Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant VC 206/5-5 1F - Zaawansowane sterowanie kotłem

pawelec5 26 Jan 2015 19:39 2409 1
Buderus
    pawelec5
    Level 17  
    Witam,

W połowie roku planujemy się wprowadzić do nowego domu. Potrzebuje porady od doświadczonych forumowiczów na temat sterowania kotłem kondensacyjnym Vaillant.

Dom będzie ogrzewany z kilku źródeł:

1. Kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny
    2. Kominek z płaszczem wodnym
    3. Tzw. śmieciuch - kocioł na paliwo stałe.

Odbiory są podzielone na 3 grupy (3 pompy)
    1. Grzejniki piętro
    2. Podłogówka parter z podmieszaniem
    3. Zbiornik CWU

Żeby to wszystko udało się jakoś zgrać postanowiłem zastosować sprzęgło hydrauliczne i po rozmowach kolega już coś takiego zastosował i jest zadowolony.

Do sterowania tym całym systemem postanowiłem napisać program i stworzyć własny sterownik obsługiwany z Windowsa.

1. Każda podłogówka posiada swój czujnik temperatury i własny siłownik na rozdzielaczu.
    2. Każde pomieszczenie ogrzewane z grzejnika również posiada temp i siłownik na rozdzielaczu
    3. Pompy kotłowni sterowane ze sterownika centralnego
    4. Kominek będzie posiadał własny sterownik (obsługa przepustnicy powietrza i pompy)

Czyli reasumując chciałem żeby wszystkim rządził mój sterownik centralny.
    Zmiana temperatur w pomieszczeniach(dzień-noc), temperatur podłogówek, temperatura zbiornika CWU itd...

Przykłady:

1. min 1 strefa grzejniki uruchamia pompę CO
    2. min 1 strefa podłogówki uruchamia pompę Podłogówki
    3. Spadek temp na zbiorniku CWU uruchamia pompę CWU itd...

Wydawało mi się wszystko proste do czasu jak zacząłem się rozglądać za kotłem gazowym...

I teraz pozwolę sobie zadać Wam pytania:

1. Jakie rozwiązanie polecilibyście do sterowania ogrzewaniem z kotła gazowego w wyżej opisanym systemie

2. W jaki sposób można rozwiązać ogrzewanie CWU z kotła gazowego. Paląc w kominku czy śmieciuchu temperatury są wysokie i nie ma problemu a co z gazowym?

Czy taki kocioł posiada jakieś wejścia cyfrowe umożliwiające np:
    a. podanie sygnału 1 załączy kocioł w tryb CO
    b. podanie sygnału 2 załączy kocioł w tryb CWU
    c. lub wyjścia informujące mnie że przełączył się w tryb CWU i należy wyłączyć pompy CO i PODŁOGÓWKI.

3. Czy posiada jakieś wejście umożliwiające wyłączenie go gdy rozpalamy w kominku lub jak on się zachowa gdy dostanie medium cieplejsze?

Jak proponujecie to rozwiązać te moje zagadki.

Pozdrawiam wszystkich.

Wklejam poglądowy projekt kotłowni.
    Vaillant VC 206/5-5 1F - Zaawansowane sterowanie kotłem
  • Buderus
    pawelec5
    Level 17  
    Nikt parę słów nie napisze??? Hmmm