Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG 42PC51 Żółty obraz. Po rozebraniu TV i złożeniu brak obrazu!

wojtek12114 26 Sty 2015 16:15 1776 9
  • #1 26 Sty 2015 16:15
    wojtek12114
    Poziom 14  

    Witam!

    Jakiś tydzień temu odkupiłem od sąsiada telewizor marki LG, model 42PC51. Dałem za niego 150zł, ponieważ białe kolory wyświetlał jako żółte. Myślałem, że problemem będzie jakaś drobnostka. Dźwięk oczywiście był OK. W ustawieniach dało się przełączyć TV w inny tryb koloru (dynamiczny), ale wtedy wszystko wyświetlał na różowo. Postanowiłem rozebrać urządzenie w celu zdiagnozowania usterki. Nie znalazłem żadnych widocznych wad, tzn. spuchniętych kondensatorów, spalonych części itp. Nic nie śmierdziało spalenizną. Wszystko było pod grubą warstwą kurzu. Postanowiłem pomierzyć napięcia na poszczególnych podzespołach. Napięcia na zasilaczu zgadzały się, na modułach Y-SUS, oraz Z-SUS również.

    5V= 5V
    VS = 190V
    VA = 60V

    Porozpinałem wszystkie części w celu usunięcia możliwej "nie łączności" na gniazdach, taśmach itp. Gdy wszystko pospinałem i włączyłem TV to ekran nadal był żółty, a na ekranie pojawiły się dodatkowo dwa czarne pasy szerokości ok. 15cm. Ponownie podociskałem taśmy, bo coś musiało definitywnie nie łączyć. Gdy włączyłem TV, to ekran ledwo ledwo się świecił. Dosłownie plamka wielkości 20cm na 20cm jakoś tam ledwo śnieżyła, a reszta była czarna... Ponowne włączenie TV to już czarny ekran.

    Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forach polskojęzycznych co do naprawy tego modelu z podobnymi objawami, ale w żadnym wypadku przez zanikiem obrazu ten nie był żółty.

    Napięcia wyjściowe na zasilaczu w dalszym ciągu są prawidłowe, z tym, że pojawiają się one tylko na moment, ponieważ z tego co czytałem muszą mieć obciążenie, aby miernik wykrywał prąd. Zasilacz moim zdaniem jest sprawny, ponieważ gdy podłączę sztuczne obciążenie (kabel + żarówka 230V) to napięcie cały czas wynosi 188,5V. Napięcie VA = 60V, a 5V = 4,8V

    Telewizor od pewnego czasu gdy ma wszystko podpięte nie chce się włączyć, tzn. 2-3 sekundy słychać jak zasilacz startuje, później się wyłącza. Gdy odepnę płytę Y-SUS to TV "Startuje". Gdy wtyczkę od Y-SUS podepnę "na pół", tzn. tak aby tylko 5V i VA stykało, to TV startuje, słychać jak pracują Y-SUS i Z-SUS (lekko piszczą), ale nic się nie wyświetla (bo nie ma VS). Gdy w czasie pracy docisnę wtyczkę od Y-SUS, to robi się spięcie na niej i TV gaśnie, pali też bezpiecznik od VS (190V). Bezpiecznik VA (60V) ani razu się nie spalił. Oba są na płytce Y-SUS. Robię tak gdy podpięta jest żarówka pod VS. Gdy odepnę żarówkę w czasie pracy TV, to napięcie z 190V rośnie do mniej więcej 230-240V i nagle spada do zera.

    Moje pytanie jest takie. Stwierdzam, że uszkodzony jest moduł Y-SUS, ponieważ ma jakieś zwarcie. Czy jeśli obraz się pojawi po wymianie to nie będzie żółty? Wiem, że nie jesteście wróżkami, ale podpowiedzcie mi który podzespół odpowiada za kolor w tym TV. Bo jeśli mam kupić Y-SUS (jeśli to jego wina), a kolor będzie dalej żółty, to wolę to odłożyć na bok.

    Być może wina leży w czymś innym. Proszę Was o odpowiedź. Nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie, ale podstawy o elektronice znam.

    0 9
  • #2 26 Sty 2015 19:05
    mirex
    Poziom 43  

    wojtek12114 napisał:
    Napięcia wyjściowe na zasilaczu w dalszym ciągu są prawidłowe, z tym, że pojawiają się one tylko na moment, ponieważ z tego co czytałem muszą mieć obciążenie, aby miernik wykrywał prąd.
    wojtek12114 napisał:
    Moje pytanie jest takie. Stwierdzam, że uszkodzony jest moduł Y-SUS, ponieważ ma jakieś zwarcie. Czy jeśli obraz się pojawi po wymianie to nie będzie żółty? Wiem, że nie jesteście wróżkami, ale podpowiedzcie mi który podzespół odpowiada za kolor w tym TV. Bo jeśli mam kupić Y-SUS (jeśli to jego wina), a kolor będzie dalej żółty, to wolę to odłożyć na bo

    Odłóż na bok. Co mogłeś już popsułeś. ;)

    0
  • #3 26 Sty 2015 19:55
    wojtek12114
    Poziom 14  

    Poddać to się nie poddam :) Znalazłem w internecie zestawy naprawcze do tego TV, tzn. zestaw modułów (Y-SUS, Z-SUS, CRTL). Ryzyk fizyk :)

    0
  • #4 26 Sty 2015 20:09
    mirex
    Poziom 43  

    Ok, ok ... jest szansa. :)
    Weź tylko pod uwagę, że każde kolejne dotknięcie tego TV kończyło się coraz gorzej. ;)
    Nie wiem co teraz popsujesz, wymieniając aż trzy moduły na raz? Tyle kabelków, złącz, śrub. ;)

    -1
  • #5 26 Sty 2015 20:23
    wojtek12114
    Poziom 14  

    Już nie rób ze mnie debila... Swoją wiedzę i doświadczenie posiadam, więc radzę oszczędzić sobie takie komentarze... Liczyłem na pomoc, a nie "wyśmiewanie".

    0
  • #6 26 Sty 2015 21:16
    mirex
    Poziom 43  

    wojtek12114 napisał:
    Liczyłem na pomoc, a nie "wyśmiewanie".

    Bardzo przepraszam, nie wyśmiewam, tylko podsumowuję fakty przez ciebie podane.
    wojtek12114 napisał:
    Porozpinałem wszystkie części w celu usunięcia możliwej "nie łączności" na gniazdach, taśmach itp. Gdy wszystko pospinałem i włączyłem TV to ekran nadal był żółty, a na ekranie pojawiły się dodatkowo dwa czarne pasy szerokości ok. 15cm. Ponownie podociskałem taśmy, bo coś musiało definitywnie nie łączyć. Gdy włączyłem TV, to ekran ledwo ledwo się świecił. Dosłownie plamka wielkości 20cm na 20cm jakoś tam ledwo śnieżyła, a reszta była czarna... Ponowne włączenie TV to już czarny ekran.

    Zatem grzecznie sugeruję, że gdy już kupisz, to po prostu zwiększ uwagę przy montażu. Żebyś kolejnych nie musiał kupować.

    0
  • #7 26 Sty 2015 21:48
    wojtek12114
    Poziom 14  

    "Zatem grzecznie sugeruję, że gdy już kupisz, to po prostu zwiększ uwagę przy montażu. Żebyś kolejnych nie musiał kupować."

    Wreszcie jakiś "konkret" :) Dzięki

    Dodano po 26 [minuty]:

    Taka mi myśl przeszła. Nie ważne :) Z TV chyba nie będę się w ogóle bawił. Widzę, po Twoich postach, że znasz się na w tym fachu. Dużo ludzi wystawia te plazmy ze zbitymi ekranami. Swój chciałbym sprzedać (ekran, matrycę). Jest jakakolwiek możliwość sprawdzenia, czy ekran jest sprawny? Czy te objawy pasują do jakiegoś uszkodzenia matrycy ?

    1
  • #8 26 Sty 2015 21:57
    mirex
    Poziom 43  

    wojtek12114 napisał:
    Jest jakakolwiek możliwość sprawdzenia, czy ekran jest sprawny?

    Jest. Na sprawnych modułach.
    wojtek12114 napisał:
    Czy te objawy pasują do jakiegoś uszkodzenia matrycy ?

    Na podstawie lakonicznego opisu?
    wojtek12114 napisał:
    ponieważ białe kolory wyświetlał jako żółte.

    No to nie bardzo pasują.

    No i zasilacz masz podobno sprawny. Ewentualnie do drobnej "renowacji". Też "parę groszy".

    0
  • #9 26 Sty 2015 21:59
    wojtek12114
    Poziom 14  

    Dzięki wielkie ! :)

    0
  • #10 01 Lut 2015 00:10
    wojtek12114
    Poziom 14  

    Wadliwe okazały się Y-buffery, które spowodowały uszkodzenie półprzewodników STK795-813 i STK795-814 (Hybrydy na modułach Y-SUS i Z-SUS). Za żółty obraz odpowiadała płyta główna (moduł z gniazdami wejściowymi np. EURO, HDMI, PCI).

    1