Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bester 1801 wybija bezpiecznik nadprądowy 20A

25 Sty 2015 17:27 2817 5
  • Poziom 10  
    Witam. Ostatnio zauważyłem, że w wilgotne dni spawając półautomatem "wybija" bezpiecznik nadmiarowo-prądowy 400V 20A char B. Ciekawostką jest to, że bezpiecznik jest umieszczony w budynku mieszkalnym, do garażu idzie przyłącze ziemne 400V 4x10mm2 (w garażu jest rozdział z TNC na TNC-S). W garażu dodatkowo jest zabezpieczenie 400V 16A char C. Do bezpiecznika 20A nie ma podłączonych innych odbiorników niż garaż. Po włączeniu migomatu nie ma żadnego problemu - nie wybija bezpiecznika. Przy spawaniu na zakresie 1, 2, 3 problem nie występuje. Dopiero na zakresie 4 wybija ale nie od razu tylko po ułożeniu kilku cm spoiny i ponownym uruchomieniu spawarki. Zwarcie na linii wykluczam gdyż problem byłby chyba permanentny. Tutaj wedle mojej wiedzy w grę wchodzi przeciążenie. Zastanawiające jest to, że problem do tej pory nie występował. Czy ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał?? Zastanawiam się nad podmianą bezpiecznika 20A B na 20A C. Chyba, że ktoś ma inne sugestie.

    Spawarka - BESTER. (wg producenta zabezpieczenie sieci przy 400V powinno wynosić 16A a przy 230V 25A)
  • Poziom 17  
    Skoro nie wybija "różnicówka" to nie ma upływu w spawarce, natomiast rzeczywiście bezpieczniki są źle dobrane, gdyż B20 wyzwala przy niższym prądzie niż C16.
  • Specjalista - spawarki
    Zgadzam się z przedmówcą.Zabezpieczenia są źle dobrane. Poza tym po wielokrotnym "wyrzuceniu" z powodu przeciążenia esy mają tendencję do wyzwalania się przy niższym prądzie (przegrzanie termobimetalu). To może tłumaczyć, że wcześniej problem nie występował. Kto ma z tym do czynienia na co dzień wie o co chodzi.
  • Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Biorąc pod uwagę powyższe wynika, że podmiana bezpiecznika na 20A char.C jednak powinna załatwić sprawę. Jak wymienię dam znać czy coś się poprawiło.
  • Poziom 26  
    leeroy15 napisał:
    Dziękuję za odpowiedzi. Biorąc pod uwagę powyższe wynika, że podmiana bezpiecznika na 20A char.C jednak powinna załatwić sprawę. Jak wymienię dam znać czy coś się poprawiło.

    Witam. Jeśli tak postąpisz, to pamiętaj, że dwukrotnie podnosisz wartość prądu wymaganą do wyłączenia "bezpiecznika", co bez odpowiednich pomiarów może mieć nawet tragiczne skutki.
    W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy połączenia są odpowiednio dokręcone, następnie wymienić wyłącznik nadmiarowy na taki sam typ czyli 20A charakterystyka B.
    A niedokręcone połączenia możesz mieć zarówno w Besterze, jak i w instalacji.
  • Poziom 10  
    wola napisał:

    Witam. Jeśli tak postąpisz, to pamiętaj, że dwukrotnie podnosisz wartość prądu wymaganą do wyłączenia "bezpiecznika", co bez odpowiednich pomiarów może mieć nawet tragiczne skutki.
    W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy połączenia są odpowiednio dokręcone, następnie wymienić wyłącznik nadmiarowy na taki sam typ czyli 20A charakterystyka B.
    A niedokręcone połączenia możesz mieć zarówno w Besterze, jak i w instalacji.


    Pozwolę sobie dodać jeszcze kilka spostrzeżeń. Bester po podłączeniu do 230V też "wybija" ten bezpiecznik. W garażu 230V jest na innym obwodzie (zab 16A char C) ale wszystko jest połączone do przyłącza zabezpieczonego w domu tym nieszczęsnym 20A. Zabezpieczenie przedlicznikowe zgodnie z przydziałem mocy to 25A, charakterystyki teraz nie podam. To zabezpieczenie nigdy nie wybiło a działa na nim dom i garaż. Jedyne co rzeczywiście sprawdzę w najbliższym czasie to dokręcenie połączeń - wiem, że kiedyś miałem problem z jednym zaciskiem przy FRXie.
    Pozdrawiam.

    Dzisiaj (03.02) sprawdziłem połączenia a właściwie ich dokręcenie. Wszystko zgodnie ze sztuką. Poprawiłem połączenie przy FRXie. Wszystko jeszcze raz dokręciłem. Na żadnym połączeniu nie stwierdziłem okopconej / przypalonej izolacji. Zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A char C. Połączenia we wtyczce Bestera sprawdzone / dokręcone. Połączenia przy transformatorach, stycznikach, przełącznikach posprawdzane / dokręcone. Wszystko wyczyszczone. Końcówka prądowa wymieniona. Gaz osłonowy CO2 - wydajność 12l/min. Podłączyłem wszystko "do kupy" ustawiłem 400V, zakres 4. Nacisnąłem przycisk w rękojeści i nawet nie zajarzyłem łuku. Od razu wyzwoliło zabezpieczenie. Nawet drut nie ruszył - jakby był zakleszczony. Zabezpieczenie nie mogło być "zagrzane" bo pierwsze co dzisiaj uruchomiłem to właśnie BESTER. Ponownie wszystko uruchomiłem. Wyregulowałem docisk drutu, wypuściłem go na zakresie 3. Pospawałem trochę na 3 i przełączyłem na 4. O dziwo dało się spawać około 1 minuty przerywając co jakiś czas spawanie. Po minucie znowu to samo - wyzwolenie tego bezpiecznika. Pozostaje już tylko wykonać pomiary i wymienić na 20A char. C.

    PS.
    Na zakresie 1, 2 i 3 "posmażyłem" :D kilka minut praktycznie bez dłuższych przerw. Wszystko w normie.