompa ?
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli to 2.0DI (Y20DTL) to w zbiorniku nie ma pompy (jest tylko pływak od wskaźnika poziomu paliwa), jedyną pompą w układzie jest mechaniczna pompa wtryskowa VP-44. W ASO mają specjalną pompkę do odpowietrzania tego układu (włączaną przy filtrze paliwa). Wyjechanie paliwa do 0 lub rozpięcie trawersów przy wtryskach = zapowietrzenie układu. Pompa wtryskowa nie pociągnie sama paliwa, a próby uruchomienia na siłę skończą się zatarciem pompy. Metodami chałupniczymi to można albo popuścić przewody wysokiego ciśnienia przy wtryskiwaczach albo dobrać gumowy korek do wlewu paliwa i napompować przez niego trochę powietrza do zbiornika.
    tzok
    Moderator of Cars
    jakubek1108 wrote:
    skoro nie ma pompy to co jest pod kanapa i wchodzi do zbiornika zasilane prądem?
    Smok z pływakiem i czujnikiem poziomu paliwa.