Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Adam700
    Level 22  
    Mam CC700 z gazem. Od początku zakupu instalacji LPG (inst. Lovato z jakimś innym parownikiem) samochód pali ok. 10 litrów gazu. Zmieniany był filtr gazu, świece są dobre i nadal pali tyle jak na początku. Dawka gazu jest ustawiona tak żeby spalał jak najmniej gazu. Co może być nie tak?
    Tosiek_123
    Level 13  
    Może filtr powietrza jest brudny ?
    jaconen
    Level 19  
    Witam zobacz czy ze ssanie jest wszystko ok moze być ze autko jezdzi na ssaniu pozdrawiam Jacek
    balcer69
    Level 13  
    niebardzo rozumiem to "ustawiony żeby jak najmniej palił"-auto musi być ustawione na analizatorze i dobry gazownik wie jak to ustawić, a jeśli będzie ustawiony zbyt ubogo to też będzie sporo palił
    pawelsiara74
    Level 22  
    witam
    dokłądnie tak jak pisze balcer69 musi być dobrze ustawiony jeżeli będziesz miał zamalą dawkę będzie palił dużo!!! kolega ma gaz w cc700 i pali mu ok 7 litrów
    Pozdrawiam
    Slawek J
    Level 30  
    Jezeli masz ustawiony gaz na najmniejsze spalanie to jest tez auto bardzo slabe i zeby tym jezdzic bardzo trzeba mu dociskac gazu.
    Adam700
    Level 22  
    bylem u gazownika i jak to ustawili na analizatorze spalin itp itd. wyjezdzilem butle i to samo.kurde banka w ktorej jest 18l gazu starcza na ok.200 km(i to tryb mieszany z pracy do domu-po miescie z pracy jade moze 1km a reszta to zwykla szosa).po tej regulacji byl jakis taki "bez ikry":)no ale nic nie krecilem.mowie wyjezdze gaz i zobaczy sie jak bedzie.z kolei drugim cc700 ktory mamy w domu ta sama trase na butli gazu czyli 18L(butla mala bo 20L)przejezdzam ta sama trase i starcza spokojnie na 220km jadac tak okolo 100km/h.nie wiem sam te same auta, silniki maja ideal, instalacje gazowe jedynie roznia sie parownikami.w jednym jest zwykly LOVATO(ten duzy ale z elektrozaworem z tylu parownika nie z boku) a w drugim cc700 jest parownik tez lovato tylko duzo mniejszy.filtry zmienione jazda ta sama a zuzycie gazu nieporownywalnie mniejsze.powiem jeszcze ze tak jest praktycznie od momentu zalozenia nowej instalacji,regulacje co najwyzej u gazownika powodowaly wieksze jeszcze zuzycie LPG.co jeszcze poradzicie??
    pawelsiara74
    Level 22  
    witam może być źle dobrany parownik lub mikser spróbuj jeszcze u innego gazownuika wyregulować gaz
    pozdrawiam
    kk.2000
    Level 26  
    Nie w tym rzecz, by ustawić "jak najmniejsze spalanie" na wolnych obrotach - CHODZI O USTAWIENIE LINIOWOŚCI PODCIŚNIENIA (MIKSER KONTRA PAROWNIK). Dopiero liniowe ustaiwnie pracy reduktora da efekt małego spalania.

Np. ustawiłeś wolne obroty, ale po wciśnięciu przyśpieszenia reduktor ZNACZNIE więcej daje gazu - większe spalanie, przerywa zapłon, moc mała.

Reduktor to jedno, ustawienie reduktora to 2, ustawienie progu działania membrany to 3, mikser z parametrami przekładnika powietrze-gaz to 4 i wreszcie ustawienie mieszanki pokrętłem bądź attuatorem na przewodzie gazowym to 5.
    (Nie uwzględniam oczywiście że gaz może być też szmelcem).
    Adam700
    Level 22  
    nie wiem sam co tym autem zrobic bo pali duzo jak na cc700 a te ktorym jezdze (tez cc700) majac ustawiona taka dawke jak poprzednik szedl prawie jak cc900.odejscie mial i moc, duzo lepiej jak na benzynie. w tym jakbym nie ustawil tak jest slaby a zre LPG jak polonez.tez mi sie wydaje ze to wina moze nie tyle parownika co mixera(uszczelniony jest na pewno dobrze)
    kk.2000
    Level 26  
    nie chodzi o samo uszczelnienie. Jeśli mikser ma złą wydajność w porównaniu z potrzebami silnika (np. mikser-podróba) to za chiny nie ustawisz mieszanki reduktorem!

Ja jednak stawiam na liniowość, bo jeździ wielu po gaziarzach a jednak nie wielu gaziarzy kapuje o co biega.
    Adam700
    Level 22  
    uszczelnilem mixer i widze ze auto duzo krocej pracuje na ssaniu i lepiej idzie przy dawce gazu jaka byla ustawiona juz wczesniej
    Jamal20
    Level 17  
    Uszczelnienie mixera?? Jak i czym? A tak po za tym to jaki powinien byc mixer w CC900 gaznik ?
    buch
    Level 12  
    Z tego co mi wiadomo w 900 jest taki sam mikser jak w 700 przynajmniej na mojej fakturze z gazu tak pisze CC 700/900 mikser zakladany na ten plastikowy dolot.