Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Premium 420 dci naczepa hamuje z opóźnieniem

Mat0606 28 Sty 2015 19:23 1827 2
  • #1 28 Sty 2015 19:23
    Mat0606
    Poziom 8  

    Witam wszystkich mam problem z hamulcami w premiumce 420dci 2003r, mianowicie ciagnik hamuje pierwszy od naczepy, naczepa reaguje na hamulec z opóźnieniem i w ogole słabo, na wyświatlaczu mam komunikat defekt pilota naczepy zazwyczaj pojawia się po zaladowaniu samochodu, dodam ze naczepa nie ma abs i jest na resorach. Co radzilibyście mi zrobić, czy moze to być sprawa tego zaworu kolo akumulatorow? Dodam ze prawdopodobnie sprezarka puszcza olej w układ i podejzewam ze mogly sie pozapychac zawory albo szlag trafil jakies uszczelki w zaworach od oleju. Moze wystarczyłoby je rozebrać i przeczyścic... z gory dziekuje pozdrawiam

    0 2
  • #2 28 Sty 2015 20:14
    daro111
    Poziom 31  

    Witam.

    Mat0606 napisał:
    mam komunikat defekt pilota naczepy

    Prawdopodobnie chodzi o zawór sterowania przyczepą.
    Mat0606 napisał:
    dodam ze naczepa nie ma abs i jest na resorach

    W takim układzie musisz w naczepie mieć mechaniczny regulator siły hamowania w zależności od ugięcia zawieszenia.
    Manometry w rękę i kontrola ciśnień wraz z kontrolą regulatora siły hamowania. Sprawdzić luzy na przegubach mechanizmu zaworu regulującego siłę hamowania.
    To tak orientacyjnie bo z Twojej wypowiedzi nie wynika co masz zamontowane w naczepie.
    W okolicy Częstochowy masz pewnie nie jeden serwis gdzie zajmują się układami hamulcowymi przyczep/naczep , podjedź to posprawdzają co i jak...

    0
  • #3 07 Lut 2015 09:51
    Cowboy zagrabie
    Poziom 25  

    Podstawowe pytanie: czy tak było od zawsze? od pierwszego podpięcia tej naczepy. czy problem pojawił się po jakimś czasie?
    Jeżeli tak było od początku, to może jakiś emulator sygnałów z naczepy rozwiązałby problem, żeby ogon z głową się zrozumiał.

    0