Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM ThinkPad T41 - samoczynne rozładowywanie się baterii (piszczenie)

krzych8989 26 Jan 2015 07:07 966 2
    krzych8989
    Level 9  
    Witam,
    posiadam laptopa IBM ThinkPad T41. Problem polega na tym, że bateria w tym laptopie samoczynnie się rozładowuje po odłączeniu zasilacza. Dodatkowo ze środka laptopa słychać piszczący dźwięk (tylko podczas odłączonego zasilacza). Podczas rozładowywania dioda baterii mruga. Element, z którego dobiega piszczący dźwięk został oznaczony na rysunku kolorem czerwonym. Jego oznaczenie to: 871M45. Niestety, jakość zdjęcia nie jest najlepsza.
    Proszę o jakieś propozycje rozwiązania tego problemu. Znalazłem podobne tematy na forum z innymi modelami, ale bez rozwiązania.
    Pozdrawiam
    krzych8989
    Level 9  
    Jeśli chodzi o baterię, to nie mam wątpliwości co do tego, że jest sprawna. Testy przeprowadziłem na 2 innych bateriach (z innych Thinkpad'ów), które są sprawne. Efekt był ten sam. Może problem leży w jakimś układzie zasilającym? Tylko nie wiem jak go zidentyfikować.

Właśnie zauważyłem, że komputer traktuje pracę zarówno na zasilaczu jak po jego odłączeniu (z samą baterią) w taki sam sposób. Podczas pracy komputera, po odłączeniu zasilacza, zarówno dioda baterii jak i zasilania nadal świecą. Może ta wskazówka nakieruje na znalezienie przyczyny oraz naprawę usterki.