Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nbox BSLA + Enigma - po wznowieniu zasilania nie pozostaje w trybie standby

mecenario 26 Jan 2015 11:05 3663 6
    mecenario
    Level 10  
    Witam
    Poszukałem dzisiaj troszkę i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie - dlatego proszę Was o pomoc.
    Po kolei: Nbox podłączony jest do listwy + wyłącznik czasowy. Problemem jest to, że w momencie załączenia listwy przez wyłącznik Nbox uruchamia się normalnie - zależało by mi na tym, żeby po takim "wzbudzeniu" przechodził do trybu standby (pomijam kwestię poboru prądu w trybie pracy i standby).

Czy można temu jakoś zaradzić - w ustawieniach nie znalazłem opcji za to odpowiedzialnej.
    Ps. pytanie pomocnicze - czy w trybie standby można całkowicie wyłączyć wentylator, czy może jednak ustawić jakąś (jaką?) niższą wartość.
    Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    To normalny objaw.
    Lekarstwo - Plugin StartupToStandby albo AutoStandby
    mecenario
    Level 10  
    Dzięki! Konkretna odpowiedź - wiem czego szukać. Szybko i na temat - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Co do wentylatora - całkowitego wyłączenia nie polecam, jeśli na 30% jest dalej za głośno to czeka Cię jego wymiana (czyszczenie pomaga, ale na krótko)
    mecenario
    Level 10  
    KIEROWCA_VW wrote:
    Co do wentylatora - całkowitego wyłączenia nie polecam, jeśli na 30% jest dalej za głośno to czeka Cię jego wymiana (czyszczenie pomaga, ale na krótko)

Plugin zaproponowany przez Ciebie spełnił swoje zadanie w 100%. Nbox zachowuje się tak jak chciałem - raz jeszcze dziękuję.
    Co do wentylatora - dyskusja czysto teoretyczna - w białym nboxie (BSKA) nie ma w ogóle wentylatora. W czarnym w standby nie pracuje dysk, głowice etc. Wydawało mi się, że skoro biały podczas normalnej pracy nie potrzebuje wentylatora, to czarny w standby'u też nie.... na czuwaniu pracuje mniej elementów niż w białym podczas pracy ;-)
    Nie jest to problem (praca wentylatora) "rażący" - zastanawiam sie tylko - jeżeli coś nie musi pracować - to może nie powinno.
    Jestem laikiem i bardziej będę bazował na Twojej opinii - dlatego też traktuję ten pot jako "dyskusję czysto teoretyczną".
    Raz jeszcze dziękuję za pomoc
  • Helpful post
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Jeżeli usypiasz dysk (standby nie wyłącza dysku, musisz to sam zrobić w menu, jest tam szereg ustawień od pracy ciągłej do usypiania po kilku sekundach - polecam nie mniej niż 5 minut), jeśli Twój box nie pracuje jako serwer, jeśli nie nagrywasz podczas kiedy box jest w standby to możesz wyłączyć wentylator w standby.
    Jeśli jest inaczej niż powyżej to wentylator powinien pracować. Jest głośny bo pewnie swoje już zrobił i czeka go emeryturka, nowy to koszt kilku złotych za taki sam albo kilkanaście za np. 140x140 przykręcony do górnej pokrywy z wycięciem na głowice.
    mecenario
    Level 10  
    Usypianie dysku ustawione jest na 2 min bezczynności - zmienię więc na 5 min.
    Czy podczas nagrywania nbox nie "ożywa"? nagrywa w standby? (po prostu nie zaobserwowałem... myślałem, że do nagrywania po prostu włączy się "normalnie"..)
    ps. dźwięk wentylatora słychać jedynie nocą, gdy nbox jeszcze nie jest wyłączony z prądu, a aktualnie nie jest nic oglądane - nawet nie bardzo głośno ;-) pytanie na zasadzie: po co ma chodzić jak nie musi ;-)
    Ogólne przesłanie od Ciebie mówi jednak, żeby jednak wentylator był włączony - właśnie tak chyba zrobię.

Ps. widzę, ze masz wiedze na temat tego urządzenia - czy można ustawić nboxa tak, by jego dysk był "dyskiem sieciowym", który udostępniał by zawartość innym urządzeniom? czytałem coś o pluginie "mini DLNA", ale nic konkretnego. Poza tym samego plugina też nie odnalazłem...