Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin!

DjExit 26 Jan 2015 23:06 34992 23
    DjExit
    Level 23  

Witam szanownych koleżanki i kolegów. Piszę aby ostrzec Was przed kupowaniem tanich lokalizatorów "trackerów GPS", które łatwo znaleźć na Aliexpressie ale też pojawiają się ostatnio na naszym rodzimym Allegro. Urządzenia te można znaleźć wyszukując frazy "GPS Tracker", "Vehicle Tracking", "SMS GPS GPRS Mini Tracker" itp. Kosztują od 10$ do 15$ za sztukę, co wydawało mi się niezłą okazją, zważywszy, że w Polsce trzeba zapłacić co najmniej 100zł za podobne urządzenie.

Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin!

Zakupiłem takie urządzenie i po 7 dniach (cud normalnie) odebrałem przesyłkę z Chin. Niestety ekscytacja towarzysząca odpakowaniu i uruchamianiu urządzenia szybko opadła, kiedy konfigurując urządzenie za pomocą SMSów zwróciłem uwagę, że w instrukcji nie ma żadnej wzmianki o konfiguracji dostępu do internetu (APN i te sprawy).. Po dalszej lekturze szybko okazało się, że w ogóle liczba opcji i poleceń wydawanych przez SMSy jest dość uboga, a co więcej mimo, że na obudowie jak byk jest napis "GPS Vehicle Tracker" to w samej instrukcji nie ma ani razu słowa "GPS". Postanowiłem rozebrać urządzenie i zobaczyć znajdę wewnątrz. Niestety oględziny potwierdziły moje obawy - Nie ma modułu GPS!! Jedynie mikrokontroler Mediatek ARM i kilka mniej znaczących układów.
    Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin!
    No nic, dokończyłem konfigurację zgodnie z instrukcją i testy wykazały, że ten "Tracker" potrafi jedynie wysłać sms z lokalizacją urządzenia określoną na podstawie stacji bazowych :cry:, dodatkowo pełni rolę"podsłuchu", bo jeśli zadzwonimy na numer włożonej do niego karty sim to po kilku sygnałach urządzenie odbierze i słyszymy co się dzieje w zasięgu trackera..

Na płytce znajduje się jakieś tajemnicze gniazdo, którego przeznaczenia nie znam. Znalazłem też w internecie instrukcję od jakiegoś innego chińskiego trackera z tymi samymi poleceniami co w moim plus kilkanaście innych. Niestety te dodatkowe polecenia (m.in. ustawienie APN) nie działają. W mojej instrukcji jest wzmianka o stronie internetowej gdzie można na żywo śledzić położenie urządzenia. Cóż, dane do logowania są poprawne ale co z tego skoro to kolejne oszustwo.. Niby jak urządzenie ma się zaraportować na chińskie serwery nie mając skonfigurowanego połączenia przez GPRS, zresztą co to da jak dokładność na podstawie stacji bazowych jest tragiczna..

Na koniec cała instrukcja:
    Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin!
    Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin! Oszustwo! - Uwaga na tanie lokalizatory "GPS" z Chin!

Podsumowując, ostrzegam wszystkich chcących się połasić na tani tracker GPS. Ja chciałem zabezpieczyć swój samochód (wg statystyk najczęściej kradziony samochód w Polsce) i się niestety przeliczyłem. Tutaj jeszcze link do snapshota z aukcji:
    http://www.aliexpress.com/snapshot/6447141521.html?orderId=65404544532435

Pozdrawiam
    DjExit
    mickpr
    Level 39  
    Oj kolego... Trzeba dokładnie (10 razy) przeczytać zanim się coś kupi na AliExpress.
    Nigdzie nie jest wprost napisane, że jest w środku GPS.
    To praktyka często spotykana również na Allegro.
    Niemniej jednak - dziekuj(ę/emy) za ostrzeżenie.

P.S.
    Podobne ostrzeżenie odnośnie akumulatorków z Allegro, na które skusił się kolega, a które mi wydawało się podejrzane (pojemność akumulatorka AA = 4800mAh).
    Realna zmierzona pojemność okazała się o rząd wielkości mniejsza (240-260 mAh), a więc 20 razy mniejsza.
    DjExit
    Level 23  
    Napisałem do sprzedawcy z prośbą o wyjaśnienie jak mam zaprogramować APN, żeby korzystać z trackingu przez stronę internetową. Cóż, otrzymałem następującego maila:
    Quote:
    hi my dear friend,
    this is Elaine from johann store, here's giving you the instruction of the tracker. hope it can help you.
    If you have any query, please message me freely, we will do my best to solve it well ,thanks!
    Best regards and have a nice day:)
    Your Sincerely,
    Elaine
    DjExit
    Level 23  
    Niestety tak jak piszesz to szmelc... Wewnątrz jest jeden układ scalony który jest mikrokontrolerem stosowanym w tanich chińskich telefonach komórkowych z przed kilku lat i nic więcej.. Potrafi to jedynie dzwonić (czyli działa jak podsłuch) i wysłać "lokalizację" z danych które otrzymał od stacji bazowej BTS... Czyli w najlepszym przypadku poda ci prawidłowa pozycję jeśli masz BTSa na dachu swojego domu :D Niestety za lokalizator który na prawdę działa trzeba nawet w chinach zapłacić ok 25$.
    zbila
    Level 11  
    Kupiłem kilka lat temu GPS tracker z możliwością sterowania wyjściami. Jak się okazało była to podróbka urządzeń firmy XEXUN. Do zestawu była podłączona płytka CD oraz kabel ale w żaden sposób nie udało mi się połączyć z urządzeniem a płytka gdzie miał być program do ustawień była pusta. Parametry po wielkich problemach udało się ustawić za pomocą wysyłanych do urządzenia smsow. Udało się ustawić wysyłanie pozycji ale nie udało się z kolei sterować z tego urządzenia podłączonymi przekaźnikami. Po przesłanym smsie o zmianie stanu -załączane było na 1s. Ogólnie przepłaciłem i urządzenie aktualnie zalega gdzieś w szafie: korzystam z bardziej zaawansowanych urządzeń, ktorych cena jest zbliżona do tej podróbki.
    Norfnet
    Level 13  
    Model 08 ma GPS i jest w takiej samej obudowie. Model 05 to niestety tracker działający w oparciu o nadajniki GSM.Owszem wykorzystuje łączność GPRS do komunikacji z serwerem ale niestety większość chińskich stron do śledzenia nie ma map Europy.Aby zobaczyć swój tracker na mapie należy najpierw ustawić APN.
    Np. wysyłając komendę SMS-em APN,internet,internet,internet# co daje informację- apn,user,hasło.Potem wystarczy się zalogować na stronie np. gps902.net i widać że tracker jest online. Aby sie zalogować trzeba wpisać imei urządzenia i wpisać hasło 123456
    demonstrator
    Level 10  
    Właśnie przetestowałem to urządzenie i jestem w sumie zadowolony . Nie jest tak dokładne jak z modułem GPS ale za cenę 36 zł mimo wszystko lepiej mieć niż nie mieć nic. Poza tym sądzę że moduł GPS będzie pobierał więcej prądu - i akumulatory starczą na dłużej.
    Czy ktoś może próbował flashować urządzenie i dołączać moduł gps ?
    sq9uu
    Level 2  
    Ja użyłem starego telefonu kom z odbiornikiem GPS który leżał nie używany w szufladzie .Czyli posiadamy tel kom z odbiornikiem GPS -dokupiłem kartę za 5 zł w wirgin mobile załadowałem do tel kom wgrałem program opis na stronie kol Wojtka ,wpisujemy w google 161WT001 wchodzimy na stronę Wojtka i po prawej u góry jest klikany link APRS-IS for Android klikamy go i postępujemy zgodnie z instrukcją ,jest tam programik do generowania haseł więc wybieramy sobie np pseudonim pod którym będziemy widoczni na mapie cbaprs.de zresztą zajrzyjcie na tą mapę wpisując to w google . I mając wygenerowane hasło do naszego pseudonimu wpisujemy po kolei to do program na tel ,program był darmowy nie wiem jak teraz ja mam wgrany za darmo program U2APRS mam też APRSISMO , mam też APRSdroid i w każdym programie wybieramy serwer i wszystko po kolei podobnie skonfigurowane jak w opisie Wojtka więc wszystkie programy mi działają ,w sumie to teraz obojętnie który w tel kom klikam i jestem widoczny na mapie cbaprs.de .Dokupiłem zasilacz w sklepie elektronicznym za 9 zł który daje nam z np 12 V od 3 V regulowane w górę czyli zasilacz jest zasilany od 3 V do 37V i daje na wyjściu od 3V do 30V chodzi mi by podpinając się pod instalację w samochodzie 12V wyregulować go np na 3,9 V i podpiąłem się bezpośrednio zasilaczem pod tel kom czyli telefon non stop jest zasilany w samochodzie z instalacji samochodowej ,telefon i kabel zasilający tak ukryłem by nie był widoczny np dla złodzieja a w miarę dobrze widział sygnał satelit GPS i był w miarę łatwy dostęp do niego np chcąc raz na miesiąc go doładować za 5 zł zresztą można to zrobić przez internet nie wyjmując tel kom .Teraz za 5 zł miesięcznie mam monitorowany samochód jeśli by ktoś go ukradł widzę na cbaprs.de w której stodole stoi hi hi jedyny mankament aplikacji to to ze jestem widoczny dla wszystkich którzy zajrzą na cbaprs.de .Ale przyznajcie niewielu was wiedziało do tej pory o mapie cbaprs.de .Pozdrawiam i życzę miłej zabawy
    sq9uu
    Level 2  
    Oj nie wiem ,wiec nie zabieram głosu w tej sprawie ,ja nie posługiwałem się trackerem GPS więc nie mam wiedzy o nim ale jęśli w trackerze GPS wpisuje się gdzieś w menu na jaki serwer to ma wysyłać informację to chyba nie stoi nic na przeszkodzie żeby wpisać serwer cbaprs.de a port 27235 i spróbować
    zoltar_vero
    Level 12  
    Cóż. Mam tą zabaweczkę z postu i hmm, dokładność według BTS, jest mówiąc kolokwialnie słaba... Jeśli chodzi o funkcje podglądu na mapie, to obecnie są 3 możliwości: http://www.gps903.net w wersji PL :O, oraz poprzez apkę GPSONE, potrafi wysłać także sms z linkiem do strony. W chwili obecnej Google Map, lub OpenStreetMaps.
    djbartek
    Level 14  
    Cześć. Tracker odpowiada mi współrzędnymi 0.0000, 0.0000. Mapy nie potrafią wtedy wskazać lokalizacji. Tracker odpowiada na niektóre komendy. W instrukcji nie jest napisane jak można ustawić hasło i login do strony www.gps958.com. Na opakowaniu nie mam podanego numeru IMEI. Możecie podać jakieś wskazówki? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
    Norfnet
    Level 13  
    Współrzędne wskazują że tracker nie ma sygnału GPS.
    Jaki to model? Jakieś foto lub źródło gdzie kupiłeś?
    djbartek
    Level 14  
    Cześć. Model GF-07. Kupiony na Ali. Foto:

Norfnet
    Level 13  
    Nie zadziała w Polsce.Niestety to lnie jest lokalizator GPS. To lokalizator LBA działający w oparciu o nadajniki GSM co u nas nie działa.
    W opisie na Ali masz w specyfikacji : Pozycjonowanie GSM co 25 s.
    Niestety ale nic nie zrobisz. GPS to tylko nazwa.
    djbartek
    Level 14  
    Cześć. Czyli nie da się go używać nawet jako lokalizatora działającego po BTSach? Kolega zoltar_vero pisze, że działa podgląd lokalizacji na stronie http://www.gps903.net. Co trzeba zrobić cy ten GF-07 działał jako lokalizator na BTSach? Jak założyć hasło, skąd wziąć numer IMEI? Pozdrawiam.
    Norfnet
    Level 13  
    Możesz podać link do Ali ?
    Czy dostałeś jakąś instrukcję z komendami?
    kera.p
    Level 9  
    Witam,

a jaki miniaturowy gps byście polecali żeby działał u nas? Może jest coś jeszcze mniejszego?
    Niestety też kupiłem 07 model i właśnie go wyrzucam do kosza...

Pojawiło się coś takiego jak: GF-09 i jest już droższy,
    w opisie ma AGPS - cokolwiek to znaczy?:

- zdalny odbiór,
    - zdalne nagrywanie,
    - zwrotne sterowanie głosowe,
    - nagrywanie sterowania głosem,
    - mikrofon krzemowy HD WiFi + pozycjonowanie LBS + AGPS,
    - śledzenie w czasie rzeczywistym,
    - ślady historyczne,
    - alarm antywłamaniowy wibracyjny,
    - ogrodzenie elektroniczne,
    - wbudowany silny magnetyzm,
    - wiele trybów oszczędzania energii,
    - alarm niskiego poboru mocy,
    - zdalne włączanie / wyłączanie AAP + terminal komputerowy + operacja krótkiej wiadomości.

Arek
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Ja, od prawie roku, używam takiego lokalizatora.
    Kupiłem na ali za niecałe 50 pln i jak dla mnie wystarcza. Co prawda nie ma jakiś rozbudowanych funkcji, dodatkowych wyjść, itp. , ale działa.
    Jeszcze jedna ważna sprawa, oczywistym jest, że lokalizator wymaga karty SIM z dostępem do internetu. Wybierając jednak operatora karty SIM trzeba zwrócić uwagę na minimalną jednostkę taryfikacji pakietu internetu. Miałem przypadek, że lokalizator wykorzystał w ciągu jednego dnia pakiet 1GB tylko dlatego, że minimalna jednostka taryfikacji była 500kB. Czyli każdorazowe wysłanie lokalizacji na serwer zajmujące 2kB zabierało z pakietu 500kB. Problem oczywiście nie dotyczy kart SIM z nielimitowanym dostępem do internetu.

Pozdrawiam.
    Dawidcopper
    Level 5  
    A czy ktos z was sprawdzal jak dziala podsluch?juz pal licho lokalizacje,ale wiem ze te urzadzonka maja mikrofony,czy to wogole dziala?