Witam,
W połowie roku planujemy się wprowadzić do nowego domu. Potrzebuje porady od doświadczonych forumowiczów na temat sterowania kotłem kondensacyjnym Vaillant.
Dom będzie ogrzewany z kilku źródeł:
1. Kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny
2. Kominek z płaszczem wodnym
3. Tzw. śmieciuch - kocioł na paliwo stałe.
Odbiory są podzielone na 3 grupy (3 pompy)
1. Grzejniki piętro
2. Podłogówka parter z podmieszaniem
3. Zbiornik CWU
Żeby to wszystko udało się jakoś zgrać postanowiłem zastosować sprzęgło hydrauliczne i po rozmowach kolega już coś takiego zastosował i jest zadowolony.
Do sterowania tym całym systemem postanowiłem napisać program i stworzyć własny sterownik obsługiwany z Windowsa.
1. Każda podłogówka posiada swój czujnik temperatury i własny siłownik na rozdzielaczu.
2. Każde pomieszczenie ogrzewane z grzejnika również posiada temp i siłownik na rozdzielaczu
3. Pompy kotłowni sterowane ze sterownika centralnego
4. Kominek będzie posiadał własny sterownik (obsługa przepustnicy powietrza i pompy)
Czyli reasumując chciałem żeby wszystkim rządził mój sterownik centralny.
Zmiana temperatur w pomieszczeniach(dzień-noc), temperatur podłogówek, temperatura zbiornika CWU itd...
Przykłady:
1. min 1 strefa grzejniki uruchamia pompę CO
2. min 1 strefa podłogówki uruchamia pompę Podłogówki
3. Spadek temp na zbiorniku CWU uruchamia pompę CWU itd...
Wydawało mi się wszystko proste do czasu jak zacząłem się rozglądać za kotłem gazowym...
I teraz pozwolę sobie zadać Wam pytania:
1. Jakie rozwiązanie polecilibyście do sterowania ogrzewaniem z kotła gazowego w wyżej opisanym systemie
2. W jaki sposób można rozwiązać ogrzewanie CWU z kotła gazowego. Paląc w kominku czy śmieciuchu temperatury są wysokie i nie ma problemu a co z gazowym?
Czy taki kocioł posiada jakieś wejścia cyfrowe umożliwiające np:
a. podanie sygnału 1 załączy kocioł w tryb CO
b. podanie sygnału 2 załączy kocioł w tryb CWU
c. lub wyjścia informujące mnie że przełączył się w tryb CWU i należy wyłączyć pompy CO i PODŁOGÓWKI.
3. Czy posiada jakieś wejście umożliwiające wyłączenie go gdy rozpalamy w kominku lub jak on się zachowa gdy dostanie medium cieplejsze?
Jak proponujecie to rozwiązać te moje zagadki.
Pozdrawiam wszystkich.
Wklejam poglądowy projekt kotłowni.

W połowie roku planujemy się wprowadzić do nowego domu. Potrzebuje porady od doświadczonych forumowiczów na temat sterowania kotłem kondensacyjnym Vaillant.
Dom będzie ogrzewany z kilku źródeł:
1. Kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny
2. Kominek z płaszczem wodnym
3. Tzw. śmieciuch - kocioł na paliwo stałe.
Odbiory są podzielone na 3 grupy (3 pompy)
1. Grzejniki piętro
2. Podłogówka parter z podmieszaniem
3. Zbiornik CWU
Żeby to wszystko udało się jakoś zgrać postanowiłem zastosować sprzęgło hydrauliczne i po rozmowach kolega już coś takiego zastosował i jest zadowolony.
Do sterowania tym całym systemem postanowiłem napisać program i stworzyć własny sterownik obsługiwany z Windowsa.
1. Każda podłogówka posiada swój czujnik temperatury i własny siłownik na rozdzielaczu.
2. Każde pomieszczenie ogrzewane z grzejnika również posiada temp i siłownik na rozdzielaczu
3. Pompy kotłowni sterowane ze sterownika centralnego
4. Kominek będzie posiadał własny sterownik (obsługa przepustnicy powietrza i pompy)
Czyli reasumując chciałem żeby wszystkim rządził mój sterownik centralny.
Zmiana temperatur w pomieszczeniach(dzień-noc), temperatur podłogówek, temperatura zbiornika CWU itd...
Przykłady:
1. min 1 strefa grzejniki uruchamia pompę CO
2. min 1 strefa podłogówki uruchamia pompę Podłogówki
3. Spadek temp na zbiorniku CWU uruchamia pompę CWU itd...
Wydawało mi się wszystko proste do czasu jak zacząłem się rozglądać za kotłem gazowym...
I teraz pozwolę sobie zadać Wam pytania:
1. Jakie rozwiązanie polecilibyście do sterowania ogrzewaniem z kotła gazowego w wyżej opisanym systemie
2. W jaki sposób można rozwiązać ogrzewanie CWU z kotła gazowego. Paląc w kominku czy śmieciuchu temperatury są wysokie i nie ma problemu a co z gazowym?
Czy taki kocioł posiada jakieś wejścia cyfrowe umożliwiające np:
a. podanie sygnału 1 załączy kocioł w tryb CO
b. podanie sygnału 2 załączy kocioł w tryb CWU
c. lub wyjścia informujące mnie że przełączył się w tryb CWU i należy wyłączyć pompy CO i PODŁOGÓWKI.
3. Czy posiada jakieś wejście umożliwiające wyłączenie go gdy rozpalamy w kominku lub jak on się zachowa gdy dostanie medium cieplejsze?
Jak proponujecie to rozwiązać te moje zagadki.
Pozdrawiam wszystkich.
Wklejam poglądowy projekt kotłowni.