Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie płyty indukcyjnej

kukez 29 Sty 2015 19:09 6267 14
  • #1 29 Sty 2015 19:09
    kukez
    Poziom 9  

    Podłączenie płyty indukcyjnej Podłączenie płyty indukcyjnej

    Mama płytę indukcyjną na tabliczce znamionowej jest opis zasilanie 230V, kabel zasilający z jednej strony zakończony wsuwkami, z drugiej strony przewód niebieski połączony razem z szarym jako neutralny i brązowy połączony z czarnym jako faza. Czy można ten brązowy z czarnym rozłączyć i podłączyć każdy z nich do innej fazy, jeżeli mam taką możliwość? Oczywiście niebieski złączony z szarym do neutralnego.

    -1 14
  • #2 29 Sty 2015 19:38
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Bardzo niewyraźna listwa na zdjęciu, co to za typ płyty.

    0
  • #3 29 Sty 2015 19:46
    Przemek7
    Poziom 16  

    Single zone? Jedno pole grzewcze? Nie ryzykowałbym rozpinania na dwie fazy. Na listwie chyba połączone L1 i L2. Kłania się lektura instrukcji podłączenia tego konkretnego modelu.

    może jednak nie zwarte Podłączenie płyty indukcyjnej

    0
  • #4 29 Sty 2015 20:12
    kukez
    Poziom 9  

    FOLKLIG
    Płyta indukcyjna z boosterem

    Dodano po 3 [minuty]:

    http://www.ikea.com/pl/pl/manuals/folklig-p-yta-indukcyjna-z-boosterem__AA-1159341-1.pdf
    w tym linku jest instrukcja w jednym ze schematów połączeń jest taka wersaja

    Dodano po 7 [minuty]:

    Podłączenie płyty indukcyjnej

    zrobiłem sobie takie pomiary miernikiem miedzy N1 i L1 jest przejście między N2 i L2 jest przejście w innych kombinacjach przejścia nie ma

    Dodano po 3 [minuty]:

    Podłączenie płyty indukcyjnej Podłączenie płyty indukcyjnej

    Tak wygląda przewód zasilajacy

    0
  • Pomocny post
    #5 29 Sty 2015 20:19
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    kukez napisał:
    zasilanie 230v kabel zasilający z jednej strony zakończony wsuwkami z drugiej strony przewód niebieski połączony razem z szarym jako neutralny i brązowy połączony z czarnym jako faza

    kukez napisał:
    w jednym ze schematów połączeń jest taka wersaja

    Ja nigdzie szarego nie zauważyłem ale to szczegół .
    Teraz czy instalacja kolegi jest przygotowana na 7,2 kW w zasilaniu jednofazowym . Przypominam że odbiornik (kuchnia) musi mieć własne zabezpieczenia .
    Wynika z opisu że kuchnia już na etapie montażu jest przystosowana do zasilania 230V doradzenie by to rozdzielić było by daleko idącą ignorancją instrukcji i gwarancji.
    Jeśli ta puszka w tle zdjęcia to ma być owe zasilanie to niech kolega zostawi tą robotę .

    1
  • #6 29 Sty 2015 20:20
    Przemek7
    Poziom 16  

    Można rozłączyć czarny i brązowy i do L1, L2. Obowiązkowo szary+niebieski na N. Sprawdź w ścianie, który przewód to N (nie polegaj na 100% na kolorach w ścianie)


    Za instrukcją...
    Podłączenie płyty indukcyjnej

    Podłączenie płyty indukcyjnej

    Dodaję ostrzeżenie (po słusznej uwadze):
    Podłączenie płyty indukcyjnej

    0
  • #7 29 Sty 2015 20:25
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Przemek7 napisał:
    można rozłączyć czarny i brązowy i do L1, L2. obowiązkowo szary+niebieski na N. Sprawdź który N w ścianie (nie polegaj na 100% na kolorach w ścianie)

    Czy nie zbyt pochopnie kolega to ocenił przypominam że po rozłączeniu przewodu będzie podane napięcie 400V .
    Po za tym czy kolega nie zapomniał o czymś.

    0
  • #8 29 Sty 2015 21:15
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 29 Sty 2015 21:59
    kukez
    Poziom 9  

    Może nie wiem jak zbudowana jest płyta indukcyjna ale z tego co mnie uczono na elektrotechnice to napięcie miedzy fazowe wynosi 400 V miedzy fazą a neutralnym 240V. Wydaje mi się, że w płytach indukcyjnych jest podział na zasilanie lewej i prawej strony przynajmniej coś takiego wyczytałem i podłączając L1 pod jedną fazę i L2 pod drugą i przewód neutralny pod N to nie będzie zasilanie 400V tylko 230V ale mogę się mylić w końcu szkołę kończyłem w czasach kiedy królowały jeszcze wkładki topikowe.

    Dodano po 2 [minuty]:

    @Krzysztof Reszka puszka w tle to nie jest ta puszka a na szary przewód na zdjęciu z prawej producent naciągnął niebieską koszulkę i skręcił razem z przewodem niebieskim neutralnym

    0
  • #10 29 Sty 2015 22:09
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Przemek7 napisał:
    Dodaję ostrzeżenie (po słusznej uwadze):

    Nic tu po ostrzeżeniu skoro porada była szkodliwa. A który schemat by kolega doradzał po rozłączeniu przewodów.

    0
  • #11 29 Sty 2015 22:15
    kukez
    Poziom 9  

    Kolega Przemek7 załączył zdjecie z instrukcji tej płyty wiec kolega Bronek22 uważa że to tak dla hecy producent to tam umieścił czy po prostu po to że płytę tą można połączyć właśnie w takich wersjach, Zasilanie do puszki gdzie ma byc podłączona płyta to 3x400 przewód 5x2,5

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ja uważam,że schemat pierwszy od lewej w górnym rzędzie będzie słuszny, no ale że nie jestem praktykiem w tym względzie mogę się mylić chociaż mój kolega elektryk praktyk tez tak twierdzi.

    1
  • #12 29 Sty 2015 22:32
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    kukez napisał:
    no ale że nie jestem praktykiem w tym względzie

    No i tego się trzymajmy.
    kukez napisał:
    chociaż mój kolega elektryk praktyk tez tak twierdzi.

    To niech na swoją odpowiedzialność to podłączy .

    0
  • Pomocny post
    #13 29 Sty 2015 22:43
    Przemek7
    Poziom 16  

    Odpowiadam na pytanie Kolegi Krzysztofa:
    Podłączenie płyty indukcyjnej

    Płyta (ten egzemparz) jest w wersji "single zone" tj. na zasilanie 1x230V na rynek Wielkiej Brytanii.
    Ograniczenie do tej wersji realizuje się przez zmostkowanie L1 i L2 na końcu kabla przyłączeniowego.
    Kolega kukez zauważył że płyty indukcyjne to strona "lewa" i "prawa", zasilane i sterowane (optoizolacja) niezależnie... po to aby zasilać je napięciem 1x230V na każdą stronę ze źródła zasilania oznaczanego np. 3x400V


    Wersja "na świat" (ta sama elektronika!) poniżej: Podłączenie płyty indukcyjnej

    ... i szczerze dziękuję Kolegom za czujność i krytykę, rozumiem, że w dobrze pojmowanym interesie i bezpieczeństwie Kolegi kukez. Mam odczucie, że Kolega kukez nie zajmuje się na co dzień elektrotechniką i jakiekolwiek porady na forum bez oglądu całego problemu mogą być ryzykowne.

    0
  • #14 29 Sty 2015 22:46
    kukez
    Poziom 9  

    Kolego Krzysztof Reszka nie chodzi tu o podłączanie na czyjąś odpowiedzialność tylko o powiedzmy ładnie konsultacje bo w Polsce tak już jest że ilu elektryków tyle zdań, celem tego postu po prostu było to żeby skonsultować możliwość podłączenia pod dwie fazy tej płyty chociażby żeby odciążyć jedna fazę i całą moc płyty bez względu na to czy będą szły cztery pola grzejne czy jedno rozłożyć na dwie skoro jest taka możliwość. Myślę że jakbym wezwał trzech elektryków do podłączenia każdy będzie miał swoje zdanie.

    1
  • #15 29 Sty 2015 23:07
    retrofood
    Moderator

    kukez napisał:
    Kolego Krzysztof Reszka nie chodzi tu o podłączanie na czyjąś odpowiedzialność tylko o powiedzmy ładnie konsultacje bo w Polsce tak już jest że ilu elektryków tyle zdań, celem tego postu po prostu było to żeby skonsultować możliwość podłączenia pod dwie fazy tej płyty chociażby żeby odciążyć jedna fazę i całą moc płyty bez względu na to czy będą szły cztery pola grzejne czy jedno rozłożyć na dwie skoro jest taka możliwość. Myślę że jakbym wezwał trzech elektryków do podłączenia każdy będzie miał swoje zdanie.


    Więc po co bijesz pianę? Czekasz aż ktoś się zjawi i potwierdzi Twoje fantazje, czy zjawiłeś się tutaj, aby zapytać?
    Odpowiedź otrzymałeś, więc temat zamykam. Od napisania jeszcze setki postów, Twoja sytuacja nie zmieni się ani o jotę. Zapoznaj się z instrukcją obsługi oraz z warunkami gwarancji. To tyle.

    0