Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

rational cpc 61 - kominikat service 5

jacekD1 29 Jan 2015 23:28 9687 10
    jacekD1
    Level 2  
    Witam mam problem z piecem rational cpc 61 od pewnego mmentu przestał zupełnie współpracować najpierw przestała działać myjka clean jet wiecznie wyświetlała brak płynu mimo pełnych zbiorników a teraz tylko komunikat service 5 i nic nie można zrobić. Proszę o sugestie jeśli takowe posiadacie tutaj jakiekolwiek wezwanie do tego pieca to 300 funciaków na start więc za sugestje będę wdzięczny.
  • Helpful post
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Service 5,6 ->
    5: błąd CleanJet; Program rozpoczęto płukanie 3x bez zakończenia
    6: Wykrywanie cleanJet arms nie działa
    Rozwiązanie: Zamknij drzwi szafy, naciśnij klawisze jednocześnie 1,2 i 3
    jacekD1
    Level 2  
    Witam dzięki za podpowiedź, niestety jednak nic z tego próbowałem przy zamkniętych jak i przy otwartych drzwiach.
    Warto zaznaczyć, że niestety ale żaden z przycisków nie reaguje.
    Będę wdzięczny za wszelkie dalsze sugestie.
    daVinci1
    Level 9  
    Witam
    Spróbuj dla piecyka zrobić tzw. TOTAL RESET (WSZYSTKIE ZAPISANE PROGRAMY KUCHARSKIE ZOSTANĄ UTRACONE, BEDZIE TRZEBA WPROWADZAĆ NA NOWO):

1. Włącz piec
    2. Przy otwartych drzwiach jednocześnie naciśnij i trzymaj 10sekund przyciski: IQT (SONDY), IQT oraz PROG/START (powinno wiele symboli na ekranie się pojawić), następnie nadal trzymając w/w przyciski wyłącz piec i dopiero puszczamy przyciski.
    3. Po odczekaniu okolo 20 sekund włącz piec i powinien Cie poprosić o ustwienie INDEXU (CB,CC lub CD) wartość którą masz ustawić znajdziesz w numerze seryjnym piecyka, potwierdzach przyciskiem PROG/START.
    4. Po wybraniu indexu piec przez chwile będzie spuszczać oraz nabierać wodę aż w pozycji VOL wyświetli się wartość około 3.

Pozdrawiam
    arkjoz
    Level 10  
    Witam a czy tak samo mozna zrobic w przypadku kiedy bojler mechanicznie odkamienilem a piec nadal pokazuje ze jest zakamieniony ?
    daVinci1
    Level 9  
    Zależy od tego z jakiego roku jest piec, może to pomóc, jak nie, trzeba walczyć dalej i próbować innymi sposobami, przypominam że przy totalnym resecie zapisane programy, język itd wszystko ginie do podstawowej formy i trzeba będzie wszystko ręcznie samemu nastawiać. Pozdrawiam
    arkjoz
    Level 10  
    Dlatego wole nie ryzykowac i nie restartować pieca, a który czujnik odpowiada za to że komputer wie o zakamienionym bojlerze ? Moze za zlabo wyczyscilem z kamienia ten czujnik
    Rok to chyba 2001
    arkjoz
    Level 10  
    Wykonałem reset, komunikat o zakamienieniu zniknął, teraz przy normalnej pracy wszystko chodzi, grzałki grzeja tylko w ogole nie rusza turbina wentylatora. Czym to moze byc spowodowane ? Wczesniej działała prawidłowo
    LisiuPMI
    Level 13  
    Skoro to rok 2001 to powinien być już falownik silnika. Sprawdź czy wszystkie wtyczki są prawidłowo podpięte i czy świeci się na falowniku zielona dioda
    arkjoz
    Level 10  
    Problem rozwiazany, uszkodzony był falownik wentylatora.
    Podpowiem co do bledu service 5 - w instrukcji jest mały błąd ponieważ aby usunac blad nalezy przytrzymac TEMP + CZAS + IQT ( co wazne nie IQT ze znaczkiem czujnika tylko ten niżej ! ).
    Co do odkamienienie to jak powinformować piec o tym że został już odkamieniony ? Wiem ze pytanie juz padło ale nie chce restartowac całego pieca :(
    arkjoz
    Level 10  
    Witam, piec pokazuje mi napis VOL=7 w pozycji IQT ale mozna na nim pracować. Ktoś wie co to oznacza ?