logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung B2230HD - Samoistne ściszanie po naprawie, element na płycie się nagrzewa

marcinek19992 29 Sty 2015 20:30 6288 15
  • #1 14381522
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam
    Przeczytałem temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869966.html

Posiadam tego samsunga od 4 lat i raz już był w serwisie. Naprawiono mi tą samą usterkę co jest teraz. Tylko nie mam już gwarancji więc sam próbuje tą usterkę rozwiązać.
    A więc tak. Jest płyta główna od zasilana i od telewizora.
    Z płytą zasilającą jest wszystko ok. Żaden kondensator nie jest wybrzuszony.
    Natomiast na płycie od telewizora widać jest jeden element który nagrzewa się dosyć mocno-stwierdzam to po zmianie barwy płytki PCB.

W temacie który przeczytałem jest wzmianka o odłączeniu od monitora panelu przedniego. Niestety ale jest to niemożliwe, ponieważ tam znajduje się czujnik też od pilota i jak tylko wyłączy się to z telewizorem nic nie da się zrobić.

Czy ktoś z państwa miał może podobny problem?

Czekam na jakąkolwiek podpowiedz.
    Pozdrawiam
    Marcin
  • #2 14382804
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Pokaż zdjęcie elementu który 'się nagrzewa'.
  • #3 14384959
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Witam
    Dziękuje za odpowiedz.
    Telewizor/monitor został niedawno złożony więc niestety nie mam możliwości podania Ci dokładnie jaka to jest część aczkolwiek znalazłem na internecie obraz płyty głównej i tam gdzie jest dosyć spory radiator jest miejsce zmiany koloru.
    Samsung B2230HD - Samoistne ściszanie po naprawie, element na płycie się nagrzewa

Czy orientuje się ktoś co mogło się stać w tym telewizorze?
  • #4 14388643
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Do sprawdzenia trafo inwertera, świetlówki, procek zostaw w spokoju, ma się grzać.
  • #5 14417633
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    radekrpisz napisał:
    Do sprawdzenia trafo inwertera, świetlówki, procek zostaw w spokoju, ma się grzać.

Na samoistne ściszanie na pewno te elementy nie maja żadnego wpływu, nie wprowadzaj kolego w błąd. Jak na mój gust problem jest w klawiaturze lokalnej.
  • #6 14418764
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedzi.Też wydaje mi się że problem jest w klawiaturze lokalnej. Tylko że jest jeszcze większy problem. Nie mogę takiej klawiatury dostać.
    Klawiatura kosztuje 50zł. Ale serwis nie sprzeda mi jej. Dlaczego? Bo musze zapłacić 120 zł za usługę rozebrania monitora i 50zł za część. A wystarczy tylko odkręcić 4 śrubki, wyjąć starą i założyć nową część. Czy macie może dostęp do serwisowych części Samsunga?
  • #8 14421382
    Daro
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Nie wymieniaj klawiatury, wymień same mikroswitche - będzie taniej i są łatwo dostępne. Najlepiej wszystkie naraz.
    Cytat:
    Niestety ale jest to niemożliwe

Możliwe - odpalasz pilotem lub przyciskiem, wtedy odpinasz, czekasz czy się ścisza, pewnie nie, masz potwierdzenie uszkodzonej klawiatury lokalnej.
  • #9 14421424
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Kolego, napisz czy tam masz switch-e, czy sensory.
    Jeżeli switch-e, to wylutuj lub zmień ten od ściszania, a najlepiej wszystkie wymień.
  • #10 14422480
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Witam Ponownie.
    Dziękuje za odpowiedzi i udziałem od razu na nie odpowiedzi.
    Jest to klawiatura dotykowa tzn. dotykasz i zmieniasz sobie kanały za pomocą 1 palca.
    Odnośnie strony jest tam wyraźnie napisane:
    ASWO kieruje swoją ofertę wyłącznie do serwisów i sklepów z branży RTV / IT oraz AGD.

Cytat:
    Możliwe - odpalasz pilotem lub przyciskiem, wtedy odpinasz, czekasz czy się ścisza, pewnie nie, masz potwierdzenie uszkodzonej klawiatury lokalnej.

I tu dochodzimy do takiego momentu że: Jak nie masz podłączonej klawiatury- Nie włączysz telewizora z pilota-bo na tym znajduję się IR i wogóle nie włączysz telewizora :(

Scalok-nie wiem czy są tam sensory. Powiem jedynie tak. Żeby odłączyć klawiaturę trzeba było odczepić ją od telewizora i jest ona zamontowana na taką jakby taśmę dwustronną aby się trzymała.

Tak wygląda ta klawiatura:
  • #11 14423236
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Druga strona płytki, czyli ta od strony elementów.

Dodano po 2 [minuty]:

marcinek19992 napisał:
    Jest to klawiatura dotykowa tzn. dotykasz i zmieniasz sobie kanały za pomocą 1 palca

To właśnie są sensory.
  • #12 14423251
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Tak. I nie odrywałem tej jakby taśmy dwustronnej bo nie miałem elementu zapasowego. A co tam się znajduje nawet nie wiem.
    Czy te sensory można wymienić?
  • #13 14423590
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Aby nie stać w miejscu napisałem do firmy podanej w linku i dostałem odpowiedz:

Spoiler:
    Cytat:
    Witamy,

Informujemy iż, firma ASWO PL prowadzi sprzedaży części i akcesorii wyłącznie dla firm działających w branżach Elektroniki Użytkowej i AGD.

Jeśli prowadzą Państwo działalność w w/w branżach prosimy o przesłanie kopii REGON oraz NIP w celu wprowadzenia Państwa danych do naszej bazy oraz wygenerowania opcji pozwalających na składanie zamówień.

Informacje o dostępności części oraz cenie udzielamy dopiero po przesłaniu wymaganych dokumentów przez Klienta.

Jeśli nie prowadzą Państwo działalności gospodarczej w w/w branżach prosimy o kontakt z firmą NORTH.pl, która jest naszym partnerem w zakresie obługi klientów detalicznych.

Dane kontaktowe:

NORTH.pl : http://www.north.pl

e-mail:north@north.pl

Pozdrawiam
    Justyna Stańczyk
    Dział Call Center
  • #14 14423769
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    http://north.pl/karta/bn96-15120b-assy-board-...on-b2230hn-ct5000-79-samsung,719-LK-0042.html
    Cena z kosmosu!! Szukaj takiej płytki po serwisach aukcyjnych, może coś taniej znajdziesz. Osobiście bym to rozebrał na czynniki pierwsze i dokładnie wymył w spirytusie lub wykąpał w wanience ultradźwiękowej. Jeśli to nic nie da, to tylko wymiana.
  • #15 14424824
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Dopiero teraz przypomniało mi się. Otóż Telewizor jak go włączyliśmy ciągle się ściszał.
    Więc na chama wyciągnęliśmy go z wtyczki.
    Odłączyliśmy ten cholerny panel i o dziwo telewizor... dalej się ściszał.
    Kolega polutował(tzn. Nie wymieniał na nowe tylko przylutował je lutownicą) te tranzystory- i zadziałało. Aż do teraz.
    Tych większych na płycie są 4 sztuki
    Czy wymiana tego wpłynęła by na ten mój problem?
  • #16 14781719
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Witajcie ponownie
    Po podgrzaniu lutownicą czarnych elementów (Tranzystorów?) Telewizor przez jakiś czas chodził normalnie nic się nie działo. Niestety znowu problem się pojawił.
    Mam na stole płytę zasilającą i główną.
    W płycie zasilającej zostały wymienione wszystkie kondensatory chociaż nie było oznak wybrzuszenia.
    Problem pozostał nadal.
    Czy istnieje prawdopodobieństwo że tranzystory mogą sterować głośnością?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung B2230HD, który po naprawie ponownie doświadcza samoistnego ściszania dźwięku. Po analizie płyty głównej zauważono, że jeden z elementów nagrzewa się, co może wskazywać na usterkę. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w klawiaturze lokalnej, jednak nie może jej wymienić z powodu wysokich kosztów serwisowych. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym sprawdzenie transformatora inwertera, wymiana mikroswitchy w klawiaturze oraz czyszczenie elementów. Użytkownik odkrył, że po podgrzaniu tranzystorów telewizor działał normalnie przez pewien czas, co sugeruje, że mogą one być odpowiedzialne za problem z głośnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA