Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda 323 1.6 - Ładowanie akumulatora 16V, falujące obroty i temperatura.

disccoo 25 Jan 2015 19:33 3252 31
Testo
    disccoo
    Level 8  
    Witam!
    Posiadam Mazdę 323BG IV, która ostatnio przeszła SWAP silnika z 1.3 na Gaźniku na 1.6 na pełnym wtrysku. Wymieniona została cała wiązka i komputer. Przeciągnięte zostały kable do pompy paliwa (w gaźniku była mechaniczna, potrzebne były jeszcze kable do zasilania pompy w baku). Po podpięciu wszystko grało, samochód chodził na benzynie i przełączał się na gaz (sekwencja) bezproblemowo, jednak powstał jeden problem: Kontrolka od ładowania akumulatora nie przestawała świecić na załączonym silniku. Samochód wyjechał z garażu. Po przejechaniu ok 100m zaczął się dławić, wskaźnik temperatury poszedł do samej góry, po czym zaczął "wariować", obrotomierz się wyłączył, a po chwili też zaczął podskakiwać, słychać było dziwny "syk" z przekaźnika od pompy paliwa.. Samochód zgasł, miał problemy z odpaleniem, czy to na gazie czy benzynie. Okazało się, że ładowanie akumulatora wynosi ok 16v. Od razu został wymieniony alternator wraz z regulatorem napięcia. Alternator ze starego silnika, taki sam, działał bez zarzutów, niestety, sytuacja się nie zmieniła.
    Moje pytanie brzmi: Co może być nie tak? Co mam teraz sprawdzić? Czy to jakieś zwarcie? Czy może przekaźnik do wymiany?
    Proszę o pomoc!
  • Testo
    mod22
    Level 28  
    disccoo wrote:
    niestety, sytuacja się nie zmieniła.

Czyli dalej przeładowywuje? Czy ładowanie OK a elektryka świruje ,bo jeśli tak to przy takim napięciu to mogłeś uszkodzić wiele podzespołów łącznie z cewką zapłonową poprzez bezpieczniki po ECU. Najpierw sprawdź ciśnienie paliwa,iskrę oraz kluczowanie wtryskiwaczy ,ale na samym początku to zabierz się za bezpieczniki i przekaźniki-do sprawdzenia.
    disccoo
    Level 8  
    Tak, dalej przeładowuje. W takim razie jutro będę pisał co i jak. Dziękuję za szybką odpowiedź! :)
    CommonRail
    Level 27  
    Jak z masą silnika?
  • Testo
    disccoo
    Level 8  
    CommonRail wrote:
    Jak z masą silnika?

Mógłbyś doprecyzować? Bo nie bardzo rozumiem.
    CommonRail
    Level 27  
    Silnik ma dobry kontakt z masą budy i baterii? Wszystko Ci świruje przez zbyt wysokie ładowanie. Jak dojdzie do 18v, to popali Ci całą elektronikę, zrób porządek z alternatorem. Żarówka od wzbudzenia jakiej mocy?
    disccoo
    Level 8  
    CommonRail wrote:
    "..."Żarówka od wzbudzenia jakiej mocy?
    Tutaj też niestety nie mam pojęcia co ten termin znaczy. Mechanikiem jest mój brat, ja stoję od strony "szukania rozwiązań i proszenia o pomoc" ^^
    CommonRail
    Level 27  
    Ogólnie to regulator sprawdza napięcie wyjściowe, jak za wysokie, to odcina wzbudzenie, jak za niskie, to odwrotnie. Posprawdzać połączenie żawórką 21W.
    disccoo
    Level 8  
    A czy istnieje możliwość, że gdzieś robi się jakieś zwarcie? Wpinaliśmy się bezpośrednio do przekaźnika od pompy paliwa, z którego było słychać te "syki". Na chwilę obecną wykluczyłem zepsucie regulatora, ponieważ ten, który daliśmy działał bez zarzutów. Ładowanie do chwili "przejechania się" było normalne.
    CommonRail
    Level 27  
    Skoro masz napięcie ładowania 16v to nie jest sprawny. Najpierw ładowanie, potem reszta. Bo będzie wam smażyć każdy przekaźnik jaki włożycie. Syczy, bo jest na 12, a dostaje 16.
    mod22
    Level 28  
    I jeszcze jedno, jeśli się nie mylę to tam alternatorem steruje komputer więc warto prześwietlić instalację za to odpowiedzialną zwłaszcza jak wymieniany był komputer.
    CommonRail
    Level 27  
    Miały 2 rodzaje, jeden zwykły, a drugi sterowany z ECU. Wymienić na zwykły, a ten sterowany wywalić w cholerę. Jakie masz wyjścia na alternatorze?
    disccoo
    Level 8  
    Z alternatora wychodzi kostka na dwa piny. Jakiś "mechanik" (chyba zapalony "didżej") zrobił to na kablach od głośników... Przerobiliśmy to z powrotem na oryginalną wtyczkę.
    CommonRail
    Level 27  
    Masz sterowany z ECU. Trzeba szukać w wiązce uszkodzonego przewodu. ECU porównuje napięcie akumulatora i steruje alternatorem. Podłączone dobrze?
    wywalić ten i dać zwykły i będzie spokój.
    disccoo
    Level 8  
    Podłączone tak, jak miało być, ale tak jak pisałem, wpięliśmy się do kostki od przekaźnika pompy paliwa, żeby był prąd na pompę, więc możliwe, że coś poszło nie tak. W takim razie będziemy szukać i pisać co i jak.
    W tym momencie dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!
    Na forum "Mazdaspeed" nikt nie raczył napisać nawet "Sorry man, masz Mazdę a to forum Mazdy więc... Nie, nie pomożemy Ci", albo "Hehehe, sorki, taki mamy klimat!" :D
    CommonRail
    Level 27  
    disccoo wrote:
    Na forum "Mazdaspeed" nikt nie raczył napisać nawet "Sorry man, masz Mazdę a to forum Mazdy więc... Nie, nie pomożemy Ci", albo "Hehehe, sorki, taki mamy klimat!"

Forum Mazdy jest dość specyficzne. Ich piękne japońskie samochody nigdy się nie psują, zawsze odpalają, a za wzór niezawodności stawiają sobie Mazdę 6 z 2-litrowym dieslu :D Kółko wzajemnej adoracji i tyle.
    disccoo
    Level 8  
    CommonRail wrote:
    Kółko wzajemnej adoracji i tyle.
    Ha! Lepiej bym tego nie ujął! :D W takim razie jutro będziemy pisać ponownie! :D
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Skoro 2 pinowa wtyczka to L , S Sense podać napięcie za stacyjką i koniec.
    Obawiam się że komputer lub aparat zapłonowy nie przeżył tego.
    Przekaźnik to pikuś, prędzej by się stopił niż przepalił uzwojenie.
    disccoo
    Level 8  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Skoro 2 pinowa wtyczka to L , S Sense podać napięcie za stacyjką i koniec.
    Mógłbyś sprecyzować? :)
    disccoo
    Level 8  
    Obawiam się że komputer lub aparat zapłonowy nie przeżył tego.
    Samochód odpala, tylko "świruje" więc komputer i zapłon są sprawne.
    disccoo
    Level 8  
    Mógłbyś napisać jeszcze który to jest ten +15?
    disccoo
    Level 8  
    web69 wrote:
    +12V po zapłonie...

Gdybym mógł prosić o bardziej precyzyjne posty, niż ten który dał kolega :)
    kamiloooxxx
    Level 11  
    +15 to oznaczenia przewodu w którym płynie prąd po przekręcaniu stacyjki. Płynie przez niego 12V dlatego koledzy wyżej napisali +15 i +12V po prostu musisz znaleźć taki przewód którym napięcie płynie dopiero po przekręceniu stacyjki i do niego się wpiąć. Sprawdzisz to miernikiem lub zwykłą kontrolką.
    disccoo
    Level 8  
    Dobrze, teraz wszystko rozumiem :) Myślałem, że "po zapłonie..." oznaczało "Jak się podepniesz, będzie po zapłonie" czy coś w ten deseń. Będę się podpinał jutro, zobaczymy co wyjdzie!
    web69
    Level 32  
    Nic nie podłączaj, zaprowadź auto do fachowca, nie rozumiesz najprostszej terminologii... i wcale nie jestem złośliwy.
    disccoo
    Level 8  
    web69 wrote:
    nie rozumiesz najprostszej terminologii
    Dlatego pytam, bo chcę zrozumieć. Moim fachowcem jest mój brat, mechanik, więc to on będzie to wszystko robił, ja profilaktycznie pytam.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    disccoo wrote:
    Moim fachowcem jest mój brat, mechanik

To co mogliście to już spie..... teraz czas naprawiać.

Więc podłącz ten przewód do S i zobacz czy po zapaleniu zgaśnie łądowanie.
    disccoo
    Level 8  
    To co mogliście to już spie.....
    Dobrze, robi się nieprzyjemnie. Ja nikogo nie krytykuję za jego uwagi i to samo proszę w kierunku mojej osoby. Chciałem tylko porady, dlatego tez napisałem, czy ktoś wie co zrobić. Sprawdzimy Twój sposób i zobaczymy czy "się naprawi".