Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen xara Picasso 2.0 hdi nie odpala

drazil 29 Jan 2015 15:11 1065 5
    drazil
    Level 9  
    Witam
    Mam tutaj przedziwny przypadek,otoz moje Picasso z 2005, 120 tys przebiegu sprawowalo sie super do czasu...
    Ostatnie kilka dni pedal sprzegla zdawal sie byc twardy,wiec czulem zblizajaca sie wymiane,nie dwumasa wiec ok. Jednak wczoraj przy wjezdzie na rondo,redukcja biegu i pedal sprzegla spadl do podlogi,silnik wciaz dzialal.Zapchalem go do przystanku autobusowego,zgasilem,dzwonie po AA. Pan nie podlacza komputera,stwierdza walniety cylinderek,moze nawet cale sprzeglo,kiedy probuje odpalic silnik,bez skutku,stwierdza,ze czujnik na skrzyni podal blad sprzegla i auto weszlo w tryb zabezpieczajacy silnik,dlatego nie pali.Dziwne,nie wiedzialem,ze citroen pakuje takie gadzety,no coz... Dzwonie dzis po sklepach z czesciami i nikt nigdy nie slyszal o takim sensorze! Czy to pan sprzedal mi kita,czy moze cos tam jednak jest?? Mozliwe,ze odlamki z docisku dostaly sie na wal i teraz zle czyta jego polozenie,dlatego nie pali??
    Prosze o jakies naswietlenie tematu,pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    drazil
    Level 9  
    Dziekuje panu za wybitny komentarz!
    Nie oczekuje,ze ktos tutaj powie mi,jak to szybko naprawic samemu pod blokiem,ale ze ktos podpowie gdzie moze byc przyczyna zanim beda mi wymieniac pol auta. Takie wyjscie,zeby oddac do naprawy i zaplacic to ja zawsze mam! Po co ktos w ogole daje takie rady???

Dodano po 4 [minuty]:

Gdyby byly wczesniej problemy z silnikiem to nie szukalbym przyczyny.Po prostu wydaje mi sie dziwne by od sprzegla przestal pracowac silnik,przeciez powiniem palic ze zdemontowana cala skrzynia...?
    User removed account
    User removed account  
    drazil
    Level 9  
    Ten czujnik ktory czyta z kola zamachowego? Wiem,ze cos takiego jest mozliwe,by sprzeglo sie tak rozsypalo az odlamki uszkodzily cos innego,ale to podobno bardzo rzadko sie zdarza.Dziekuje,to juz chociaz wiem,ze ktos jeszcze podziela taka opinie.
    pepe150
    Level 36  
    Odłamki sprzęgła czy też "słoneczka" potrafią przedziurawić skrzynie!
    Xsara!