Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Estradowe KWACZORA 200W

Kwaczor 14 May 2005 10:20 15993 30
Computer Controls
  • Tym razem przedstawiam jedne z pierwszych moich kolumn. Powstały z myślą o graniu na imprezach, jako samodzielne zestawy. Ich budowa rozpoczęła się, kiedy jeszcze nie znałem programów symulacyjnych, moja wiedza opierała się głównie na książkach i poprzednich mniej lub bardziej udanych konstrukcjach. W związku z tym kolumny przeszły szereg modyfikacji, ale po kolei.

Kolumna została zbudowana na bazie głośników TONSIL GD 30/100. Ale głośniki starego typu, co widać na zdjęciu. Wizualnie zostały poprawione. Na niebieskawe membrany zostały naniesione 3 warstwy czarnego lakieru i jedna bezbarwnego. Trudno powiedzieć, jaki to ma wpływ na dźwięk, bo nie porównywałem nigdy pomalowanych z nie pomalowanymi. Za to efekt wizualny jest teraz znacznie ciekawszy. Na zakończenie została wklejona większa kopułka ochronna, także czarna.

Obudowa jest wykonana z płyty wiórowej 18mm, ze wzmocnieniami chyba trochę przesadnymi. Oceńcie na zdjęciach. Ich objętość wewnętrzna to niecałe 90 litrów. Jak na 2 głośniki 30cm to może być trochę mało, ale daje tym kolumnom sporą dynamikę.

Wersja pierwsza.
    Początkowo w obudowie znajdowały się tylko te 2 głośniki, a uzupełnieniem kolumny była nadstawka z jedną tubą i trzema głośnikami wysokotonowymi. Wszystkie przetworniki piezo. Wymagało to zawsze osobnego podłączenia nadstawek i było trochę kłopotliwe. Zwrotnica znajdowała się w nadstawce i obejmowała tylko gałąź wysokotonową. Obudowa miała jeden wydech o średnicy ok 7cm i długości 10cm. Dawało to strojenie na około 28Hz (sprawdziłem jak już znałem programy).

Kolumna zjeździła sporo imprez grając w salach, na dworze, samodzielnie i z dodatkowymi basami. Nigdy nie zdarzyło się, żeby zawiodła. Mieliśmy nawet taki patent, że tuba wysokotonowa była odłączana w pomieszczeniach. Trzy gwizdki były wystarczające. Natomiast na dworze tuba była dodatkowo załączana, co dawało odpowiedni zapas wysokich tonów.

Czas jednak biegł, ja się dokształcałem z zakresu projektowania kolumn. Przyszedł w końcu czas na modernizację. Założenie było takie, żeby wszystkie przetworniki umieścić w jednym pudle, zmienić wysokie tony. Wybór padł na chwalone i tanie głośniki TONSIL GDWT 12/19/100-FP. Takie też zostały zamówione, a że kolumny stały na warsztacie, to zacząłem trochę eksperymentować ze strojeniem. Najlepszy efekt osiągnąłem wyjmując po prostu wydech. Powstał otwór o głębokości około 2cm i średnicy około 8. Dawało to strojenie na 50Hz. Porównanie jednej kolumny z usuniętym wydechem i jednej z założonym nie dało żadnych złudzeń. Wyższe strojenie dawało spory zysk skuteczności w dolnym zakresie pasma i w sposób widoczny gołym okiem zmniejszało wychylenie kolumn. Obecnie ich wytrzymałość mocową określam na większą od mocy elektrycznej, którą mogą przyjąć (oczywiście w zakresie użytecznego pasma). Wytłumienie jest na tylnej ścianie. Kilka centymetrów watoliny do ocieplania kurtek zakupionej w sklepie krawieckim.

Obecna konfiguracja:
    2x GD30/100 – 8ohm
    1x GDWT 12/19/100 – 8ohm.

Głośniki basowe łączone równolegle, gwizdek podłączony przez zwrotnicę 12dB/okt, bez żarówki. Uznałem, że sama róznica impedancji (basowe 4ohm, wysoki 8ohm) daje dodatkową ochronę. Elementy w zwrotnicy to kondensatory 2,2uF i cewka 0,4mH.
    Pozostaje słowo na temat wykończenia. Terminal przyłączeniowy toleruje przykręcane kable. Takie kiedyś głownie stosowałem. Obecnie używam speakonów, ale nie będę już wymieniał terminalu. Na zewnątrz szara wykładzina, rączki plastikowe, dość spore. Narożniki też plastikowe i niestety wciąż któryś z nich jest uszkodzony. Teraz już ich nawet nie wymieniam.

Kolumny grały już w przeróżnych zastosowaniach i zawsze wychodzą obronną ręką. Ostatnio nawet nagłaśniały zestaw perkusyjny!. Właściwie wrosły we firmę i ciężko sobie wyobrazić rozstanie z nimi. Nagłośnienie jednak się rozrasta i czas będzie się z nimi pożegnać. Myślę ze i następnemu użytkownikowi będą służyły dobrze.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Kwaczor wrote 2595 posts with rating 36, helped 186 times. Live in city Leszno Poznań. Been with us since 2003 year.
  • Computer Controls
    J. S.
    Level 27  
    Właściciela nie znam, ale słyszałem tą konstrukcję w akcji :-) Muszę przyznać, że kolumienki grają bardzo ładnie, gładko - moim zdaniem lepiej (może nie głośniej) od LDMów C-151-250 (albo podobnych, może starszego typu, oznaczeń nie przeczytałem) [ http://www.musiccenter.com.pl/oferta/kolumny.html ]. Po prostu miodzio! Zastosowane były do nagłośnienia stopy perkusji i sprawdzily się :-) -> mocny kick i wystarczająca ilość dołu.
    _eddie_
    Level 33  
    pytanie: Jak , gdzie i za ile mozna dopasc te loga peavey`a ? Ja szukam , pytam sie po sklepach i salonach ale zawsze mnie odprawiaja z kwitkiem :|
    Hefajstos
    Level 35  
    Fajny sprzęt, tylko niebieskawych membran szkoda;)
    No i myślę, że wypowiedź z linkiem do JRXów dobitnie udowodniła klasę Tonsilu i totalny brak klasy tanich JBLów...

--
    Hefi

PS: Nie mam nic przeciwko JBLowi, jednak nie za tą cenę - Vertec, MPro, MR czy SRx - proszę bardzo:)
    J. S.
    Level 27  
    Panie, jakbyś czytał Pan uważniej to byś doczytał, że porównywałem do LDMów. A tanich JBLi nie słyszałem... ;)
    Hefajstos
    Level 35  
    http://www.musiccenter.com.pl/oferta/kolumny.html
    Chodziło mi o tego linka - na górze są JBLe. Słuchałem SF-15, 25 i JRX-25, są niezłe na dyskotekę, ale przy dużej głośności z rocka robią kaszanę bez arykulacji. Miałem okazję porównać sobie Soundmany sm152 (1150zł) i sf-15 (1600zł) i zdecydowanie wolał bym kupić Soundmany (albo chociażby LDMy;) )

--
    Hefi
    Kwaczor

Logo jest odkrecone z jakis starych kolumn. Nowego nie widzialem,ale tez i nie szukalem.
  • Computer Controls
    si.wy
    Level 2  
    Do Kwaczor: a możesz podać wymiary tych głośników? Będę wdzięczny.
    si.wy(malpa)op.pl
    Kwaczor

Tak rzucam z pamieci troche, ale wewnetrzbe to jest jakies 30 głebokość, 80 wysokość i 40 szerokość
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Te kolumny są baardzo głośne ze względu na głośniki, ja chcę też zrobić podobne kolumny na 2xGDS 30/100.

Moderated By tomaszo:

To jest wlasnie przyklad postow, ktore mnie najbardziej dobijaja! Najpierw jakies stwierdzenie, ktorego lepiej, zeby nie bylo, potem sakramentalne : "ja chce tez zrobic takie tylko inne". OSTRZEZENIE!

dj waryjot
    Level 14  
    Kwaczor - mógłbyś podać jakiś projekcik kolumn??
    i gdzie moge kupić takie głośniki (przez internet)??
    prosze o pomoc
    mam zaufanie do tonsila
    Kwaczor

To są używki. Można czasami to kupić na allegro. A po projekt zapraszam na moją stronkę. Lada dzien się pojawi.
    dj waryjot
    Level 14  
    a nowych takich nie znajde?? =((
    bocian90
    Level 27  
    Znajdziesz ale nowe są bardzo drogie i nie opłaca (tak mi się wydaje) ich kupować bo w tej cenie można dostać produkty o wiele lepszych firm.
    www.protonsil.pl
    mlody_elektronik
    Level 27  
    Tyle powiem ne temat tych kolumn:

Tradycyjna przerobka eltronów...
    Obrzydliwe grile samochodowe...

JEdnak bardzo ladnie obite (na zdjeciach nie widac zadnego laczenia).

CO do GD to widac ze jakies z pierwszych produkcji. PO magnesie mozna wywnioskowac. Wielki i ciezki malo namagnesowany kawal zeliwa. A nie ferrytowe jak to pozniej robili.
    Przez pomalowanie membrany w zadazie nic nie traci sie na basie ale udeza to w srednie pasmo. Robi sie cizsza membrana i nie przenosi tak ladnie srednich.

Lepiej bylo by gdybys wziol pociagnol jak TOADI siatke z gabka dzwiekoprzepuszczalna na caly przod. Ladniejszy efekt. I nie malowac tych glosnkow tylko zostawic oryginalne...
    yoji
    Level 14  
    Witam kolummy są O.K. bardzo mi się podoba wygląd i estetyka wykonania, napewno muszą ładnie i głośno grać. Pozdro i życze kolejnych udanych konstrukcji:D
    lamer89
    Level 23  
    Nie słyszałem tych głośników w akcji ale wyglądają naprawde fajnie. Podczas wakacji planuje zrobienie podobnej konstrukcji i zastanawiam sie jakie głośniki zastosować zeby grało głośno i czysto za niewielkie pieniądze. Był bym wdzięczny za wszelkie porady.
    mlody_elektronik
    Level 27  
    Quote:

zeby grało głośno i czysto za niewielkie pieniądze.

Tak tylko w erze ci dopasuja.

A tak na powaznie to trzeba zawsze pojsc na jakis kompromis. Napisz ile mocy ci potrzeba. I jakie firmy preferujesz. DO czego beda urzywane te kolumny itp. Wtedy sie cos pomysli.
    lamer89
    Level 23  
    Kolumny do nagłaśniania imprez w szkole (głównie mowa i jakaś lekka muzyczka "w tle") co do firm to nie mam jakichs specjalnych preferencji a w sprawie mocy to powiem tak MAX 650W na kanal przy 8Ohm bo taka jest koncowka
    mlody_elektronik
    Level 27  
    To bardzo mocna koncówka jak odda 650W przy 8Ohm. Mysle ze ok 1KW na kanal odda przy 4 ohm. Pewno tez pociagnie i na 2ohm i odda ok 1,3KW... ALe to sa moje dywagacje tylko.

DO takiej koncówki potrzeba naprawde mocne kolumny. JAk to ma byc do gadaniny. I polecal bym juz uzyć pozadnych glosników Takich jak Beyma, RCF, B&C, celestion.

Jezeli to ma być tanie to peno beyma sie niezle tu sprawdzi... i do gadania wiec nie potrzeba duzo niskich częstotliwosci.
    Jest wiele opcji. I nie pamietam beymy ktora miala by 4ohm same 8 wiec kolumnna wypadla by 4ohm. A wtedy wzmacniacz powinien dac ok 1KW na kanal.

Trzeba by sie zabespieczyć i kupic 2x 12LX60 beymy wtedy wyjdzie kolumna ok 1,2KW AES. Do tego pozadny driver SMC8060 jest duzo bardziej efektywny wiec trzeba go bedzie tlumic ale przez to jego moc duzo podskoczy a jest bardzo tani.

Proponuje dwie 12 calowki poniewz jak napisales bedize glowie naglasniany glos. A 12 cali spisze sie duzo lepiej niz 15 w tym przypadku. A dwie 12 tez potrafia dac bas..

Reasumujac bedizesz mial kolumny po ok 1800zl sztuka o efektywnosci 100dB i mocy 1,2KW. Spokojnie duzy plener naglosnisz, gadaninka - boisko szkolne, hala sportowa.

Jezeli chesz taniej to sie pomysli pozniej. Popros moderatora jakiegos aby wyodrebnil nasze posty i stworzyl nowy temat. NIe bedizemy tego zasmiecac..
    bocian90
    Level 27  
    Kolega powiedział że ma 650w nie powiedział jaka to końcówka,moze jesy wyżyłowana i ma zasilacz 700W to powiedz mi jakim prawem ma oddać 1300W ?? Z resztą jak podał że ma 650W na 8om to widocznie z takim obciążeniem docelowo ma współpracować końcówka.I kolumny powinny mieć 8 ohm.
    lamer89
    Level 23  
    To solidna końcówka formy ADS działa na 4 i 8 ohm przy obciążaniu 2 ohm włącza sie zabezpieczenie przeciwzwarciowe.
    Niestety nie wiem jaki to model bo większość napisów jest nieczytelna (sprzet był uzywany w szkole i za bardzo go nie szanowali)
    mlody_elektronik
    Level 27  
    Nooo najblizsza ADS ktora odda 650W przy 8OHM na kanal to PLX4000 (on oddaje 680W na kanal przy 8ohm)

Taka masz ??!!??!!??!!

Jak tak to nie ma innego wyboru niz te kolumny. To jest ekstra minimum na ta koncówke...
    mlody_elektronik
    Level 27  
    jezu biedny wzmacniacz.... ladnie sie nad nim wyzywali...

Jezeli LX to powiedz jakiej jest on wysokosci 2U czy 3U i ile ma wentylatorow z tylu.. Sprobjemy mniej wiecej okreslic ktory to.

Co do mocy to nie ma on 650W/8ohm. Co najwyzej moze miec 2x650W na 2ohm. Wtedy by wypadalo ze to LX1100.
    http://ads.com.pl/produkty_lx_1100.html

jezeli to ten co w linku to bedize trzbea inne kolumny zaproponowac bo te co podalem to sa sporo zamocne...
    crazy_88
    Level 42  
    wykonanie spoko 5 na zachete:)
    lamer89
    Level 23  
    mlody_elektronik wrote:
    jezu biedny wzmacniacz.... ladnie sie nad nim wyzywali...

Jezeli LX to powiedz jakiej jest on wysokosci 2U czy 3U i ile ma wentylatorow z tylu.. Sprobjemy mniej wiecej okreslic ktory to.

Co do mocy to nie ma on 650W/8ohm. Co najwyzej moze miec 2x650W na 2ohm. Wtedy by wypadalo ze to LX1100.
    http://ads.com.pl/produkty_lx_1100.html

jezeli to ten co w linku to bedize trzbea inne kolumny zaproponowac bo te co podalem to sa sporo zamocne...

Po wnikliwej analizie okazało sie ze to LX 1400 .
    czyli jest
    2x 8 ohm 2x 375W

2x 4 ohm 2x 700W

2x 2 ohm 2x 800W

1x 4 ohm 1x 1600W

1x 8 ohm 1x 1400W
    mlody_elektronik
    Level 27  
    A no to nie ma 2x680W na 8Ω :P Szczerzae mowiac sadzilem ze cos zle napisales.

W takiej sytuacji najoptymalnie zrobic kolumny o impedancji 4Ω.

Tylko trzeba sie zastanowic dobrze do czego one beda uzywane oraz ile kasy mozesz przeznaczyc na nie...

NApisz to i zaproponuje cos...